La finele săptămânii trecute, la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” şi Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuţi a fost lansat proiectul internaţional „Mănâncă responsabil!”, program care doreşte să-i responsabilizeze pe elevi, astfel încât aceştia să înţeleagă de ce luarea oricărei decizii cu privire la hrana personală poate avea urmări negative şi ireversibile.
Proiectul se desfăşoară pe o durată de trei ani, în nouă state europene: Bulgaria, Republica Cehia, Croația, Letonia, Malta, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, la noi în ţară fiind prezent în şase grădiniţe, 25 de şcoli, 18 licee şi o şcoală specială.
Potrivit prof. ing. Andreea Ramona Chiper, coordonatoarea proiectului din cadrul Colegiului „Dimitrie Cantemir”, „programul se axează pe patru domenii principale de interes, respectiv : 1. Sănătate și stil de viață, 2. Alimente locale (resturile alimentare, transportul) şi impactul asupra resurselor și climei (influența asupra naturii și a peisajului; influența asupra resurselor – sol, apă), 3. Risipa de alimente (resturile alimentare, transportul) și 4. Cultura alimentației și deschiderea către diferite obiceiuri și nevoi alimentare”.
Aceasta a mai explicat că vineri, în cadrul evenimentului de deschidere a proiectului,a avut loc o sesiune de comunicări pe tema acestuia, elevi ai liceului fiind antrenaţi în discuţii desprehrană, stil de viață, alimente procesate vs. alimente naturale, cultura producătorilor locali, despre gătit etc. După sesiunea de discuţii, elevii au participat la o piesă de teatru şi un film pe aceste teme.
Au răspuns afirmativ invitaţiei de a participa la eveniment reprezentanți ai: Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, Universitatea Suceava (conf. univ. dr. ing. Dan Milici), Salvați Copiii Suceava, GEC Bucovina, profesori de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Suceava și Colegiul „Al.I. Cuza” Suceava, voluntari de la Colegiul Naţional „Petru Rareș” Suceava (membri ai ONG EduMax, coordonat de prof. Manuela David).
„Împreună cu elevii membri ai Comitetului Eco am gătit în laboratorul de gastronomie al colegiului, apoi am ilustrat acel traseu al alimentelor bazat pe piramida alimentelor, pentru a sensibiliza elevii asupra importanței unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos. La sfârșit am luat coșuri cu mere și am mers prin școală împărțind și aici, în mod aleatoriu, fructe și pliante prin clase și pe holuri”, a mai povestit Ramona Andreea Chiper.
Lansarea de la Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă”
La Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuţi proiectul este coordonat de profesorii Cornelia Hatnean şi Radu Munteanu, prin Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie România.
Potrivit acestora, „proiectul îşi propune conştientizarea populaţiei pentru o alimentaţie sănătoasă şi orientarea tinerei generaţii spre o alimentaţie sănătoasă”.
Ei au mai completat că Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă” are o dinamică deosebită în derularea proiectelor POSDRU cu finanţare europeană, cum ar fi „Acces la succes” în anul şcolar 2014-2015, responsabil profesor Petru Nicuţă, proiect pentru pregătirea suplimentară a elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a la limba română şi matematică.