Prezent la Suceava cu ocazia aniversării a 25 de ani de sindicalism în învăţământul sucevean, senatorul Liviu Marian Pop, ministru pentru dialog social în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015, a declarat că personalul din învăţământ a obţinut în 2015 o creştere a salariilor cu 27-28%, fără ca acesta să întreprindă acţiuni de protest în acest sens. Pop a subliniat că aceasta este cea mai mare creştere a lefurilor oamenilor şcolii din ultimii zece ani.
„Aţi obţinut anul acesta 27%, aproape 28%, fără să faceţi nici o formă de protest. Doar că aţi stat la masă şi aţi încheiat un acord cu Guvernul României. Aveţi cea mai mare creştere salarială din ultimii zece ani de zile fără nici o zi de protest. Repet, fără nici o zi de protest. Asta înseamnă că aveţi capacitatea de negociere foarte bună. Evident că nu s-au terminat toate problemele. Avem multe de făcut împreună. De aceea depinde foarte mult de profesionalismul dumneavoastră, de puterea de negociere”, a punctat Liviu Marian Pop.
Cea mai recentă majorare salarială a personalului din învăţământ este de 15%, aceasta intrând în vigoare începând cu 1 decembrie 2015, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate de Guvern.
În judeţul Suceava, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar, de creşterile salariale vor beneficia peste 10.000 de angajaţi din învăţământul preuniversitar, respectiv 7.884 de profesori, 1.062 de angajaţi ca personal didactic auxiliar şi 1.841 de angajaţi ca personal nedidactic.
Potrivit actului normativ, începând cu 1 decembrie 2015 se majorează cu 15% faţă de nivelul acordat pentru luna noiembrie a acestui an cuantumul brut al salariilor de bază.
Liviu Marian Pop le-a mai transmis liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ că reprezintă cea mai mare structură sindicală din România, cea mai puternică, cea mai profesionistă, motiv pentru care perfecţionarea lor trebuie să crească, atât în plan didactic, cât şi în plan sindical.
„Este foarte greu, dar mijloacele moderne vă ajută foarte mult. Cu cât veţi fi dumneavoastră mai bine formaţi, cu atât va fi mai uşor de negociat”, a mai spus Pop.
(28 nov 2015, 12:41:22
Aşteptăm şi-n mediul privat să crească salariul,pentru cele douăsprezece ore lucrate,care ţi-s pontate doar două,salariul este de şapte sute de lei.
Şi la acest minister nu s-au desfăşurat acţiuni de protest cu toate că ar trebui.
Problema este alta,fiindcă nu sunt locuri de muncă, nu sunt alte societăţi ca muncitorul să poată alege,este o batjocură generalizată iar itm-ul ştie şi-n închide ochii.