Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 dec 2015 - Anul XX, nr. 280 (6092)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

Şcoala Gimnazială Todireşti, la 125 de ani de la înfiinţare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua de 28 noiembrie, Ziua Bucovinei, a fost o zi a bucuriei pentru elevii şi cadrele didactice din Todireşti, pentru că împreună, prin mai multe acţiuni culturale, au marcat 125 de ani de existenţă a Şcolii Gimnaziale Todireşti. Profesor doctor Lăcrămioara Cocîrlă, directoarea acestei instituţii, a spus că „este o onoare pentru mine ca la cei 125 de ani de existenţă să reprezint Şcoala Gimnazială Todireşti în calitate de director. Ceea ce este şcoala din Todireşti astăzi reprezintă rodul muncii a zeci de dascăli devotaţi şi al activităţii multor generaţii de elevi, pentru că valoarea unei şcoli nu apare din întâmplare, ci îşi are izvorul în valoarea oamenilor care au slujit şi slujesc cu devotament această instituţie, fie ei elevi, personal didactic, personal didactic auxiliar sau nedidactic.” 

Şcoala din Todireşti se poate mândri cu unii dintre foştii săi elevi care au nume de referinţă în domeniul lor de activitate, fiind specialişti remarcabili, care au făcut ca numele şcolii şi al satului Todireşti să fie rostite cu admiraţie: gen. Dumitru Seserman, care a lucrat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale ca şef al Direcţiei de Management şi Resurse Umane, prof. univ. dr. Petru Ghervan, acum decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, doctor în ştiinţele pedagogice, arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilier pe probleme de învăţământ la Mitropolia Moldovei din Iaşi, şi numeroşi tineri aflaţi la început de carieră sau la studii, dar care promit foarte mult prin evoluţia lor de până acum.

 

Program artistic variat

De câte ori au fost invitaţi la activităţile şi întâlnirile organizate de şcoală, foştii elevi au răspuns chemării, îndreptându-şi cu recunoştinţă gândurile către această şcoală din satul natal care i-a format, unde mintea li s-a deschis pentru cunoaştere şi unde, învăţăcei fiind, au trăit frânturi de timp sub bagheta magică a unor mentori, dascăli minunaţi, profesori adevăraţi: educatori pentru care seriozitatea, rigoarea profesională, dăruirea şi corectitudinea le-au fost caracteristice.

În zi de sărbătoare, pe 28 noiembrie, au răspuns invitaţiei, alăturându-se foştilor profesori şi învăţători ai şcolii şi actualilor profesori, foşti elevi care au dovedit, prin cariera şi activitatea lor, că fac cinste şcolii pe care au absolvit-o. Profesor doctor Lăcrămioara Cocîrlă a spus că „este o bucurie să-i avem alături ca oaspeţi de onoare pe generalul Dumitru Seserman şi pe profesorul universitar doctor Petru Ghervan, dar şi reprezentanţi ai Consiliului Local, viceprimarul Vasile Munteanu, pe preot paroh Leonard Tomoiagă”.

“Cu siguranţă, fiecare obiect din jurul nostru are şi el o aniversare, dar lucrurile fără suflet nu o pot sărbători... Însă, şcoala noastră nu este un obiect neînsufleţit, nu este o bucată de beton uriaş împietrit. Şcoala este plină de viaţă, fiindcă în ea se adună zilnic sufletele fericite şi inocente a zeci de copii, la temelia ei fiind dascălul. De aceea ziua şcolii este un prilej de mare sărbătoare pentru noi”, a spus eleva Teodora-Camelia Seserman, din clasa a VI-a, care a prezentat fiecare moment al programului pregătit pentru această zi.

Profesorul de religie Adrian Marmeliuc a prezentat istoricul Şcolii Gimnaziale Todireşti, înfiinţată la 2 noiembrie 1890, cu o singură sală de clasă şi o locuinţă pentru director. „În 1906, aici învăţau 57 de băieţi şi 82 de fete, iar primul dascăl a fost Garabet Gaina. Notarea se făcea de la 1 la 5, cea mai bună notă fiind 1, puţin după aceea trecându-se la notarea de la 1 la 10. În prezent funcţionează 42 de cadre didactice”, a spus el.

Nu au lipsit din program cântece şi paşi de dans (eleve din clasele a VI-a şi a VII-a, coordonate de învăţătoarea Veronica Cioată), o prezentare PowerPoint a activităţilor educative din ultimii 20 de ani (profesoara Lia Rudnic), interpretarea cântecului „Neamul meu tot aşa ştie” de surorile Diana Anastasia şi Camelia-Teodora Seserman, scurte înregistrări video ale unor foşti elevi (prezentare coordonată de profesoara de limba şi literatura română Alina Dănilă), iar în încheiere, grupul vocal coordonat de învăţătorul Gheorghe Seserman a prezentat un scurt montaj artistic, aducând omagiu şcolii prin intonarea “Imnului Şcolii Noastre”.

 

Dascăli care s-au dedicat trup şi suflet şcolii

În calitate de părinte, Lidia Loredana Seserman a declarat: „Am trăit clipe de neuitat, care vor rămâne mărturie peste timp că şcoala unde învaţă fetele mele se poate mândri nu numai cu anii care au trecut de la primul clopoţel, dar mai ales cu dimensiunea spiritului creator al dascălilor, care şi-au dăruit şi dedicat întreaga lor viaţă pentru slujirea şcolii, pentru educaţia multor generaţii de copii, deveniţi, în marea lor majoritate, oameni de nădejde ai satului, ai comunei şi ai ţării”.

Directoarea Lăcrămioara Cocîrlă a spus la finalul manifestării: „În acest moment de sărbătoare, felicit întreg corpul profesoral prezent în sală, personalul didactic auxiliar şi nedidactic, pe toţi elevii cărora le doresc ca acolo unde vor merge să reprezinte cu cinste localitatea şi şcoala, având mereu în minte îndemnul lui Nicolae Iorga <Înţelepciunea vieţii e simplă: Fă ca pe unde ai trecut tu să fie mai bine decât înainte>”. Organizatorii au beneficiat de sprijinul întregii comunităţi, şcoală, primărie, consiliul local, biserică, oameni de afaceri, astfel că evenimentul s-a ridicat la nivelul unei şcoli cu o bogată tradiţie şi istorie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şcoala Gimnazială Todireşti, la 125 de ani de la înfiinţare.
 Vizualizări articol: 2343 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Şcoala Gimnazială Todireşti, la 125 de ani de la înfiinţare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tuncilik rapid (de post) Este o versiune rapidă, cu ingredinte semipreparate, a delicioasei salate turcești din legume coapte. Chiar dacă nu avem timp să coacem vinete, ardei și roșii o zi întreagă, ne putem bucura de gustul său cuceritor.Avem nevoie de:3 pachete de... Citeşte