Problemele de asigurare a căldurii la parametri normali, în apartamentele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, semnalate de cetăţeni nemulţumiţi că nu beneficiază de temperaturile necesare în zilele mai friguroase, ar trebui să se rezolve curând, odată cu aprobarea creditului de subvenţionare a agentului termic.
„Joi s-a aprobat împrumutul de cinci milioane de lei pentru termoficare, bani care vor ajunge la producătorul de energie termică. Sperăm ca în scurt timp sa vină acei bani, să se poată face aprovizionarea cu masă lemnoasă, să avem un stoc suficient la sfârşitul anului”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, care a precizat că în cursul zilei de vineri a semnat convenţia de împrumut şi a trimis-o la Ministerul de Finanţe.
„Iată că deşi unii comentau că se dau bani în avans, deja a mai trecut o lună fără ca aceşti bani să ajungă la producător. Practic, de pe 15 octombrie, de când a început furnizarea căldurii, aceste costuri le-a suportat firma care produce agentul termic. Sperăm ca odată cu achitarea acestor fonduri să nu mai fie probleme între producător şi operator, pentru că, se pare că în lipsa masei lemnoase necesare, producătorul nu dă mereu agent termic la temperaturile necesare”, a precizat şeful municipalităţii sucevene.
Subvenţia pentru agentul termic furnizat populaţiei este asigurată de Primăria Suceava, pentru a acoperi diferenţa între preţul final al unei gigacalorii (producţie plus transport şi distribuţie) şi preţul de livrare al acesteia către consumatorul final, de 185 de lei (preţ stabilit prin decizie de Consiliu Local).
( 3 dec 2015, 11:19:48
In conformitate cu Art.35 (1) punctul k) din Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325 din 14 iulie 2006, producatorul de energie termica Bioenergy Suceava, operatorul serviciului de producere, are obligatia “să asigure stocurile de combustibili şi piese de schimb, în aşa fel încât să respecte principiul continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică, în orice condiţii”. Tot din legea 325/14.07.206, conform Art. 35 (2) “Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. b), serviciul public de alimentare cu energie termică poate fi întrerupt în următoarele condiţii: în caz de forţă majoră, de avarii, precum şi în perioadele programate pentru revizie. Utilizatorii de energie termică vor fi informaţi în detaliu asupra condiţiilor de întrerupere a serviciului public de alimentare cu energie termică”. Tot din legea 325/14.07.206, conform Art. 45 (2) punctul g, constituie contraventie a producatorului ”neasigurarea stocurilor de combustibili şi a necesarului de piese de schimb pentru funcţionarea sistemului de alimentare centralizata cu energie termica (SACET)”.