Trecerea de pietoni din faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, pe Calea Unirii din municipiul Suceava, locul unde, pe 10 noiembrie, a avut loc un groaznic accident, din cauza vitezei excesive cu care rula un şofer, necesită amenajări în regim de urgenţă, pentru evitareaunor noi tragedii. Aceasta este concluzia poliţiştilor de la Biroul Rutier Suceava, care au solicitat Primăriei municipiului Suceava, în calitate de administrator al drumului, luarea a trei măsuri care să asigure un grad mai ridicat de securitate a pietonilor care traversează prin acea zonă, una în care de regulă vitezele de rulare ale autoturismelor sunt peste media vitezeicu care se circulă pe alte străzi din Suceava.
Cele trei măsuri care pot fi luate pe termen scurt
Din punctul de vedere al poliţiştilor rutieri există trei măsuri care se pot lua urgent: realizarea de marcaje rezonatoare pe sensul de coborâre de pe Calea Unirii, după intersecţia cu strada Petru Rareş şi până în apropiere de Grupul Şcolar (măsură care ar reduce riscul de accidente pe o porţiune mai întinsă, nu doar la trecerea de pietoni), efectuarea de marcaje pe carosabil tip „dinţi de dragon” şi „marcaj în zig-zag” înainte de trecerea de pietoni şi, nu în ultimul rând, semaforizarea acestei treceri, cu verde pentru pietoni prin acţionarea unui buton, aşa cum se întâmplă şi la alte locuri marcate unde traficul pietonal nu este unul permanent.
Poliţia Rutieră insistă pe necesitatea amenajării de scuaruri între sensuri
Dacă acestea sunt măsurile ce pot fi luate în timp scurt, conducerea Biroului Rutier Suceava solicită şi blocarea fizică a axului străzii, pe Calea Unirii, între intersecţia cu strada Cernăuţi şi strada Traian Vuia. Această măsură, care ar urma să reducă riscul coliziunii între maşinile de pe cele două sensuri de mers, are însă şi foarte mulţi contestatari. Cea mai mare problemă a acestor scuaruri între sensurile de mers este legată de accesul ambulanţelor şi celorlalte autovehicule pentru situaţii de urgenţă, în condiţii de trafic supraaglomerat, cum se întâmplă din ce în ce mai des pe artera principală a oraşului. O altă măsură cerută de poliţiştii rutieri este instalarea unei camere pentru măsurarea instantanee a vitezei pe Calea Unirii, în zona Inspectoratului Şcolar Judeţean. Este vorba de o cameră video care doar ar înregistra vitezele şi i-ar avertiza pe şoferi când este cazul să pună piciorul pe frână.
Filmul groaznicului accident de pe trecerea de pietoni
Reamintim că, în seara zilei de 10 noiembrie, Mihai Palaghia, în vârstă de 38 de ani, care locuia în căminul social de la Grupul Şcolar, a fost accidentat mortal pe trecerea de pietoni de un BMW condus de un tânăr de 24 de ani din Salcea, Gheorghe Cimpoi. Pietonul coborâse din autobuzul cu care venise dinspre centrul Sucevei şi s-a angajat în traversare, pe locul marcat din faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean. El a fost lovit de BMW după ce a trecut de axul drumului. Şoferul de 24 de ani circula cu viteză neadaptată dinspre Sala Sporturilor şi, când a văzut pietonul în faţă, a tras de volan spre stânga, intrând în alte două maşini de pe contrasens. Din păcate, pietonul a fost acroşat violent de maşină şi proiectat în spatele unui autobuz şi apoi într-un autoturism care venea din spate. Acesta a suferit leziuni multiple şi nu a mai putut fi salvat.