Candidatul PNL pentru funcţia de primar în municipiul Rădăuţi, dl Cătălin Miron, acuză pe nedrept S.C. Servicii Comunale S.A. Rădăuţi de încălcarea legii privind debranşarea apartamentelor de la sistemul centralizat de termoficare al oraşului.
Ne aşteptăm ca domnul candidat, cu cunoştinţe juridice, să amintească şi despre legislaţia care este încălcată.
Cu puţină înţelegere de care trebuie să daţi dovadă, domnule candidat, vă explicăm că S.C. Servicii Comunale S.A. Rădăuţi respectă procedura legală pentru deconectarea apartamentelor de la reţeaua de termoficare a oraşului şi nu obstrucţionează demersul cetăţenilor de a se debranşa. Din contră, dată fiind situaţia de la Primăria municipiului Rădăuţi, încă din luna iunie societatea a primit cereri de debranşare şi a îndrumat cetăţenii pentru a-şi întocmi documentaţia necesară conform legii, fără a mai aştepta eliberarea certificatului de urbanism.
Punctul nr. 1
Legislaţia care se aplică la deconectarea individuală a apartamentelor de la sistemul de termoficare este Ordinul nr. 91/2007, aprobat de către ANRSC şi HCL a municipiului Rădăuţi nr. 125/22.07.2010.
Astfel solicitanţii care doresc deconectarea apartamentului se adresează cu o cerere scrisă de mână la secretariatul societăţii şi primesc răspunsul în scris cu condiţiile legale pentru debranşare.
Punctul nr.2
Condiţiile de debranşare care trebuiesc îndeplinite cumulativ se referă la acceptul proprietarilor cu care acesta se învecinează, documentaţia tehnică prevăzută de lege, cu condiţiile tehnice stabilite de proiectant, autorizaţia de construire.
Punctul nr. 3
Cheltuielile de debranşare percepute de către S.C. Servicii Comunale S.A. Rădăuţi:
-taxa de aviz de 48 lei;
-taxa de blindare între 87 lei şi 200 lei, funcţie de numărul de calorifere;
-copii şi adeverinţe 21 lei.
Odată cu debranşarea unui număr de apartamente dintr-o scară condiţiile tehnice de funcţionare a instalaţiilor se modifică, ceea ce se corectează prin montarea echipamentului de echilibrare hidraulică. Acest echipament este prevăzut de proiectant şi se dimensionează pentru întreaga scară, fiind comun pentru toţi consumatorii de energie termică a scării.
La fel ca la coloana de gaz a scării, proprietarii participă cu cotă parte şi la valoarea echipamentului de echilibrare.
Este adevărat că pentru reducerea costului „vanei de echilibrare” s-a acceptat echipament cu reglare manuală, cu valoarea mai mică, reglare pe care o face furnizorul care o şi montează şi este achitată de solicitant către acesta.
Suntem deschişi oricăror analize, de altfel în urma unor asemenea sesizări am fost verificaţi de instituţiile abilitate cu privire la procedura legală aplicată, dar trebuie să avem în vedere şi situaţia consumatorilor de energie termică rămaşi racordaţi la reţeaua de termoficare a oraşului.
S.C. Servicii Comunale S.A. Rădăuţi
(18 nov 2015, 11:37:56