Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 nov 2015 - Anul XX, nr. 270 (6082)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Prezentare

Consecinţele utilizării intensive a tehnologiilor de telecomunicaţii, discutate la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Adrian Vornicu, un fălticenean specializat în bioelectronică în Franţa, membru al Asociaţiei de Bioelectronică Vincent şi reprezentant al Societăţii Comosystems Franţa, s-a întâlnit vineri, 13 noiembrie, la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, cu fălticenenii interesaţi de pericolele create de reţelele de telefonie, reţelele Wi-Fi şi alţi emiţători de radiaţii. Prezentarea a fost însoţită de filme de prezentare a diverselor experienţe, interviuri cu oameni de ştiinţă din Europa, Asia şi America pe tema radiaţiilor şi aplicaţii practice.

“Trăim într-o poluare electromagnetică. Tehnologia ultimului secol, începând de la curentul electric, continuând cu smartphonul şi reţele Wi-Fi şi terminând cu diverse aparate medicale, foloseşte unde pulsate pentru a putea comprima mai multă informaţie. Nu poţi trăi în lumea asta fără să ai reţea Wi-Fi în autobuz, în metrou, la serviciu, să comunici cu ajutorul telefonului mobil, să ai performanţe în medicină fără aparatură modernă”, a menţionat Adrian Vornicu.

Începând de anul viitor, posesorii de tablete şi telefoane inteligente vor putea şti nivelul de poluare pentru locul unde se află. Adrian Vornicu a prezentat o aplicaţie pentru Android, realizată şi îmbunătăţită pe parcursul a trei ani, şi care va apărea cel mai probabil în 2016 pe piaţă, cu ajutorul căreia se poate vedea pe telefon sau pe tabletă nivelul de poluare electromagnetică.

 

Receptorii şi radiaţiile

Receptorii şi radiaţiile au fost o temă care a stârnit interesul, fiind prezentat şi un model prin care se verifică gradul de periculozitate al unui telefon mobil.

“Când firmele care au montaţi emiţători de radiaţii spun că nu ne afectează iau în considerare receptorii noştri. Se pune un manechin de plastic în care se găseşte apă, minerale, sare, exact ca în corpul omenesc, şi se lasă jumătate de oră cu telefonul în apel. Dacă lichidul din jurul contactului cu telefonul nu se încălzeşte cu mai mult de un grad telefonul nu e periculos”, a precizat Adrian Vornicu.

Tot prin demonstraţii, Adrian Vornicu a arătat încărcarea electromagnetică dintr-o cameră în care sunt utilizate în acelaşi timp mai multe telefoane mobile, câmpul magnetic fiind respins de ziduri, situaţia devenind mai periculoasă în autoturisme, dar mai ales în mijloacele de transport în comun, unde pe lângă apelurile telefonice funcţionează şi reţele Wi-Fi, o parte dintre telefoane şi tabletele călătorilor fiind configurate ca rutere Wi-Fi şi emiţând fiecare radiaţii electromagnetice, chiar dacă nu există şi receptori.

“Am studiat doi ani acest comportament al undelor electromagnetice. Există un fenomen de lăcuste electrice pe care noi nu le vedem dar la nivelul organismului intră într-o mişcare intrinsecă cu funcţionarea celulelor. Există o sensibilitate a corpului uman la undele electromagnetice. De aceea undele pulsate sunt utilizate în scopuri terapeutice, pulsurile electromagnetice de o anumită frecvenţă excitând anumite celule care se regenerează. Cel mai elocvent exemplu este refacerea cartilajului osos, cartilajul articular fiind un ţesut destul de dificil de refăcut prin mijloace clasice”, a declarat precizat Adrian Vornicu.

 

Frecvenţa periculoasă pentru organism

Tehnica GSM, antenele GSM, dar şi faptul că Viena, Salzburg şi Moscova sunt oraşele cu cele mai mici radiaţii, intrarea în rezonanţă cu undele electromagnetice a plombelor metalice în timpul unor investigaţii medicale au fost teme care au dat naştere la un dialog între Adrian Vornicu şi cei prezenţi.

Frecvenţa de 2450 Mhz (2,45 Ghz) este frecvenţa apei din organism, conţinut mare de apă având sângele, ficatul, glandele reproductive, stomacul, vezica urinară. O frecvenţă foarte apropiată, 2,4 Ghz, este utilizată de telefonia mobilă şi de routerele wireless folosite pentru a accesa internetul de pe tablete, laptopuri şi telefoane mobile.

Adrian Vornicu a spus că trebuie respectate recomandărilor la nivel mondial pentru unele categorii de utilizatori mai sensibili, precum copiii şi femeile însărcinate, pentru că există anumite fluctuaţii în frecvenţă. Pentru a-şi întări cele spuse, specialistul în bioelectronică a prezentat comportamentul furnicilor într-o cameră în care există un router wireless, acestea având deviaţii de comportament după câteva ore şi dispărând în câteva zile. Prin experiment ştiinţific s-a demonstrat că la o frecvenţă de 2,45 GHz apa curge invers.

 

Protecţia la radiaţii

În finalul întâlnirii au fost prezentate sisteme de protecţie la radiaţiile electromagnetice, realizate de universităţi de prestigiu, dar care nu sunt aplicate pe scară largă pentru că multe dintre ele reduc din performanţele comunicaţiei emiţător-receptor, dar şi dispozitive CMO concepute pentru reţelele GSM tri-bande şi care protejează pe o rază de 11 m în jurul dispozitivului.

Printre recomandările uşor de aplicat s-a numărat folosirea internetului prin cablu sau fibră optică, când se foloseşte Wi-Fi, routerul să fie amplasat cât se poate de departe de birou şi de camera copiilor şi să fie conectat doar când este nevoie şi deconectat când dormim. Evitarea becurilor fluorescente, care economisesc energia oprindu-se şi pornind de 100.000 de ori pe secundă şi folosirea LED-urilor sau becurilor cu incandescenţă este o altă metodă de a reduce radiaţiile. Telefoanele fixe fără fir emit la fel de multe radiaţii ca celularele, de aceea se recomandă telefoanele clasice cu fir. Evitarea folosirii telefonului mobil când semnalul este slab pentru că el îşi măreşte puterea la maximum, creând mai multe radiaţii, evitarea lucrului cu laptopul pe picioare, evitarea staţionării în apropierea punctelor trafo şi a liniilor de medie şi înaltă tensiune, sunt soluţii simple, la îndemâna oricui pentru a mai atenua din nivelul de iradiere electromagnetică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consecinţele utilizării intensive a tehnologiilor de telecomunicaţii, discutate la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 2299 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Consecinţele utilizării intensive a tehnologiilor de telecomunicaţii, discutate la Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Hummus (de post) Pentru cei ce vor un preparat de post rapid, simplu, dar cu aer exotic și foarte nimerit inclusiv pentru o masă cu invitați, clasicul hummus este alegerea perfectă. Rețeta este comună, cu influențe locale desigur, în Israel, Turcia și țările... Citeşte