Analizele Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava cu privire la primele nouă luni ale acestui an scot în evidenţă o uşoară creştere a numărului faptelor cu violenţă, marea problemă fiind legată de infracţiunile de „lovire sau alte violenţe”. Aceste fapte sunt cele încadrate în sfera celor de mică violenţă, însă numărul dosarelor penale de acest gen este mare. Este vorba de micile conflicte, preponderent din mediul rural, care se transformă în agresiuni şi care doar aparent sunt banale. Îmbucurător este totuşi că la capitolul fapte de mare violenţă nu se înregistrează creşteri faţă de anii anteriori.
Conform analizei IPJ Suceava, criminalitatea contra persoanei sesizată în primele nouă luni ale anului 2015 a crescut cu 89 de fapte (+1,81%), cifrându-se la un total de 4.988 de infracţiuni. Mai mult de jumătate dintre acestea (aproape 60%) sunt infracţiuni de „lovire sau alte violenţe”. În cifre este vorba de 2.860 de infracţiuni de loviri sau alte violenţe înregistrate în primele nouă luni ale acestui an. Un calcul simplu arată că, zilnic, la poliţie se înregistrează câte zece sesizări de la oameni care reclamă că au fost agresaţi într-o formă sau alta.
Din analizele IPJ Suceava rezultă că majoritatea acestor infracţiuni sunt comise pe fondul consumului de alcool şi al conflictelor spontane.
În categoria faptelor grave săvârşite cu violenţă, în primele nouă luni ale acestui an se regăsesc două infracţiuni de omor, 14 de tentativă de omor, 51 infracţiuni de ucidere din culpă, (la fel ca în primele nouă luni ale anului 2014), din care 42 comise de conducători auto.
Mai puţină violenţă decât în alte judeţe
În ciuda cifrelor mari, Suceava stă mult mai bine decât media la nivel naţional.
Subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, a explicat:
„În ceea ce priveşte criminalitatea de natură judiciară, deşi se înregistrează o creştere de 2,1% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, la nivel naţional, după volumul criminalităţii, I.P.J. Suceava se clasează pe locul 25, sub media naţională”.
Poliţiştii şi procurorii au în această perioadă o strategie comună prin care îşi propun să uzeze mai des de măsurile preventive în cazurile de „loviri” sau în cele de „ucidere din culpă”. Asta înseamnă minim 24 de ore de arest, cât sunt valabile ordonanţele de reţinere. De asemenea, procurorii au anunţat că una din priorităţile din acest an este de a trimite în judecată cât mai mulţi dintre inculpaţii din dosarele de loviri. Ideea este ca aceştia să nu mai scape doar cu amenzi, ci să ajungă în faţa judecătorilor, chiar dacă este vorba de agresiuni aparent banale, fără multe zile de îngrijiri medicale.
(19 nov 2015, 17:39:26