Şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava au fost evaluaţi de Ministerul Educaţiei pentru activitatea desfăşurată în anul şcolar 2014-2015.
Calificativul primit de inspectorul şcolar general, prof. Gheorghe Lazăr, a fost diminuat de la „Foarte bine” la „Bine”, activitatea acestuia fiind mai slab notată decât în anul precedent. Potrivit Biroului de presă al Ministerului Educaţiei, Lazăr a contestat nota primită, însă aceasta a rămas nemodificată. Aflat din anul 2012 la cârma Inspectoratului Şcolar Suceava, Lazăr a fost apreciat anii trecuţi doar cu „Foarte bine” de ministerul de resort.
Contactat telefonic, şeful învăţământului sucevean nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect.
De cealaltă parte, calificativul fostei adjuncte a instituţiei Cristina Teodorovici a fost diminuat semnificativ, de la „Foarte bine” la „Suficient”.
Aceasta a contestat nota primită, însă soluţionarea contestaţiei nu a fost în favoarea sa. Teodorovici a fost taxată de minister pentru scandalul transferurilor elevilor de clasa a IX-a, aprobate ilegal de Inspectoratul Şcolar Suceava. Teodorovici a fost preşedinta comisiei care a instrumentat toate cele peste 500 de cereri de transfer primite pe adresa instituţiei. Dintre acestea, circa 300 nu au fost aprobate cu respectarea literei legii, Ministerul Educaţiei eliberând-o din funcţie pe Teodorovici la data de 31 august 2015. Începând cu data de 1 septembrie, profesorul Cristian Cuciurean ocupă funcţia de inspector şcolar adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava.
De menţionat că pentru anii şcolari 2012-2013 şi 2013-2014 Teodorovicia fost apreciată prin calificativul „Foarte bine” de ministerul de resort.
Adjuncta Gabriela Scutaru a primit calificativul maxim
Potrivit Biroului de presă al ministerului, inspectorul adjunct Gabriela Scutaru a primit calificativul maxim. Scutaru este singura reprezentantă a inspectoratului care a câştigat, de la prima încercare, concursul de ocupare a postului, organizat de minister în primăvara acestui an. Gabriela Scutaru a reuşit să promoveze toate probele pentru păstrarea funcţiei de inspector şcolar adjunct, asigurându-şi un mandat de patru ani în echipa de management a instituţiei.
Criteriile evaluării
Într-o primă fază, inspectorul general şi adjuncţii inspectoratului sunt nevoiţi să se autoevalueze şi să-şi acorde singuri calificative care să reflecte modul în care au administrat şcolile din judeţ în anul şcolar 2014-2015. Inspectorii-şefi trebuie să completeze câte o fişă de evaluare standard şi să facă un raport de analiză asupra activităţii desfăşurate în instituţiile pe care le conduc.
Fişa de evaluare conţine o serie de indicatori de performanţă din domeniile: Realizarea diagnozei mediului educaţional din judeţul Suceava, Motivarea/antrenarea personalului din subordine, Monitorizarea/evaluarea şi controlul Inspectoratului Şcolar, Pregătire profesională etc.
Rezultatul evaluării se concretizează în acordarea calificativului, astfel: 100-90 de puncte: "Foarte bine" - menţinere pe funcţie, 89,99-80 de puncte: "Bine" - menţinere pe funcţie, 79,99-70 de puncte: "Satisfăcător" - monitorizare şi reevaluare la un interval de 3-6 luni, sub 70 de puncte: "Nesatisfăcător" - încetarea contractului de management educaţional.