De Ziua Bucovinei, pe 28 noiembrie, în centrul oraşului Gura Humorului a fost ridicat steagul Bucovinei şi a fost dezvelită o statuie a domnitorului Moldovei Ştefan cel Mare şi Sfânt. Evenimentele organizate sâmbătă, pe 28 noiembrie, în Gura Humorului, în noua piaţă Ştefan cel Mare şi Sfânt din faţa catedralei, au început cu o paradă a carelor populare, după care pe scenă a urmat un recital al Corului Lira din Gura Humorului, iar cei prezenţi au ascultat monologul lui Ștefan cel Mare din piesa „Apus de soare”, de Barbu Ștefănescu Delavrancea, în interpretarea actorului Naționalului ieșean Petru Ciubotaru. Evenimentele au fost organizate în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 525 de ani de atestare a oraşului Gura Humorului şi a 600 de ani de atestare a Mănăstirii Humorului.
În jurul prânzului, în mijlocul humorenilor au venit autorităţile locale şi judeţene, respectiv primarii din Gura Humorului şi Mănăstirea Humorului, Marius Ursaciuc, respectiv Constantin Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, prefectul Constantin Harasim, senatorii Gheorghe Flutur şi Neculai Bereanu, şi deputaţii Dumitru Pardău şi Radu Surugiu.
Statuie unică a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt dezvelită în centrul oraşului
După discursurile oficialităţilor, pe catargul din faţa catedralei a fost arborat steagul Bucovinei. În discursul său, primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a ţinut să le spună tuturor celor prezenţi că „sunt mândru că sunt humorean, sunt mândru că sunt bucovinean şi sunt mai mândru că sunt român. Faptul că dumneavoastră sunteţi aici este un semn de omagiu adus obârşiei noastre”.
Tot sâmbătă, în piaţa centrală a oraşului Gura Humorului a fost dezvelită o statuie unică a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Statuia realizată de artistul sucevean Mircea Dăneasa îl reprezintă pe Ştefan cel Mare şi Sfânt ţinând în mână Mănăstirea Voroneţ. „Am aşteptat, oameni buni, un moment festiv în care să prezentăm pentru prima dată o reprezentare unică a voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Până acum nu există statui decât cu el în ipostază de războinic. Este Sfânt şi locul lui îi este la Gura Humorului. Şi dacă ne gândim că prima atestare documentară în 1490 era în timpul domniei Măriei Sale, credem noi că acesta este momentul deosebit”, a spus Marius Ursaciuc.
Slujba de sfinţire a statuii a fost oficiată de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, împreună cu un sobor de preoţi. După sfinţirea statuii, ÎPS Pimen a ţinut să remarce faptul că în prezent elevii din România învaţă prea puţin la şcoală despre istoria ţării şi în special despre domnitorul Ştefan cel Mare.
Steagul Bucovinei ridicat pe data de 28 noiembrie în piaţa Ştefan cel Mare şi Sfânt din Gura Humorului a fost înlocuit ieri, pe 1 Decembrie, cu Drapelul Naţional, care a fost arborat în cadrul ceremoniei organizate în acest oraş de Ziua Naţională.