Trei proiecte de cercetare aparţinând unor echipaje de studenţi de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) au fost premiate la Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret.
Este vorba despre lucrări aparţinând studenţilor de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, coordonate de universitarii Dan Milici şi Călin Ciufudean, şi distinse cu un premiu II, un premiul III şi o menţiune.
În total, patru proiecte de cercetare aparţinând profesorilor, elevilor şi studenţilor suceveni au participat la eveniment.
Aflat la cea de-a XIII-a ediţie, salonul de inventică a fost organizat de Ministerul Tineretului şi Sportului, în perioada 18-22 noiembrie, la Complexul Expoziţional Romexpo, Bucureşti.
Lucrările premiate
Potrivit prof. univ. dr. ing. Dan Milici, premiul II la secţiunea „Ştiinţe aplicate” i-a revenit proiectului „Sistem pentru evaluarea nivelului de concentrare pe baza semnalului electroencefalografic (EEG)” (prof. coordonatorDan Milici şi studenţii Andrei-Alexandru Bărăscu, Pavel Popescu). Premiul III la secţiunea „Ştiinţe aplicate” i-a revenit lucrării „Dispozitiv de identificare a imperfecţiunilor lemnului” (prof. coordonator Călin Ciufudean şi studenţii Gheorghe Cătălin Chiorescu, Marian-Ciprian Pavăl).
Lucrarea „Sistem adaptivSOS” (Călin Ciufudean, Vlad Cosmin Toma, Marian Buţerchi) a obţinut menţiune la secţiunea „Tehnologia informaţiei”.
„Cele trei lucrări cu care a participat Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din Suceava au intrat în competiţie cu proiecte premiate la saloane internaţionale de invenţii şi la competiţiile internaţionale organizate de NASA şi Intel”, a completat universitarul Dan Milici.
Juriul salonului a fost format din reprezentanţi ai Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), jurnalişti de presă şi redactori ai publicaţiei Ştiinţă şi Tehnică, cercetători şi reprezentanţi ai marilor companii industriale multinaţionale prezente în România.
Milici a mai menţionat că participanţii au fost tineri de până în 35 de ani din întreaga ţară, iar lucrările prezentate au acoperit o gamă mare de domenii, de la robotică la protecţia delfinilor, de la proiecte pentru staţii spaţiale orbitale la sisteme de obţinere a energiei din surse regenerabile
Standurile participanţilor au fost vizitate de mii de participanţi, de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, dar şi de alţi oficiali ai ministerului de resort.