Consiliul Judeţean Suceava va promova începând de anul viitor un nou proiect turistic, intitulat „Unseen Bucovina – Bucovina Nevăzută”. Şeful administraţiei judeţene a explicat în cadrul unei conferinţe de presă că acest nou concept are în vedere în special promovarea turismului activ din judeţul Suceava, noul proiect fiind prezentat săptămâna aceasta în premieră la Barcelona, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu directorul Agenţiei de Turism din Catalunia, în care a prezentat oferta judeţului. „E greu să compari Barcelona, oraş în care există foarte multe monumente UNESCO, cu mănăstirile din Bucovina. Sigur că acestea reprezintă un brand important pentru judeţ, dar trebuie să încercăm să găsim o nişă prin turismul activ. În cadrul discuţiilor de la Barcelona ne-am referit într-o mare măsură la acest aspect şi am văzut că au apreciat foarte bine această idee de turism activ pentru familii tinere, cu copii, care vor să facă şi altceva în vacanţă”, a spus Cătălin Nechifor.
El a explicat că proiectul „Unseen Bucovina” înseamnă descoperirea de către turişti a traseelor din zona montană, a peşterilor, cum este cea de pe Rarău, dar şi a altor activităţi disponibile în judeţ, în special în zona Dornelor, cum ar fi river rafting, mountain biking sau northern walking.
„Şi vreau să spun că pentru river rafting urmează să asigurăm şi resursa umană pentru a putea folosi cele opt bărci pe care noi deja le-am cumpărat şi sunt deja la Salvamont, complet echipate. De asemenea, în acest nou concept mai e o componentă importantă. Pe lângă masivul Rarău, ne gândim şi la Giumalău, în sensul de a-l face mai accesibil. Nu este vorba despre a construi ceva pe Giumalău, ci de a folosi anumite trasee care sunt cu acces auto montan, respectiv pentru maşini echipate pentru off-road”, a precizat Cătălin Nechifor. El a spus că o altă zonă care va fi inclusă în acest proiect va fi şi Broşteniul, cu cheile Zugrenilor, Valea Bistriţei, dar şi toţi munţii din jur. „Un exemplu este vârful Grinţieş, de 1.758 de metri, care este accesibil în regim off-road până sus în vârf, la cruce. De acolo ai o perspectivă absolut fascinantă”, a mai arătat şeful administraţiei judeţene.
Specialiştii din turism din Barcelona vor fi prezenţi în judeţul Suceava
Pe de altă parte, revenind la vizita efectuată în Barcelona, Cătălin Nechifor a precizat că în urma discuţiilor cu directorul Agenţiei de Turism din Catalunia a stabilit împreună cu acesta ca la începutul anului viitor să fie organizată, la Suceava, o masă rotundă, în care să fie prezentată oferta judeţului, împreună cu agenţii de turism suceveni, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică. „În urma acestei întâlniri vrem să concepem un tur turistic ghidat personalizat, gândit pentru Spania, respectiv coasta Cataluniei. Şi pe lângă mănăstiri, vom include şi acest nou concept de promovare, care pentru externă se va numi <Unseen Bucovina>, <Bucovina Nevăzută> pentru piaţa internă, dar şi conceputul de Bucovina, mica Europă, pe care deja îl avem conturat”, a mai precizat Nechifor.
Nu în ultimul rând, el a ţinut să amintească şi faptul că tot în timpul acestei vizite pe care a avut-o în Spania,la Diputacio Barcelona, echivalentul Consiliului Judeţean, a avut o întâlnire oficială cu Jaume Ciurana Llevadot, deputat şi vicepreşedinte delegat cu relaţii externe, în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea încheierii unui acord de colaborare între judeţul Suceava şi Barcelona.