Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului cântecului popular românesc ,,Maria Lătăreţu”, de la Târgu Jiu, l-a avut printre laureaţi pe suceveanul Alexandru Sahlean, elev al Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, acesta adjudecându-şi premiul I în cadrul evenimentului ce a reunit slujitori împătimiți ai cântecului din toate zonele ţării şi specialiști de prestigiu.
„Eu am fost născut şi crescut în folclor, fiind o vatră puternică de obiceiuri şi tradiţii la noi la Cacica, pe Valea Soloneţului, mi-au plăcut de mic dansul şi cântul popular. De la 9 ani am început să cânt, fiind îndrumat de prof. Maria Macovei. Ulterior am început să colaborez cu Ansamblul <Ciprian Porumbescu> Suceava, iar acum mă pregătesc cu Sorin Filip, profesorul şi mentorul meu”, ne-a mărturisit Alexandru, elev în clasa a XII-a.
Festivalul „Maria Lătăreţu” s-a desfăşurat în perioada 9-12 noiembrie, la Târgu Jiu, pe două secţiuni, respectiv interpretare vocală şi interpretare instrumentală, reunind zeci de iubitori de folclor din ţară, precum şi din Serbia.
Alexandru a fost distins cu premiul I în cadrul categoriei interpretare vocală, acesta cucerind publicul şi juriul cu doina „Mândră floare-i norocu” a Minei Pîslaru şi „Irinucă cu cercei” de Anton Achiţei. Juriul de specialitate a fost format din muzicologi, fiind prezidat de Elise Stan, realizatoarea emisiunii „O dată-n viaţă”, difuzată pe TVR 1.
„Doina am interpretat-o fără acompaniament orchestral, fiind doina de suflet a străbunicii mele, rapsod popular, de la care moştenesc acest talent. Pentru a doua piesă, la care am fost acompaniat de Orchestra Naţională Radio, îi mulţumesc lui Anton Achiţei”, a mai explicat ştefanistul. Acesta a purtat pe scena de la Târgu Jiu un costum popular, cămaşa fiind purtată de bunicul său în ziua nunţii lui, în urmă cu zeci de ani.
Pe lângă premiul I, Radiodifuziunea i-a dat prilejul de a înregistra gratuit 10 piese alături de Orchestra Naţională Radio, urmând ca acestea să fie difuzate fără a trece printr-o altă comisie de specialitate.
Premiul I la Festivalul Național de Folclor ”Strugurele de Aur”, 2015
Premiul I la Târgu Jiu nu este singura reuşită a lui Alexandru de pe plan muzical din acest an. În luna septembrie, Alexandru a fost laureat cu premiul I la Festivalul „Strugurele de aur”, ediţia a XV-a.
Tânărul din Cacica vrea săurmeze cursurile Academiei de Poliţie din Bucureşti, însă nu renunţă la ideea de a fi student şi la Conservator, distincţiile obţinute la festivalurile-concurs oferindu-i şansa să studieze la Universitatea de Muzică fără a susţine un examen de admitere.
„Ministerul Afacerilor Interne are în subordine Ansamblul Ciocârlia unde mi-aş dori foarte mult să activez, dar mă gândesc şi la Conservator. Iniţial am privit muzica drept o pasiune, însă acum e mult mai mult de atât”, a mai punctat elevul.