Mafia păcănelelor a fost lovită în plin după ampla acţiune organizată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. Toţi cei trei indivizi reţinuţi în noaptea de sâmbătă spre duminică au primit mandate de arestare. Curtea de Apel Suceava a admis propunerile DNA şi a emis mandate de arestare pentru 30 de zile, cu menţiunea că decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Ioan Teodorescu, funcţionar cu atribuţii de control în cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc - Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava, este principalul acuzat din acest dosar. Pe numele acestuia, mandatul de arestare cuprinde zece infracţiuni de luare de mită, dintre care o infracţiune în formă continuată, o infracţiune de trafic de influenţă, două infracţiuni de folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, o infracţiune de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi o infracţiune de favorizarea făptuitorului.
În spatele gratiilor a ajuns şi Costel Calistru, pentru comiterea a două infracţiuni de dare de mită, dintre care una în formă continuată, o infracţiune de complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate şi o infracţiune de cumpărare de influenţă.
Cel de-al treilea arestat este Viorel Ştefan Dănuţă, pentru săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită.
În afara celor trei persoane reţinute şi ulterior arestate, procurorii DNA Suceava au dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de alţi cinci suspecţi pentru o perioadă de 60 de zile. Ionuţ Stărică, subcomisar în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani – Serviciul de Investigaţii Criminale, este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată.
Costică Ţîncu, administrator al unei societăţi comerciale, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de dare de mită, iar Silviu Spiridon, administrator al unei alte firme, este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată.
Procurorii DNA au început urmărirea penală şi faţă de Dragoş Constantin Pânzariu Budeanu pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Cea de-a cincea persoană plasată sub control judiciar este Claudiu Bălăucă, pentru acuzaţiile de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la dare de mită.
Fraudele din jocurile de noroc, comise în special la sate
Pe 6 ianuarie 2015, DNA Suceava s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în perioada 2014-2015, funcţionari publici din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc - Serviciul Teritorial Nord-Est desfăşoară activităţi ilicite pe teritoriul judeţelor Botoşani, Suceava, Iaşi şi Neamţ, cu prilejul exercitării atribuţiilor de serviciu, în scopul sprijinirii şi protejării unor societăţi comerciale care au ca obiect „activităţi de jocuri de noroc şi pariuri” deţinute de importanţi oameni de afaceri din Botoşani, cu puncte de lucru în judeţele menţionate mai sus, în sensul favorizării acestora în timpul controalelor astfel încât să nu fie sancţionaţi potrivit legislaţiei în vigoare. Din actul de sesizare mai rezultă că societăţile în cauză, prin administratorii lor, au pus la punct un mecanism de fraudare a bugetului de stat prin folosirea unor echipamente de tip „slot-machine" fără licenţă şi autorizaţie de exploatare, rezultând din primele investigaţii aproximativ 404 puncte de lucru în cadrul cărora funcţionează în ilegalitate aproximativ 2.000 de aparate.
În vederea ascunderii originii ilicite a fondurilor rezultate a fost creată aparenţa legalităţii prin folosirea de aparate donate care au seriile de identificare şi softurile unor aparate licenţiate (aproximativ 60% din aparatele care funcţionează în mod ilegal fiind donate).
Activităţile ilicite desfăşurate de oamenii de afaceri s-au derulat atât în locaţiile declarate şi aflate în evidenţa Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, cât şi în localuri de alimentaţie publică nedeclarate, preponderent în mediul rural.
Principalul exponent al acestei reţele de tip mafiot era Ioan Teodorescu, care în calitate de funcţionar cu atribuţii de control în cadrul Oficiului Naţional de Jocuri - Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava, a pretins şi primit de la inculpaţi, oameni de afaceri şi de la alte persoane sume de bani cuprinse între 100 de lei şi 3.000 de euro, în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, în contextul unor controale efectuate de funcţionar, referitoare la constatarea abaterilor şi aplicarea sancţiunilor impuse de legislaţia în domeniul jocurilor de noroc. De multe ori, banii au fost pretinşi şi primiţi sub forma unor împrumuturi pe care inculpatul nu le-a mai restituit ulterior.