Preşedintele celeimai mari federaţii sindicale din România, cu aproximativ 200.000 de membri, Simion Hancescu, a fost prezent vineri la Suceava cu prilejul aniversării a 25 de ani de sindicalism în învăţământul sucevean.
Aflat în mijlocul colegilor săi de la Suceava, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a evidenţiat câteva dintre reuşitele federaţiei din acest an, însă a amintit şi de problemele care încă nu şi-au găsit rezolvare pe parcursul lui 2015.
Acesta a adus în discuţie ordinul de ministru semnat de Sorin Cîmpeanu în data de 16 noiembrie care prevede diminuarea numărului comisiilor permanente din unităţile de învăţământ preuniversitar la şapte.
„Ştiu că birocraţia, din păcate, sufocă sistemul de învăţământ şi în perioada imediat următoare, până la finele anului, veţi vedea că în şcoli vor rămâne maximum şapte comisii, faţă de 40, câte avem acum”, le-a spus Hancescu cadrelor didactice, care au aplaudat prevederile ordinului. Ministrul Educaţiei va forma o comisie care, în termen de 45 de zile de la constituirea ei, va stabili modul în care va avea loc diminuarea numărului comisiilor care funcționează în școli.
Hancescu: „Încheiem acest an cu o creştere de 26,28% la salariul personalului didactic”
Referitor la revendicările materializate ale sindicaliştilor, Hancescu a precizat că „multe realizări s-au obţinut în acest an, realizări ce pot fi scrise în romane”.
El a amintit de creşterile salariale obţinute în 2015, acestea fiind realizările cu cel mai mare impact asupra membrilor de sindicat.
„Încheiem acest an cu rezultate bune. Creşterile salariale obţinute sunt o certitudine. Ne mai întreabă oamenii dacă este sigură această mărire, cea de 15%. O luăm. Încheiem acest an cu o creştere de 26,28% la salariul personalului didactic şi cu 27,8% pentru personalul nedidactic, categorie care merită pe deplin şi sincer vă spun că nu am crezut că vom realiza acest lucru”, a spus Hancescu.
Liderul FSLI a mai amintit de o altă iniţiativă a federaţiei, respectiv conferirea prin lege a statutului de autoritate publică pentru dascăli, o altă iniţiativă aplaudată de profesorii suceveni la festivitatea aniversară de vineri.
„Am convingerea că acest demers va fi susţinut. Dacă va deveni lege, vom constata că şcoala va fi un mediu propice pentru actul educaţional de calitate”, a punctat sindicalistul.
Un alt demers întreprins de federaţie, însă nefinalizat, se referă la legea salarizării, prin care oamenii şcolii ar fi obţinut o creştere salarială de 100%, „plecând de la 2.600 de lei pentru debutanţi şi ajungând la 6.500 pentru maximum de carieră”.
„Lucrurile s-au complicat, nu avem semnale bune în acest sens”, a spus Hancescu referitor la acest aspect.
La finalul discursului său, suceveanul Simion Hancescu a oferit conducerii Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava o plachetă „cu ocazia sărbătoriri a 25 de ani de la înfiinţare, pentru activitatea desfăşurată în slujba membrilor săi şi contribuţia adusă la creşterea prestigiului FSLI”.