Noul Plan Urbanistic General al Sucevei, o amplă documentaţie de specialitate, care reglementează modul de dezvoltare a municipiului pentru următorii 10 sau chiar 20 ani, va fi curând discutat şi votat de noul Guvern al României. Dacă în mod normal, PUG-ul trebuia supus aprobării Consiliului Local, pentru că Suceava are pe teritoriul său şi monument UNESCO – Biserica Sf. Gheorghe aMănăstiriiSf. Ioan cel Nou, avizarea acestuia se face direct de către Guvern.
Măsurile propuse de specialişti în PUG au fost discutate din nou ieri, de conducerea Primăriei Suceava, cu zeci de reprezentanţi ai instituţiilor din judeţ, inclusiv cu cei ai Direcţiei Silvice, dar şi cu furnizorii de utilităţi, precum ACET, fiecare venind cu fel de fel de propuneri, ridicând o serie de probleme concrete sau oferind informaţii mai amănunţite despre probleme care au suscitat discuţii aprinse şi au ridicat o serie de semne de întrebare.
Una dintre cele mai importante aspecte discutate a fost cea a includerii parcului Șipote în acest PUG, deşi ca încadrare administrativă, spaţiul respectiv este considerat o exploatare forestieră, în cadrul Ocolului Silvic Pătrăuţi.
Pe de altă parte, parcul Șipote este considerat „plămânul verde” al Sucevei, iar fără încadrarea sa în PUG ar apărea un deficit serios la capitolul spaţii verzi asigurate pe cap de locuitor.
Tocmai de aceea, primarul Ion Lungu a spus că deşi de 10 ani de zile se zbate să obţină transferul parcului Șipote la primărie, fiind împiedicat de fel de fel de prevederi legale, unele chiar absurde, nu se lasă până nu obţine acest spaţiu, necesar dezvoltării armonioase a Sucevei.
„Parcul Șipote a fost al Sucevei şi va reveni la Suceava chiar de va trebui să schimbăm legislaţia pentru asta. Toţi miniştrii cu care am vorbit ne-au dat dreptate că acest spaţiu ar trebui să revină la primărie, dar toţi s-au împiedicat de prevederile legii. De asta avem senatori şi deputaţi, să se lupte pentru a face un bine sucevenilor”, a spus Lungu, amintind de faptul că şi aşa municipiul a pierdut milioane de euro din proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun, pentru că nu s-a făcut transferul parcului către administraţia locală, deşi erau asigurate fonduri pentru transformarea sa într-o zonă de agrement şi de atracţie turistică.
PUG-ul, la care se lucrează de 4 ani, este realizat de arhitectul Constantin Gorcea şi Urban Team Bucureşti, costul acestuia fiind de 800.000 de lei.