Marţi dimineaţă a avut loc ultimul comandament de gestionare a lucrărilor de apă-canalizare din proiectul de POS Mediu pentru municipiul Suceava, în cadrul căruia primarul Ion Lungu i-a transmis constructorului, în limba franceză, un fel de „adio, dar rămân cu tine”.
Semnalând finalizarea lucrărilor din amplul proiect de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare, lucrări destul de greoaie, la adâncimi chiar şi de peste 7 metri, pe aproape 140 de străzi, Lungu le-a transmis constructorilor în franceză: „Je ne vous dis au revoir, mais à bientot - Nu vă spun la revedere, ci pe curând”.
Edilul sucevean a explicat apoi sensul spuselor sale, transmiţându-le ironic că, pentru semnarea recepţiei finale, au de dat socoteală la primărie pentru ce au făcut în teren:
„Mai, mai că-mi vine să plâng că ne despărţim, dar rămânem în contact, pentru că veţi veni la recepţia finală să vă semnăm situaţiile de lucrări şi degeaba veţi sta după noi, dacă lucrările nu sunt în regulă.”
În acelaşi timp, Lungu s-a adresat inspectorilor din primărie:
„Vedeţi toate cele 140 de străzi din program, unde mai sunt probleme de clarificat, luaţi toate străzile la rând, să vedem unde mai sunt de făcut reperaţii, completări, să vedem starea actuală”.
Lungu i-a strâns mâna, oficial, managerului de lucrări al firmei Pfeiffer, Cristi Munteanu, spunând:
„Este o vorbă românească – totul este bine când de termină cu bine. Mulţumim de colaborare, chiar dacă au fost lucrurile cum au fost, bine că aţi scăpat de noi şi noi de dvs.”.
Chiar de Pfeiffer nu va mai veni de acum la comandamentele săptămânale de la primărie, li s-a atras atenţia reprezentanţilor firmei în privinţa readucerii la starea iniţială a străzilor Tipografiei şi Alexandru cel Bun, unde s-au făcut ultimele lucrări din proiect.
„S-a finalizat în sfârşit proiectul de apă-canalizare, care a adus mult disconfort sucevenilor. Au fost intervenţii la 138 de străzi, din care pe 67 s-a făcut reabilitarea reţelelor de apă-canalizare şi pe 71 de străzi extinderi, îndeosebi în cartierul Iţcani. Dacă mă uit în oraşele învecinate – Rădăuţi, Fălticeni, putem spune că suntem cu un pas înaintea lor, pentru că am finalizat aceste lucrări. Noi am avut această strategie, cu biciul şi cu zăhărelul şi am scos-o la capăt, pentru că altă soluţie nu este. În măsura în care reziliezi acest contract, pierzi finanţarea, nu mai poţi face lucrările”, a concluzionat şeful municipalităţii sucevene.
Nu este exclus ca firma Pfeiffer, care a produs atât disconfort sucevenilor, să mai revină cu lucrări de apă – canalizare, dacă va participa la licitaţiile care se vor organiza de anul viitor, la nivel naţional, pentru a doua etapă a finanţărilor de POS Mediu.
„Urmează o nouă etapă a proiectului de apă şi canalizare, pe care sperăm să o implementăm de anul viitor. Oraşul este într-o dinamică continuă, se dezvoltă, asta e un lucru bun, dar pentru asta trebuie să venim cu proiecte de extindere a reţelelor de utilităţi”, a menţionat Ion Lungu. Noua etapă, de extindere a reţelelor de utilităţi, prevede fonduri de 22 de milioane de euro pentru municipiul Suceava.
(18 nov 2015, 11:41:56