Închiderea Bazarului Sucevei, cel mai mare centru comercial din Moldova, din activitatea căruia îşi duceau traiul cel puţin 5.000 de suceveni, afectează un număr mult mai mare de oameni, care îşi făceau cumpărăturile de acolo.
„Prioritatea noastră este rezolvarea problemelor de autorizare ISU a Bazarului, să le putem da o speranţă oamenilor de acolo şi nu numai. Mă opresc sucevenii pe stradă şi mă întreabă când se redeschide Bazarul. Sunt mulţi oameni care îşi făceau cumpărăturile din Bazar. Aşa cum am mai spus, Bazarul este un mijloc de protecţie socială, atât pentru cei care lucrează acolo, cât şi pentru cei care cumpără, la preţuri mai mici”, a spus primarul Ion Lungu, care a fost ieri dimineaţă din nou în Bazar, pentru a vedea cum decurg operaţiunile de îndeplinire a condiţiilor de autorizare ISU.
Mutarea chioşcurilor a început de vineri, când, după trei zile de proteste, comercianţii au înţeles că nu poate nimeni redeschide Bazarul fără a se lua măsurile impuse de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Peste 100 de chioşcuri au fost mutate deja, dar, pentru a se crea spaţiile de manevră solicitate de pompieri pentru accesul maşinilor de intervenţie, multe altele trebuie să fie duse în partea din spate a Bazarului, pentru a fi lăsate libere culoarele de trecere.
De rapiditatea cu care se rezolvă problema mutării chioşcurilor depinde şi redeschiderea Bazarului, o decizie aşteptată de mii de oameni. În ritmul actual, există riscul să nu fie redeschis acest centru comercial în luna cadourilor – decembrie, considerată a fi una dintre cele mai bune perioade pentru comerţ.
„Mutarea chioşcurilor trebuie făcută cât mai rapid. Ritmul actual nu este satisfăcător. În măsura în care se termină mutarea chioşcurilor putem face o serie de lucrări necesare, care depind de eliberarea acestor spaţii, apoi simulări de intervenţie la incendiu. Între timp va fi gata şi expertiza pe care o avem în lucru, privind măsurile de siguranţă la incendii, dar vom purta şi discuţii şi cu ISU, să vedem soluţia legală, corectă, de deschidere a Bazarului”, a atenţionat primarul Sucevei, care a subliniat că fiecare zi de întârziere în aplicarea măsurilor cerute de ISU afectează o mare parte a populaţiei oraşului.
Pentru că o parte din condiţiile impuse de pompieri pentru redeschiderea Bazarului necesită lucrări care nu pot fi făcute anul acesta şi care sunt destul de costisitoare, se caută o variantă de autorizare temporară, pentru ca sigiliile şi lacătele de pe porţi să dispară cât mai repede.
„Discutăm cu ISU să stabilim un prim set de condiţii de redeschidere a Bazarului, urmând ca alte lucrări, precum montarea instalaţiilor automate de stingere a incendiilor, să fie realizate în etapa a II-a. În prima etapă trebuie îndeplinite condiţiile de mutare a chioşcurilor, de efectuare a simulărilor de intervenţie la incendii, de verificare a hidranţilor şi capacităţilor de apă, de delimitare a proprietăţii publice de cea privată, de înlăturare a improvizaţiilor de racord la energia electrică, de stabilire clară şi respectare a locurilor de fumat”, a precizat edilul sucevean.
Bazarul Sucevei este închis deja de mai bine de o săptămână, iar şansele ca acesta să fie redeschis în următoarele două săptămâni sunt destul de mici şi depind de rapiditatea cu care se duc la îndeplinire condiţiile pompierilor, principala fiind mutarea chioşcurilor şi crearea de alei de acces pentru autospeciale.
Între timp, disperarea i-a cuprins pe mulţi dintre comercianţi, care, cu fiecare zi ce trece fără a avea cui îşi expune marfa, se gândesc cu jale că pierd din clienţii pe care îi aveau, că rămân cu marfa pe stoc şi cu banii blocaţi. Mai mult, cei care sunt nevoiţi să se mute sunt speriaţi de faptul că mutarea lor în spatele Bazarului, în zona parcării, îi va lăsa fără clienţi, mai ales că acolo unde se aflau era cea mai mare forfotă de cumpărători.
Unii spun că deja iau în calcul să renunţe la chioşcurile din Bazar, să se orienteze spre altceva, care să le dea siguranţa zilei de mâine.