Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 nov 2015 - Anul XX, nr. 277 (6089)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă finalizată

Avocaţi trimişi în judecată pentru aproape 3.300 de infracţiuni, în dosarul Baroului Bota

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a finalizat cercetările în cel mai complex dosar instrumentat vreodată la nivel local, celebrul „dosar Bota”, al avocaţilor acuzaţi că au profesat ilegal în cadrul unui barou care a „clonat” practic baroul tradiţional al avocaţilor. Anchetatorii au adunat date despre un prejudiciu de trei milioane de euro, aici fiind incluse şi sumele provenite din evaziune fiscală, pentru care cercetările vor fi disjunse în cadrul altor dosare la parchetele competente.

 

Complexitatea acestui dosar

Cifrele privind complexitatea acestui dosar spun totul despre dimensiunea anchetei.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, Dragoş Bujorean, cel care a instrumentat dosarul, a arătat că în cauză au fost efectuate cercetări faţă de 21 de inculpaţi şi 3.324 de făptuitori, membri ai baroului din toată ţara. Au fost administrate probe cu privire la 4.293 de infracţiuni şi acte materiale ale infracţiunilor. Rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a unui număr de nouă inculpaţi, pentru săvârşirea a 3.244 de infracţiuni şi acte materiale ale acestora, are aproape o mie de file, iar în faza de urmărire penală la dosar s-au adunat peste 20.000 de pagini.

 

12 inculpaţi au scăpat cu amenzi

În dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava s-au efectuat cercetări faţă de 22 de inculpaţi. Nouă dintre ei au fost trimişi în judecată, în timp ce în cazul a 12 avocaţi s-a considerat că faptele sunt minore şi s-a dispus soluţia clasării cauzei, fiind aplicate sancţiuni administrative. Din start trebuie spus că faţă de cei peste 3.300 de făptuitori de pe teritoriul României, cercetările vor fi disjunse la parchetele competente teritorial din ţară.

 

Pompiliu Bota, omul acuzat că a manipulat întregul sistem judiciar din România 

Primul pe lista celor trimişi în judecată este Pompiliu Bota, nimeni altul decât „părintele” acestui barou, cel care este acuzat că a manipulat întregul sistem judiciar din România. 

În urmă cu mai bine de zece ani de zile, bucureşteanul Pompiliu Bota a înfiinţat două asociaţii de binefacere şi o filială a uneia dintre ele, în ale căror acte constitutive figura, pe lângă ajutarea copiilor bolnavi, în dificultate sau a spitalelor, ori constituirea unei unităţi economice, salon de masaj, cosmetică, a unui studio de înregistrări sau ziare, canele radio sau televiziune, şi „înfiinţarea de barouri”.

Pe baza unor hotărâri luate în cadrul acestor asociaţii, Bota a decis de la sine putere să înfiinţeze o asociaţie profesională a avocaţilor din România -UNBR. Scopul, declarat atât în statut, cât şi în actul constitutiv: „apărarea, promovarea şi reprezentarea drepturilor şi intereselor profesionale economice şi sociale ale membrilor ei”.

De aici, însă, explică anchetatorii, Pompiliu Bota şi-a extins afacerile şi a început să înfiinţeze barouri, după care şi-a arogat dreptul de a desfăşura activităţi specifice profesiei de avocat, atât pentru sine, cât şi pentru alte persoane, prin înfiinţarea de cabinete individuale de avocatură. Treptat afacerea s-a dezvoltat ca o caracatiţă pe întreg teritoriul României. Avocaţii acestui barou au reprezentat mii de oameni în instanţă, iar în peste 600 de cazuri au fost legitimaţi prin sentinţe judecătoreşti definitive în cauzele în care au apărut în instanţă. Tocmai faptul că au fost legitimaţi prin acceptarea ca avocaţi în instanţă i-a făcut pe membrii baroului să clameze ulterior faptul că îşi desfăşoară activitatea în legalitate.

 

Şirul ameţitor de infracţiuni pentru care va fi judecat Pompiliu Bota

În cazul lui Pompiliu Bota enumerarea infracţiunilor pentru care a fost trimis în judecată este greu de rezumat într-un material de presă. El a fost trimis în judecată pentru folosirea fără drept a denumirilor „Barou”, „Uniunea Naţională a Barourilor din România” (UNBR), a denumirilor specifice de exercitare a profesiei de avocat, precum şi pentru folosirea însemnelor specifice profesiei şi purtarea robei de avocat.

Bota a fost trimis în judecată pentru 646 de acte materiale ale infracţiunii de complicitate la infracţiunea de folosire fără drept a denumirilor amintite mai sus, 646 de acte materiale ale infracţiunii de complicitate la infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii pentru care legea cere autorizaţie, 162 de infracţiuni de complicitate la înşelăciune, 28 infracţiuni de complicitate la tentativă la înşelăciune, 120 de infracţiuni de complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi 16 infracţiuni de complicitate la infracţiunea de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu.

„A fost identificat un complex de activităţi frauduloase, prin intermediul cărora inculpatul a urmărit şi reuşit crearea unei organizări infracţionale ieşite din comun prin amploarea sa (peste 3.300 de persoane implicate, care au acţionat la nivelul întregii ţări, dar şi în alte state ale Uniunii Europene), dar mai ales prin domeniul specific de acţiune, acela al justiţiei”, au arătat anchetatorii.

 

Oameni care pierdeau membri ai familiei în accidente şi aveau dreptul la despăgubiri – victimele preferate

 Un al doilea nume pe lista inculpaţilor este Ionel Marian Jurgiu, acuzat de foarte multe infracţiuni şi considerat de anchetatori un personaj extrem de viclean şi abil, care s-a îmbogăţit de pe urma unor oameni puşi la grea încercare de pierderea unor semeni dragi.

Jurgiu este acuzat de comiterea a 47 de infracţiuni de înşelăciune, 18 infracţiuni de tentativă la înşelăciune, 77 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, 16 infracţiuni de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, 95 acte materiale ale infracţiunii de folosirea fără drept a denumirilor Barou, „UNBR” şi a robei de avocat, şi 95 de infracţiuni de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi.

Pe scurt, în sarcina acestuia s-a reţinut că a înşelat un număr de 65 de succesori ai unor victime ale accidentelor rutiere, cărora li s-a prezentat sub calitatea fictivă de avocat, iar apoi, în calitate de mandatar cu titlu gratuit, şi-a însuşit parte din sumele de bani achitate de societăţile de asigurare.

 

Până la 70% din despăgubiri, în buzunarul „avocatului”

Din anchetă rezultă că acesta profita de starea precară emoţională a celor care tocmai îşi pierduseră o persoană dragă într-un accident rutier, îi reprezenta ilegal în instanţă, iar apoi încasa sume enorme din despăgubirile care le reveneau victimelor, în urma unor decizii definitive şi irevocabile. Anchetatorii au date că în unele cazuri acesta a încasat până la 70% din valoarea despăgubirilor, doar într-un caz fiind vorba de aproape 100.000 de euro care ar fi ajuns în buzunarul inculpatului. Un alt capăt de acuzare este legat de facturi şi chitanţe false depuse la dosarele cauzelor, care atestau în mod fals faptul că acesta ar fi încasat sume între 1.500 şi 5.000 de lei de la victime, cu titlu de onorariu de avocat. Ulterior, acesta urmărea să determine instanţa de judecată la acordarea unor cheltuieli de judecată fictive, sume de bani care erau pretinse şi ulterior încasate de el, susţin anchetatorii.

 

Lista celor trimişi în judecată şi faptele imputate

Lista inculpaţilor trimişi în judecată o mai cuprinde pe Adriana Elisabeta Liliana Caisîn (este acuzată, printre altele, că în intervalul 2011 – 2013 a indus în eroare 60 persoane vătămate, cele mai multe succesoare ale unor victime ale accidentelor rutiere, în scopul obţinerii de foloase materiale, prezentându-se sub calitatea fictivă de avocat, eliberând împuterniciri avocaţiale fictive şi semnând contracte juridice, documente utilizate pentru a încasa sume de bani necuvenite), D. B. M. (în cazul ei au fost identificate 36 de persoane vătămate, cu un mod de operare ca cel amintit mai sus, şi 75 de acte de exercitare fără drept a profesiei de avocat), D. R. M. (13 persoane vătămate şi 57 de acte de exercitare fără drept a profesiei), Dumitru Dascălu (inducerea în eroare a 13 persoane vătămate, 122 de acte specifice profesiei de avocat, constând în contracte de asistenţă juridică  şi acte de reprezentare în faţa instanţelor de judecată), Dan Mircea Constantin Meslec (acuzat, printre altele, de 182 de acte materiale ale infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii, prin contracte de asistenţă juridică şi reprezentare în faţa organelor judiciare, şi de inducerea în eroare a unei părţi vătămate, sub pretextul unor prestaţii de natură avocaţională, prin care şi-ar fi însuşit suma de 21.205 lei).

În fine, un al nouălea nume pe lista inculpaţilor este cel al lui Traian Vasile Nistor, trimis în judecată pentru infracţiunea de „mărturie mincinoasă”. El este acuzat că, fiind audiat în calitate de martor, cu privire la ce cunoaşte despre înfiinţarea şi funcţionarea structurii UNBR Bota, a dat declaraţii mincinoase, în sensul că ar fi declarat în mod nereal că semnăturile de pe fiecare document, din dreptul numelui său, îi aparţin, ceea ce, susţin anchetatorii, este nereal.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus instituirea măsurii asigurătorii pe bunurile mobile şi imobile identificate ale inculpaţilor, în vederea recuperării prejudiciilor. 

Până la o eventuală condamnare definitivă, toţi inculpaţii amintiţi mai sus se bucură de prezumţia de nevinovăţie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Avocaţi trimişi în judecată pentru aproape 3.300 de infracţiuni, în dosarul Baroului Bota.
 Vizualizări articol: 5601 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Avocaţi trimişi în judecată pentru aproape 3.300 de infracţiuni, în dosarul Baroului Bota5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Întrebare întrebătoare trimis de
(27 nov 2015, 14:56:09
De ce un rechin nu atacă niciodată un avocat căzut în apele oceanului?
Răspuns: din spirit de colegialitate.

Asta se voia a fi o admonestare față de Duomnii, Duoamnel și Duomnițele advocați care nu comentează nica.
Apăi, hai să vedem iute ce găsâm pe luju *
O hotărâre a tribunalului București, care zâce că Baroul Bota nu poate fi desființat, fiind Înființat prin hotărâre judecătorească
(link sus la Feisbuca lui Țuchemberg)

Dară cea mai bombă e o altă decizie instanței, (pe care n-o găsesc acum), prin care unui mebru al Baroului Bota i s-a suspendat exercitarea dreptului de a practica avocatura pe o perioadă determinată, fapt ce constituie recunoașterea indirectă a legalității baroului Bota.

Așa că, astă „cruciadă a copchiilor – Cazanciuc, Nițu, Florea, Bujorean etc se pare că deja poate fi pusă sub semnul izbânzii a la Pyrrhus, izbândă sintetizată de paradoxala exclamație Am înfrânt, tovarăși, am înfrânt!”, exclamație mormăită înciudat atât de Tiberiu Nițu (fost-ai lele, fost-ai! Așa că poți să te kaci pe RIL-ul tău!), dar și de dom’ profesor de buchi și caligrafie Bujorean.

Despre dom’ professor acilea:
(linku tot la Țuchemberg)
-----
* nota luju înseamnă site-ul LUMEA JUSTIȚIEI, nicidecum că-i vorbire despre lumpen-judecători! Se poate dac click și ceti la greu despre războiul fratricid al speciilor cartilaginoase din UNBR-Florea și UNBR-Bota.
Mult succes la păruială!
Plebea stă în tribune, sparge semințe, bea bere, se hlizește și așteaptă momentul culminant al arătării deștului mare: UP sau DOWN?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Bereni (versiunea fără ou) Dacă ați crezut că numai japonezii se pot lăuda cu celebrul lor preparat crocant și delicat numit tempura, ei bine, merită să încercați și versiunea românească urbană, servită prin berării  în special. Berenii sunt tot... Citeşte