Mii de suceveni au participat marţi, de Ziua Naţională, la parada militară care s-a desfăşurat în zona centrală a municipiului Suceava, pe bulevardul Ana Ipătescu. Acolo au defilat prin faţa oamenilor plutoane de militari, dar şi tehnică de luptă şi intervenţii de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Şcoala de Subofiţeri Jandarmi de la Fălticeni, Colegiul Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, dar şi un pluton de pompieri militari din Republica Moldova. Sucevenii prezenţi la paradă au putut admira şase steaguri istorice sub faldurile cărora militarii armatei române au luptat în cele două războaie mondiale.
Atracţia paradei au constituit-o batalionul 634 infanterie Petrodava din Piatra Neamţ, care a defilat cu două transportoare amfibii blindate, şi batalionul 335 artilerie „Alexandru cel Bun” din Botoşani, component al Brigăzii 15 mecanizate Podul Înalt, care a defilat cu două tunuri tractate de maşini militare DAC 665B. Militarii din batalionul 634 Petrodava Piatra Neamţ, supranumiţi „jderii”, au acţionat în 2013 în teatrul de operaţiuni din Afganistan.
Imnul naţional, cântat de Sorin Ursan
Prin faţa miilor de suceveni, mulţi copii cu steaguri tricolore în mâini, au trecut autospeciale de intervenţii la incendii, autospeciale pentru descarcerare, pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, pentru asigurarea primului ajutor în caz de accidente, dar şi câini antrenaţi pentru misiuni speciale. Parada a fost încheiată de fanfara municipiului Suceava, care a prezentat onorul.
Manifestările de Ziua Naţională, care au inclus şi un serviciu religios oficiat de un sobor de preoţi în faţa bisericii Sf. Înviere, au debutat cu intonarea imnului de stat. „Deşteaptă-te, române” a fost cântat live de Sorin Ursan, suceveanul care s-a făcut cunoscut la show-urile „Românii au talent” şi „X Factor”. După interpretare el a primit din partea preşedintelui Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, Diploma de merit pentru activitatea sa în slujba culturii.
Steag românesc de 150 de metri pătraţi, pe cerul Sucevei
Au rostit discursuri în care au evidenţiat importanţa zilei de 1 Decembrie prefectul Constantin Harasim, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, şi primarul Sucevei, Ion Lungu.
La finalul paradei, Drapelul României, un steag uriaş de 150 de metri pătraţi, a fost purtat pe cerul Sucevei de un avion al asociaţiei Bucovina Fly Club. Tehnica de luptă şi intervenţii a staţionat pentru câteva ore în faţa Palatului Administrativ, unde copiii dar şi adulţii au putut să o admire, dar să-şi facă şi poze.
Parada militară de Ziua Naţională a reunit sub acelaşi acoperiş mai mulţi politicieni, lideri de partide şi directori de instituţii. Printre aceştia, senatorii PNL Gheorghe Flutur şi Steliana Miron, senatorii PSD Ovidiu Donţu şi Neculai Bereanu, deputaţii PNL Ioan Balan şi Alexandru Băişanu, deputatul independent Cezar Cioată, preşedintele PMP Suceava, Corneliu Popovici, alături de candidatul acestui partid la Primăria Suceava, Marian Andronache. De menţionat că primarul independent Ion Lungu s-a aşezat lângă echipa PNL, iar deputatul PNL Alexandru Băişanu lângă echipa PSD.