În data de 14 noiembrie 2015, la ora 18:00, în sala mică a Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, membrii Clubului Interact Suceava Bucovina au fost colecţionari de experienţe şi poveşti. Astfel, o fărâmă din timpul şi sufletul lor a mers spre Sebastian Remus Crăciun, un caz umanitar care a strâns o mare de sentimente într-un spectacol al interactienilor, intitulat sugestiv ”Freamăt de speranţă”.
De ce Sebi Crăciun? ”Pentru că Sebi are multe de spus. Pentru că în Sebi există acea fierbere comună marilor spirite. Pentru că Sebi e un poet al vieţii şi al morţii”, aşa cum remarca poetul Sorin Poclitaru prezent în sală alături de Sebi şi mama lui.
Sebastian Remus Crăciun este un copil diagnosticat cu tetrapareză spastică, la vârsta de 3 luni, moment în care s-a declanşat coşmarul. Din acea clipă, viaţa sa a fost un neîncetat periplu între spitale, centre de fizioterapie, terapie neurologică şi nenumărate cabinete medicale.
La vârsta de 3 ani a fost supus primei operaţii, urmată de stadii de recuperare, de două ori pe an, la Bucureşti şi Techirghiol, recuperând până la 80% din controlul mâinilor. A doua operaţie a avut loc la vârsta de 5 ani, urmând un consult la medici specialişti ruşi care au asigurat o recuperare completă a membrelor inferioare. Operaţiile sunt efectuate la Chişinău şi fiecare costă 1.850 de euro.
Din dorinţa de a-şi ajuta părinţii să strângă sumele necesare, aceştia având venituri modeste de bugetari, a început să scrie. Cele trei cărţi scrise până în prezent, respectiv „Freamăt de speranţă”, „To be or not Toby” şi „Cu cartea pe carte călcând”, reprezintă un strigăt de speranţă către oameni cu suflet mare, motiv pentru care şi elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Suceava, prin intermediul interactienilor care aparţin acestei şcoli, au achiziţionat 90 de cărţi ce au fost promovate cu multă dragoste. Prin gestul lor, au demonstrat că a citi o carte înseamnă a pătrunde într-un univers de gânduri, idei, sentimente ce îmbogăţesc mintea şi sufletul.
Pe lângă achiziţionarea acestor cărţi, spectacolul organizat de club le-a oferit celor prezenţi momente de relaxare şi sensibilitate. Un număr de maximă intensitate la care participanţii au vibrat cu adâncă emoţie a fost vizionarea piesei de teatru intitulată „Micul prinţ”, susţinută de elevii Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava, coordonaţi de doamna profesoară Camelia Butnaru.
Întreaga sală a savurat momentul de magie oferit de Mirel Ichim, câţiva elevi antrenându-se într-un dialog frenetic senzaţional.
Notabile au fost şi reprezentaţiile scenice susţinute de Medeea Soroceanu, care a interpretat două piese muzicale de excepţie, Stefan Taraboanta – rap, Dragoş Munteanu – beatbox, Tudor Frăteanu – pianină, precum şi de trupa de dans alcătuită din membrii Interact, care a încântat privirile celor prezenţi în sală.
Momentul cel mai aşteptat a fost marcat de prezenţa pe scenă a protagonistului Sebastian Remus Crăciun, autorul celor trei volume minunate, acest episod fiind ca o cale de întoarcere spre carte şi lectură, ca o veşnică făgăduinţă pentru a întări coeziunea comunităţilor de cititori. În urma acestor manifestări culturale, Sebi Crăciun s-a mai îmbogăţit puţin. Nu spiritual, căci asta o face zilnic, ci material, cu o sumă de peste 5.000 de lei.
Se spune că orice lucru bun, frumos, durabil face apel la sentimente, la generozitatea care ne face mai umani, mai frumoşi.
Interactienii, sprijiniţi de Clubul Rotary Suceava Bucovina, care au făcut posibil acest eveniment caritabil sunt: Adela Căşuneanu, Mircea Fechet, Ariana Rusu, Simina Maxim, Vlad Apetroaei, Sabina Hopulele, Ştefan Sfichi, Vlad Maxim, Carla Bărbuţă, Andreea Ignat, Maria Hîncu, Sabina Huludeţ, Albert Tănase, Matei Grosu, Iulian Călinescu, Ecaterina Brăteanu, Samaranda Mocanu, Smaranda Budeanu, Loredana Hreceniuc, Sabina Lulciuc, Amalia Toma, Călin Ursu, Mălina Cuşnir şi Teodor Cuşnir. Ei au demonstrat prin această acţiune umanitară că nu sunt exilaţi în propria suficienţă, că ştiu să fie generoşi, frumoşi, responsabili. Felicitări Interact! Mulţumim Clubului Rotary şi tuturor celor implicaţi în această acţiune! Mulţumim elevilor care au sprijinit prin participarea şi achiziţionarea cărţilor, realizarea cu succes a acestui eveniment!
Adela Căşuneanu