Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, s-a întâlnit luni, în Spania, cu adjunctul reprezentantului Guvernului Spaniol în Barcelona, Emilio Ablandeo Reyes, prezentându-i acestuia oferta turistică a judeţului. Cătălin Nechifor se va afla în Barcelona până pe data de 26 noiembrie, împreună cu o delegaţie a Consiliului Judeţean Suceava, urmând să aibă întâlniri cu autorităţi locale, dar şi cu reprezentanţi din conducerea aeroportului El Prat din Barcelona.
După vizita cu oficialul spaniol, Cătălin Nechifor a precizat că a discutat cu acesta despre turism, dar şi despre cultura din judeţul Suceava. „Această întâlnire a fost o reuşită pentru noi şi am fost încântat să văd cât de mult cunoaşte despre Mircea Eliade şi despre epoca medievală a Moldovei. Şi vreau să-i mulţumesc doamnei consul general Geanina Boicu pentru facilitarea acestei întâlniri şi a celorlalte care vor mai urma în aceste zile”, a spus Nechifor.
În cadrul întâlnirii cu Emilio Ablandeo Reyes, şeful administraţiei judeţene i-a mai prezentat acestuia punctele forte ale regiunii și obiectivele propuse, unul dintre acestea fiind creșterea prezenței Sucevei în domeniul transporturilor, în special cele aeriene. În cadrul discuţiilor s-a menționat faptul că Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava a fost modernizat, dispune de o infrastructură modernă și oferă o capacitate ridicată de preluare a zborurilor și a pasagerilor. În ceea ce-l priveşte pe adjunctul reprezentantului Guvernului Spaniol în Barcelona, acesta a ţinut să sublinieze importanța consolidării relațiilor bilaterale și s-a declarat un susținător al acestor eforturi, care sunt generatoare de plus valoare.
În cadrul vizitei în Spania, Cătălin Nechifor s-a mai întâlnit ieri şi cu directorul de relaţii internaţionale al Ariei Metropolitane Barcelona, Xavier Tiana Casablancas. Preşedintele CJ Suceava a explicat că această structură cuprinde 36 de localităţi asociate, în jurul Barcelonei, având în total un buget de peste 630 milioane euro. “AMB funcţionează în baza unei legi a Parlamentului Cataluniei din 2010 şi are responsabilităţi în planificare spaţială, mediu, transport, locuinţe şi coeziune socială. Spre deosebire de situaţia din România, primarii celor 36 de localităţi chiar plătesc contribuţia proprie la proiectele europene, care însumată depăşeşte 200 milioane de euro, adică circa 30% din bugetul total, din care 130 milioane euro merg la managementul deşeurilor şi aproximativ 60 de milioane de euro la apă şi apă uzată”, a spus Nechifor, în condiţiile în care acesta a sesizat în nenumărate rânduri că mai multe primării sucevene nu îşi achită contribuţia proprie pentru proiectul Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Suceava.
Nechifor a precizat că îşi doreşte o colaborare între Aria Metropolitană Barcelona şi Zona Metropolitană Suceava.