Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 3 dec 2015 - Anul XX, nr. 280 (6092)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Trist, dar adevărat

Un bătrân infirm, abandonat de propriii copii în holul primăriei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un bătrân în vârstă de 63 de ani, infirm, aflat în stare deplorabilă, a fost abandonat de propriii săi copii în holul Primăriei comunei Pătrăuţi, în faţa biroului de asistenţă socială. Scenele dramatice s-au petrecut ieri, în jurul orei 11.00, iar bătrânul, care nu putea vorbi, ci doar gemea, cerşind îndurare, a stat jos, culcat pe o saltea, în jur de trei ore. Puşi într-o situaţie cu care nu s-au mai întâlnit, reprezentanţii primăriei pur şi simplu nu au ştiut ce să facă.

 

Totul pleacă de la conflictul fii-mamă vitregă, legat de cine încasează ajutorul social

Ilie Burduja, în vârstă de 63 de ani, de etnie romă, a suferit recent un atac cerebral. A stat internat în spital, iar de aproximativ o lună de zile a fost externat.

Cei doi fii ai săi au venit ieri la primărie nemulţumiţi că bătrânul nu primeşte pensie de handicap şi au spus că pur şi simplu nu mai pot să aibă grijă de tatăl lor, sub pretextul că nu au cu ce să îl întreţină. Scandalul pleacă de la faptul că soţia bătrânului, Lucreţia Burduja, mama vitregă a celor doi, încasează ajutorul social al bărbatului, însă l-ar fi abandonat după ce acesta a căzut la pat.

Gheorghe Burduja, liderul comunităţii de romi din Pătrăuţi, ajuns la faţa locului, a încercat să explice ce s-a întâmplat: “Băieţii au venit să-i facă bătrânului ajutorul social pe numele lui, că femeia ia banii, dar ei au grijă de el. Bătrânul nu poate umbla, stă în pampers, iar ei au venit să ceară să i se facă dosarul pe numele lui. Doamna de la asistenţă socială i-a trimis să facă acte, dar ei s-au supărat, l-au urcat în căruţă, l-au adus la primărie şi l-au lăsat aici”.

 

„Pur şi simplu copiii l-au lăsat jos şi au plecat”

Practic, în momentul în care asistentul social le-a explicat că pentru pensia de handicap trebuie depus un dosar la o comisie de specialitate, iar banii nu se pot da pe loc, cei doi şi-au dat tatăl jos din căruţă şi l-au lăsat în holul primăriei, culcat pe o saltea.

Radu Jureschi, viceprimarul comunei Pătrăuţi, a declarat: “Noi nu avem oficial vreo hârtie sau vreo solicitare de la cei doi fii. Ei au venit că vor neapărat bani pentru handicapul tatălui, dar li s-a explicat că trebuie să aducă documente medicale, să treacă de o comisie, care nu ţine de primărie, asta este procedura. La scurt timp ne-am trezit cu bătrânul abandonat aici, pur şi simplu copiii lui l-au lăsat jos şi au plecat”.

 

"Ce facem cu bătrânul?", s-au întrebat cei de la primărie

Aflaţi într-o situaţie limită, cei din conducerea primăriei au început să dea telefoane şi să întrebe ce este de făcut.

Au fost sesizaţi mai întâi poliţiştii de la Postul comunal Pătrăuţi. Agentul din sat a plecat în căutarea celor doi fii, însă nu i-a găsit acasă.  

Cei de la primărie au sunat apoi la două cămine de bătrâni, unde li s-a spus că nu îl pot prelua pe bătrân în regim de urgenţă. Au luat legătura şi cu cei de la Direcţia de Asistenţă Socială Suceava, însă de acolo li s-a explicat că bătrânul ar trebui să fie văzut mai întâi de medici. În aceste condiţii, după aproape trei ore, a fost apelat numărul unic de urgenţe 112 şi a fost solicitată o ambulanţă.

 

Fiii „rătăcitori” au venit la primărie când au auzit că îi caută poliţia

În timp ce ambulanţa era pe drum, cei doi fraţi s-au întors la primărie. Nu au venit pentru că aveau vreo remuşcare, ci pentru că au aflat că poliţia îi caută.

Vasile Ion Strugaru, unul din fii, a aruncat toată vina pe soţia tatălui lor. Miza scandalului este clară: banii din ajutorul social.

“Femeia lui, Lucreţia Burduja, l-a abandonat. Ea încasează ajutorul social, iar noi nimic. Lucreţia Burduja să aibă grijă de el”, a spus cu năduf Vasile Ion Strugaru.

 

Fiul cu o „mie de ani de puşcărie”: „Eu mă duc să fur două lemne ca să am cu ce trăi”

Celălalt fiu, Marin Ilie Strugaru, cunoscut cu numeroase antecedente penale, spune că el şi fratele său l-au îngrijit pe tatăl lor o lună de zile, dar au ajuns la fundul sacului:

„Eu sunt sătul de viaţă, am făcut o mie de ani de puşcărie... nu am cu ce să îl întreţin pe tata. El e cununat cu o femeia care l-a lăsat, nu îi aduce nici măcar o cană de apă. Tata ar vrea să divorţeze, să revină pe numele lui, dar nu are cum, vedeţi în ce hal este. Când am venit la doamna asistent social ne-a spus că nu o interesează ce facem cu tata, că nu e problema ei. De aia l-am adus aici, să ni se facă dreptate”, a tunat bărbatul. 

Acesta nu a ascuns că trăieşte din furat.

„Eu mă duc să fur două lemne ca să am cu ce trăi, mă rog de pădurari şi de poliţişti să crap două lemne ca să mă întreţin de pe o zi pe alta”, s-a plâns în faţa camerelor de luat de vederi Marin Ilie Strugaru. 

 

Bătrânul s-a întors acasă, dar nu se ştie pentru cât timp

În cele din urmă, cei doi fii şi-au urcat tatăl în căruţă şi l-au dus înapoi acasă. Problema este însă departe de rezolvare. În condiţiile în care o pensie de handicap pentru bătrân nu se obţine în timp scurt, soarta bătrânului de 63 de ani este pusă sub mari semne de întrebare.

Practic, realitatea tristă este că viaţa unui om nu înseamnă mai mult de un ajutor social. Şi asta chiar pentru cei cărora acel bărbat le-a dat viaţă.

De altfel, cei doi fii au ameninţat că dacă nu vor primi un ajutor de urgenţă, îl vor duce pe tatăl lor în curtea casei asistentului social din Pătrăuţi.

În comuna suceveană Pătrăuţi trăiesc peste 2.000 de romi, care au devenit majoritari în sat. Aceştia sunt „abonaţi” la ajutoare sociale, iar furturile din pădure sunt la ordinea zilei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un bătrân infirm, abandonat de propriii copii în holul primăriei.
 Vizualizări articol: 5257 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Un bătrân infirm, abandonat de propriii copii în holul primăriei5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu! trimis de
( 3 dec 2015, 11:41:48
acest individ nu sa gandit ca va veni si o zi ca asta, in care o sa fie abandonat? nepasarea la adus in situatia asta, toata viata lui a pierdut timpul prin budicuri dand pe gat pahar dupa pahar.. ar trebui toata societatea romaneasca sa se delimiteze de astfel de creaturi... eu personal nul plang pe acest individ ca-si merita soarta, ca el sunt zeci de mii, hoti, puturosi, betivi etc.
2.   Adevarat caz social trimis de
( 3 dec 2015, 12:27:12

Dupa parerea unora astfel de oameni , carora viata le-a aruncat niste carti mizerabile , ar trebui exterminati , pentru ca ei nu sunt "in standard " ca noi , nu au computer , frigider si masina de spalat . A ,, si nu au pensie, si mai sunt si saraci pe deasupra .

==

ce s-a intamplat cu compasiunea oamenilor "in standard " care asteapta Craciunul , cu sintagmaconfuseda fii mai bun si darnic? Sau numai niste luminite pe afara , prin brad , si intuneric total in suflet.
3.   Studiu de caz trimis de
( 3 dec 2015, 12:59:20
Tema: „Descoperă tu însuți câtă răutate zace în tine” *

Areal de cercetare: secțiunea comentariilor site-ului Monitorul de Suceava
-----
* nota: pentru fâțarnicii credincioși de rit satanic pravoslavnik:

„Postul Crăciunului începe vineri, 15 noiembrie, are 40 de zile şi se încheie pe data de 24 decembrie. Postul Crăciunului a fost rânduit de Biserică pentru pregătirea credincioşilor în vederea întâmpinării praznicului naşterii Domnului.”

„Unii postesc din respect pentru vechile tradiţii, alţii cred că Postul îi ajută să fie sănătoşi, în timp ce pentru supraponderali perioada aceasta de ascetism este un prilej de a scăpa de povara kilogramelor în plus. Există şi postitori care practică fără nici o abatere acest exerciţiu de purificare sufletească şi trupească pentru a întâmpina cu evlavie marea sărbătoare a Naşterii Domnului, pentru că postul adevărat şi desăvârşit are două componente: postul spiritual (sufletesc) care se practică împreună cu cel trupesc (de hrană).”

„În acest interval de ascetism vesel, credincioşii se roagă pentru liniştea sufletească a întregii familii, pentru iertarea greşelilor făcute cu voie şi fără de voie, pentru rudele şi pentru prietenii aflaţi la ceas de cumpănă, dar şi pentru îmblânzirea duşmanilor ştiuţi şi neştiuţi. Totodată, creştinii participă la slujbele din timpul Postului Crăciunului, slujbe binecuvântate cu o puternică încărcătură emoţională, se sfătuiesc cu duhovnicul lor, se împărtăşec şi aceste momente de evlavie creştină îi ajută să-şi vindece rănile sufleteşti şi trupeşti.”

„Postul sufletesc înseamnă rugăciunile creştinului pentru sănătatea membrilor familiei, pentru înstrăinarea sa de vorbele şi de faptele rele, pentru lepădarea mâniei, clevetirii, minciunii şi a jurământului mincinos.”
4.   Smerenia din noi trimis de
( 3 dec 2015, 15:25:03
Primele dovezi scrise referitoare la respectarea perioadei de înfrânare trupească şi alimentară în timpul Postului Crăciunului au apărut în secolele al IV-lea şi al V-lea, de la Fericitul Augustin şi de la Episcopul Leon cel Mare al Romei, de la care s-au păstrat nouă Cuvântări referitoare la acest post. La început, creştinii nu posteau în acelaşi mod, iar numărul zilelor de post erau diferite în funcţie de zonele geografice. La Sinodul local din Constantinopol, care a avut loc în anul 1166 în timpul patriarhului Luca Chrysoverghi, s-a hotărât ca durata Postului pentru Naşterea Domnului în Bisericile Ortodoxe să fie de 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie
. Postul negru (ajunarea) este practicat de persoanele sănătoase. În acest caz, nu se mănâncă nimic toată ziua, iar seara se consumă doar legume fierte, fără ulei ( în ajunul Crăciunului). Cei care nu pot urma acest post aspru, este bine să consume în ajunul sărbătorii (până la apariţia luceafărului de seară), grâu fiert îndulcit cu miere în care se adaugă fructe şi seminţe de susan.

Postul aspru: Nu se mănâncă şi nu se bea nimic până la asfinţitul soarelui, iar atunci se consumă hrană uscată.

Postul uşor: Se practică atunci când Biserica acordă dezlegare la unele preparate de dulce: peşte, vin şi untdelemn.
Click - Traditii pentru spor si sanatate....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tuncilik rapid (de post) Este o versiune rapidă, cu ingredinte semipreparate, a delicioasei salate turcești din legume coapte. Chiar dacă nu avem timp să coacem vinete, ardei și roșii o zi întreagă, ne putem bucura de gustul său cuceritor.Avem nevoie de:3 pachete de... Citeşte