Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, care a deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de „omor” în cutremurătorul caz al tinerei care a murit în spital după ce timp de mai multe zile familia a refuzat transfuzia de sânge din considerente religioase, a dispus efectuarea unei expertize medico-legale, care are rolul de a stabili în ce măsură lipsa unei transfuzii de sânge a dus la deznodământul fatal. În funcţie de ce se va stabili în cadrul expertizei medico-legale, care va fi efectuată de medici specialişti, în baza raportului final al necropsiei, procurorii vor decide dacă părinţii fetei trebuie sau nu anchetaţi şi trimişi în judecată pentru infracţiunea de „omor”. Deocamdată, dosarul deschis pentru „omor” este „in rem”, adică este pentru faptă, nu faţă de o persoană anume.
Un caz halucinant, cu un deznodământ tragic
Georgeta Raluca Curcă, în vârstă de 19 ani, din Drăgoieşti, a ajuns la spital pe data de 5 noiembrie, după ce maşina pe care o conducea a fost lovită de tren. Tânăra, care era elevă în clasa a XII-a la Colegiul „Dimitrie Cantemir” Suceava, a fost internată pe secţia ATI. Ar fi avut nevoie de intervenţie chirurgicală pentru ca leziunile din accident să poată fi tratate cât mai bine. Din păcate, acest lucru nu s-a putut realiza, pentru că părinţii au declarat pe proprie răspundere că nu sunt de acord cu transfuzia de sânge din motive religioase, familia făcând parte din cultul Martorii lui Iehova. De altfel, fata ar fi semnat chiar şi ea, după majorat, o hârtie prin care preciza că nu acceptă transfuzie de sânge, cu precizarea că acea hârtie, dacă există, nu a fost încă găsită.
Fata a decedat pe 12 noiembrie, în timp ce se încerca un transfer al acesteia la un spital din Iaşi. Fata era deja în stare critică şi nu a mai ajuns nici măcar până la elicopterul care urma să o preia. Practic, au precizat medicii, funcţiile vitale ale tinerei erau menţinute artificial, iar respiraţia era asistată. Fata a fost resuscitată după un prim stop cardio-respirator, însă la un al doilea, survenit imediat, nu s-a mai putut face nimic.
Procurorii au solicitat documentele medicale şi vor începe audierile
Procurorii au demarat deja audierile în acest caz. Primii care vor da declaraţii vor fi medicii care au avut fata în îngrijire. Ulterior, vor fi audiaţi şi părinţii tinerei, cei faţă de care s-ar putea îndrepta ancheta procurorilor. De asemenea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a solicitat toate documentele medicale legate de pacientă, pe perioada cât a fost internată în spital. Aceste documente vor fi necesare pentru reconstituirea evoluţiei stării de sănătate a victimei, de la momentul preluării de către medicii de la Urgenţe şi până la deces.
Cheia acestui caz va sta însă în expertiza medico-legală. În cadrul acesteia, specialiştii trebuie să stabilească în ce măsură refuzul transfuziei a avut legătură de cauzalitate cu decesul.
Raportul preliminar al medicilor legişti face referire la trei cauze ale decesului: insuficienţă cardio-respiratorie acută, contuzii cerebrale şi politraumatism prin accident rutier. Raportul final al Serviciului Judeţean de Medicină Legală ar trebui însă să aducă mult mai multe detalii legate de cauzele decesului.