Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS) a celebrat vineri un sfert de veac de activitate sindicală în învăţământul sucevean, festivitatea aniversară fiind marcată de prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, a liderilor naţionali ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a oamenilor şcolii şi, nu în ultimul rând, a celor care au pus bazele mişcării sindicale la Suceava.
Evenimentul a fost un bun prilej pentru ca cei aflaţi astăzi la cârma structurii să-şi exprime recunoştinţa faţă de cei care au iniţiat mişcarea sindicală la Suceava, de a le evidenţia realizările, dar şi un prilej de a se bucura de dezideratele îndeplinite recent.
Plachete şi diplome pentru cei care au susţinut mişcarea sindicală
Sindicatul Judeţean Învăţământ „Spiru Haret” Suceava a fost înfiinţat la 23 ianuarie 1990 de prof. Constantin Cernica şi din 1999 s-a afiliat la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ. Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava este continuatorul de drept al Sindicatului Judeţean Învăţământ „Spiru Haret” Suceava.
În cuvântul său, Giani Leonte, preşedintele ASIS, a salutat seniorii mişcării sindicale sucevene, „cei care au dat sindicalismului dimensiunea şi măsura unei activităţi sociale total diferite faţă de ceea ce exista înainte de 1990”.
„Am pornit la drum în ianuarie 1990, când Constantin Cernica, în Suceava, Virgil Bujdei, în Rădăuţi, Florentin Cauc, în Gura Humorului, Corneliu Zofotă, în Câmpulung, Mihai Lucescu, în Vatra Dornei, şi Constantin Mateiciuc, în Fălticeni, au semnat certificatele de naştere ale sindicatului nostru. Nu puteam fi ceea ce suntem astăzi fără seniorii mişcării sindicale, personalităţi puternice, care au dus greul şi au militat pentru drepturile şi interesele membrilor de sindicat”, a subliniat Leonte.
Acesta a mai menţionat că, în cei 25 de ani, ASIS a demarat şi a participat la toate acţiunile de amploare ale FSLI - marile greve din sistemul de învăţământ, mitinguri, pichetări, negocieri, acţiuni în instanţă, propuneri legislative. Leonte a mai spus că ASIS este preocupată de creşterea calităţii în învăţământ, câteva căi spre acest deziderat fiind salarizarea decentă, modificarea programelor şcolare, corelarea ofertelor şcolare cu piaţa muncii, depolitizarea funcţiilor de conducere.
La rândul său, Ion Lungu, edilul municipiului Suceava, le-a urat sindicaliştilor tradiţionalul „La mulţi ani”, menţionând că în cei 12 ani de mandat ai săi Primăria a investit circa 25 de milioane de euro în şcolile din judeţ.
„În semn de preţuire pentru întreaga activitate desfăşurată în slujba membrilor de sindicat, contribuţia adusă la consolidarea învăţământului românesc şi creşterea prestigiului ASIS”, Giani Leonte i-a înmânat primarului o plachetă aniversară şi o diplomă.
De la 124 de membri la peste 9.000
Diplome şi plachete au primit şi cei care au contribuit la dezvoltarea organizaţiilor sindicale din judeţ, cel dintâi premiat fiind Constantin Cernica, cel care a fost şi vicepreşedinte al FSLI.
„Nu a fost uşor, dar nici greu, să ducem mai departe acest sindicat înfiinţat cu 124 de membri. Astăzi sunt peste 9.000, ceea ce înseamnă că aţi înţeles că fără o solidaritate maximă nu puteţi trece peste piedicile pe care actualii sau viitorii guvernanţi o să vi le creeze”, le-a transmis Cernica celor prezenţi.
Cu plachete au mai fost recompensaţi Ilie Romaniuc, fost lider al Sindicatului Liber şi Independent Bucovina din Rădăuţi, Corneliu Zofotă - Câmpulung, Elena Clocotici, Lucian Turcu – Vatra Dornei, Florentin Cauc – Gura Humorului, Ion Diaconescu – Fălticeni, Gheorghe Coman - Fălticeni.
Totodată, au fost evidenţiaţi Constantin Mărgineanu – directorul Casei Corpului Didactic Suceava şi Gabriela Scutaru – adjuncta Inspectoratului Şcolar Suceava.
Ulterior au luat cuvântul Simion Hancescu, preşedintele FSLI, federaţie cu circa 200.000 de membri, dar şi senatorul Liviu Marian Pop, fost ministru delegat pentru dialog social.
Aceştia au amintit de eforturile sindicatelor de a îndeplini revendicările oamenilor şcolii, au subliniat câteva din realizările organizaţiilor sindicale, punctând, de asemenea, şi câteva obiective pentru viitor.