Primarul din Frătăuţii Vechi, Vasile Artimon Ionesi, a fost descoperit în conflict de interese deoarece a semnat ordine de plată prin care administraţia locală pe care o conducea în perioada 2008-2012, dar şi în prezent, a achiziţionat produse de la firma soţiei sale.
„În perioada exercitării mandatului de primar, a semnat ordinele de plată în baza cărora Primăria Frătăuţii Vechi a achiziţionat în mod direct produse în valoare de 35.414,56 de lei de la SC BUNĂ DIMINEAŢA IMPEX SRL (societate comercială în cadrul căreia soţia persoanei evaluate deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator), încălcând, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, coroborat cu dispozițiile art. 75, lit. a) din Legea 393/2004”, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate.
Reprezentanţii acestei instituţii au anunţat că au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese.
Contactat telefonic, primarul Ionesi a recunoscut achiziţiile la care fac referire inspectorii ANI.
„Ştiam de legea asta şi mai ştiam că nu ai voie să închei un contract cu o firmă, dar ocazional când am avut nevoie de ceva urgent luam de la firma soţiei, de multe ori plătind după mai multe luni. Ce trebuia să fac? Să pun pe altcineva să semneze un ordin de plată? Mi-am asumat acest risc, dar cred că nu am greşit cu nimic, pentru că am acţionat forţat de împrejurări. Dacă se consideră că este incompatibilitate nu am să mai candidez şi asta este”, a declarat primarul din Frătăuţii Vechi.
Consilier din Bosanci, găsit şi el în conflict de interese
Tot în conflict de interese a fost descoperit şi Dorin Spoială, consilier local la Bosanci. Potrivit celor de la Agenţia Naţională de Integritate, Spoială, în calitate de consilier local, a participat la ședința Consiliului Local Bosanci din data de 29 aprilie 2013, deliberând și votând pentru aprobarea hotărârii privind concesionarea prin licitație publică a pășunii comunale ce se află în proprietatea privată a comunei Bosanci, către organizațiile și asociațiile crescătorilor de animale din Bosanci.
„Prin aceeași hotărâre, Spoială Dorin a fost desemnat membru în Comisia pentru organizarea și desfășurarea licitației publice privind concesionarea suprafeței de 574,90 ha pășune comunală. În urma licitației organizate, Primăria Comunei Bosanci a încheiat, la data de 15 mai 2013, un contract de concesiune privind concesionarea suprafeței de 49,62 ha de pășune aparținând domeniului privat al comunei, cu Asociația Crescătorilor de Bovine Bosanci (asociație în cadrul căreia Spoială Dorin deține calitatea de membru fondator și membru în cadrul Consiliului Director, începând cu data de 22 februarie 2013)”, au arătat reprezentanţii ANI.
Subvențiile încasate de Asociația Crescătorilor de Bovine Bosanci pentru suprafața de teren concesionată au fost în sumă totală de 56.864,48 de lei.