Revoltă, neputinţă şi lacrimi care nu mai ajută la nimic. Cam acestea sunt sentimentele care i-au cuprins pe medicii suceveni, dar şi pe toţi cei care au cunoscut-o ori au auzit de povestea Georgianei Raluca Curcă, fata de numai 19 ani, din Drăgoieşti, căreia părinţii i-au refuzat dreptul la viaţă prin decizia de a nu permite transfuzia de sânge.
Ajunsă la spital pe data de 5 noiembrie după ce maşina cu care circula a fost lovită de tren, tânăra, care era elevă în clasa a XII-a la Colegiul „Dimitrie Cantemir” Suceava, a fost internată pe secţia ATI. Ar fi avut nevoie de intervenţie chirurgicală pentru ca leziunile din accident să poată fi tratate cât mai bine. Din păcate, acest lucru nu s-a putut realiza, pentru că părinţii au declarat pe proprie răspundere că nu sunt de acord cu transfuzia de sânge din motive religioase, familia făcând parte din cultul Martorii lui Iehova.
„La momentul prezentării în UPU, familia care a venit imediat a declarat în scris, sub semnătură, că nu este de acord cu transfuzia de sânge întrucât au o credinţă care le interzice acest lucru”, a declarat medicul Tiberius Brădăţan, directorul medical al Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.
Părinţii au refuzat până în ultima clipă transfuzia de sânge
Pentru că starea de sănătate a pacientei nu se îmbunătăţea, iar părinţii refuzau zilnic transfuzia de sânge şi implicit operaţia, s-a trecut la constituirea unei comisii formate din medici ai spitalului pentru a se stabili ce trebuie făcut. În decursul zilelor de spitalizare a apărut şi o altă problemă, scăderea valorii hemoglobinei, ceea ce a dus la apariţia altor complicaţii.
„S-a hotărât constituirea unei comisii de arbitraj, în conformitate cu legea dreptului pacientului, întrucât s-a considerat că la aceste valori ale hemoglobinei nu mai poate fi efectuată o intervenţie chirurgicală fără a fi administrat sânge”, a menţionat medicul Brădăţan.
Toate aceste concluzii au fost aduse la cunoştinţa părinţilor, care după ce s-au consultat inclusiv cu un avocat au anunţat din nou că nu sunt de acord cu soluţia propusă.
Un mic compromis au făcut totuşi părinţii Georgianei, care au fost de acord ca fiica lor să fie transferată la o clinică universitară din Iaşi pentru a fi văzută şi de alţi specialişti în domeniul medical.
Dr. Lăzăreanu: „Le-am spus că au condamnat-o la moarte”
Transferul a fost decis pentru după-amiaza zilei de joi, 12 noiembrie. Pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” din Salcea a ajuns un elicopter, iar o ambulanţă s-a deplasat la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” pentru a prelua pacienta. Din păcate, lipsa de înţelegere a părinţilor vizavi de modul în care îşi pot salva fiica avea să-i fie fatal Georgianei.
Alexandru Lăzăreanu, medicul în mâinile căruia fata a murit, era şi ieri, la 24 de ore de la eveniment, extrem de afectat şi nu-şi putea stăpâni lacrimile.
„Practic, funcţiile ei vitale erau menţinute artificial, în sensul că avea perfuzii cu nonadrenalină, cu dopamină şi anestezic, iar respiraţia era asistată. Am încercat să transferăm bolnava de pe patul de spital pe targă, moment în care la 15-20 de secunde după transfer a făcut primul stop, am resuscitat-o, şi-a revenit, dar în timpul pregătirilor a făcut al doilea stop”, a povestit Alexandru Lăzăreanu.
A fost momentul în care a încercat să convingă familia să renunţe la transferul la Iaşi, un transfer pe care-l considera moarte sigură. Următoarele minute au fost de-a dreptul dramatice.
„În momentul în care a făcut al doilea stop m-am deplasat pe hol unde erau părinţii, mai exact tatăl şi nişte rude, şi le-am spus că situaţia este gravă şi eu nu sunt de acord să o transferăm la elicopter pentru că nu-mi asum responsabilitatea deoarece fata va muri. Părinţii au spus că nu semnează, pentru că ei au semnat pentru un transfer în orice condiţii la Iaşi, iar în acel moment le-am spus că au condamnat-o la moarte. M-am întors înapoi la targă şi am văzut că fata a făcut al treilea stop cardiac şi cu toată resuscitarea şi sprijinul pe care le-am acordat nu şi-a mai revenit. Atunci am mers şi am spus că a decedat, iar tatăl a spus că este de acord să facem orice medical, dar pe noi ne cuprinsese deja o mare jale că a murit un copil”, a spus printre lacrimi medicul Alexandru Lăzăreanu. Pentru Georgiana conturile cu viaţa se încheiaseră.
„Toţi am avut o impresie foarte bună despre ea şi o să ne-o amintim ca pe fata din prima bancă!”
La şcoala unde Georgiana era elevă, ieri a fost jale mare. Majoritatea colegilor din clasa a XII-a C de la Colegiul „Dimitrie Cantemir” din Suceava au venit în haine negre, în semn de respect pentru cea alături de care au învăţat până nu demult.
„Clasa a XII-a C vă roagă să aprindeţi lumânările, iar la sfârşitul orelor să le stingeţi! Vă mulţumim”, a fost mesajul scris pe tablele din sălile de curs.
În clasă, un mic altar din candele şi flori însoţeau fotografia fetei şi mesajul „Odihneşte-te în pace, Georgiana”.
Colegii au sperat mereu că se va reface şi va reveni printre ei la şcoală. Au vizitat-o zilnic la spital, iar ea, deşi în comă, părea că este alături de ei. „De fiecare dată când vorbeam i se ridica tensiunea, cred că ne auzea ce spuneam”, a mărturisit Andrei Ostafie, unul dintre colegi.
Chiar dacă nu va mai reveni niciodată la ore, nu va mai discuta şi nu va mai râde niciodată alături de colegi, aceştia nu o vor uita niciodată.
„Toţi am avut o impresie foarte bună despre ea şi o să ne-o amintim ca pe fata din prima bancă!”, sunt cuvintele Andreei Bondar, în asentiment cu ale tuturor colegilor de clasă.
Anchete peste anchete în acest caz
În timp ce colegii, prietenii şi toţi cei care au cunoscut-o o plâng pe Georgiana Curcă, autorităţile au demarat anchete peste anchete.
„În urma articolelor din presa locală ne-am autosesizat, am solicitat Spitalului de Urgenţă Suceava un punct de vedere documentat, pe care la rândul nostru îl vom trimite Ministerului Sănătăţii”, a declarat ieri Cătălina Zorescu, director executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.
Un dosar penal „in rem”, adică pentru fapte, nu şi faţă de persoane, au deschis procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
„Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava s-au sesizat din oficiu în urma apariţiei în presa locală, cotidianul <Monitorul de Suceava>, a unui articol cu titlul <Tânăra pentru care părinţii au refuzat transfuzia de sânge a murit aseară în spitalul din Suceava>. La nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava s-a constituit o cauză penală în vederea efectuării de cercetări cu privire la infracţiunea de omor”, se arată într-un comunicat de presă.
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în acest caz şi a declanşat o anchetă, prin Biroul Teritorial Suceava, la Spitalul Judeţean "Sf. Ioan cel Nou" Suceava.
Potrivit Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, „în cazul în care pacientul necesită o intervenţie medicală de urgenţă, consimţământul reprezentantului legal nu mai este necesar, iar în cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenţia este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să îşi dea consimţământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate în concordanţă cu prevederile Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art. 2, 3 şi 4 şi Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale“, se arată în motivarea autosesizării Avocatului Poporului.
Cazul este cercetat şi de poliţişti, dar toată această mobilizare nu mai este de folos cu nimic pentru Georgiana.
Avocatul familiei Curcă: „Am informat părinţii despre riscul acestor decizii pe care le-au luat”
Pe toată perioada în care fata a fost internată în spital în stare foarte gravă, iar medicii s-au rugat efectiv de părinţi să permită transfuzia de sânge, care ar fi putut salva viaţa fiicei lor, familia Curcă s-a sfătuit şi cu un avocat.
„Având în vedere că fata a fost victima unui accident de circulaţie, că este un dosar penal, am informat părinţii despre riscul acestor decizii pe care le-au luat, şi-au asumat aceste riscuri şi urmează să aşteptăm autopsia şi apoi să vedem care vor fi consecinţele ulterioare”, a explicat avocata Maria Rusu Lucescu.
Chiar dacă fiica lor a murit în spital, părinţii au transmis că nu reproşează nimic nimănui.
„Familia le mulţumeşte medicilor, în special celor de la ATI, care au făcut tot ceea ce este omeneşte posibil pentru ca acest copil să fie salvat, cu respectarea drepturilor pacientului”, a mai spus avocata familiei Curcă.
(14 nov 2015, 11:48:29