Peste 6.000 de elevi de clasa a VIII-a din întreg judeţul au participat la un sondaj de opinie referitor la liceele şi specializările spre care aceştia doresc să se îndrepte după examenul de evaluare naţională.
În topul preferinţelor viitorilor liceeni se situează Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, 431 de elevi declarând că au în vizor această unitate. Aproape jumătate dintre aceştia şi-au exprimat interesul pentru specializarea Matematică - informatică, 110 vor să meargă în clase de Ştiinţe ale naturi, iar 92 au votat pentru Ştiinţe sociale.
Pe locul al doilea în topul liceelor preferate de elevii de clasa a VIII-a se situează Liceul Tehnologic ”Ion Nistor” Vicovu de Sus, 330 de adolescenţi declarând că este unitatea unde vor să îşi continue studiile. 199 vor să studieze Ştiinţe sociale, 56 - Ştiinţe ale naturii, iar 35 - Matematică - informatică.
Pe locul al treilea în ceea ce priveşte numărul de opţiuni se clasează Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, cu 301 voturi. Elevii care au spus că se vor îndrepta spre singurul liceu din Gura Humorului preferă specializările Turism, Ştiinţe ale naturii şi Filologie. Locurile patru şi cinci sunt completate de Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni (285 de opţiuni) şi Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi (263 de opţiuni), acestea fiind urmate de Colegiul Tehnic Rădăuţi (261) şi Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni (250 de opţiuni).
Liceele preferate în municipiul Suceava
Cât priveşte liceele preferate din municipiul Suceava, Colegiul Naţional „Petru Rareş” (431 de opţiuni) este urmat de Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”. 239 de elevi din ultimul an de gimnaziu au menţionat că vor să se îndrepte către Colegiul Economic, 91 optând pentru specializarea Turism şi alimentaţie şi 75 bifând specializarea Economic.
De partea cealaltă, 223 de elevi au menţionat că au în vizor Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, aproape jumătate dorind să meargă la specializarea Ştiinţe sociale, iar 68 optând pentru Învăţător-educator. Urmează Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, cu 202 voturi, majoritatea vizând Matematică – informatică.
Peste 100 de voturi au mai primit Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, Liceul cu Program Sportiv şi Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară.
În judeţ, multe sufragii de încredere au mai primit şi Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret, Liceul Tehnologic „Ion Luca” Vatra Dornei şi Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc.
134 de elevi nu mai vor să-şi continue studiile
Sondajul a fost efectuat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Suceava în 134 de unități școlare din județul Suceava. Potrivit directorului instituţiei, psih. Florin Bagiu, 5.748 de elevi au optat pentru unități școlare din județul Suceava, din care 724 de elevi au optat pentru școli profesionale și 72 de elevi au optat pentru învățământul special. Totodată, 72 de elevi au optat pentru unități școlare din alte județe. 308 elevi au declarat că sunt nehotărâţi, iar 134 au spus că nu doresc să continue studiile.