Lucrările de modernizare a străzii Traian Vuia, una dintre principalele artere de circulaţie ale Sucevei, au fost sistate ieri, în totalitate, de cele trei firme care lucrau concomitent, pentru a o reda integral circulaţiei luna aceasta.
Decizia a fost luată de comun acord, de reprezentanţii firmelor Victor Construct, Conbucovina şi Autotehnorom, după ce, în doar câteva zile, le-au fost aplicate amenzi rutiere de peste 400 de milioane de lei vechi şi au fost „ameninţaţi” cu noi amenzi, zilnic, după cum au afirmat reprezentanţii acestora, care au ţinut o şedinţă ad-hoc, ieri dimineaţă, în zona unde ar fi trebuit să se lucreze de zor.
Amendă după amendă, prin poştă
„Am fost forţaţi de Poliţia Rutieră Suceava să oprim lucrările, din motive necunoscute nouă. Lucrăm aici din luna septembrie, am respectat toate restricţiile de circulaţie şi semnalizările rutiere care ni se impun, şi după o lună şi jumătate de lucrări la foc continuu, dintr-odată, Poliţia Rutieră Suceava amendează fiecare firmă din grupul care execută lucrări aici, cu valori nejustificat de mari. În plus, primim ameninţări că şi mâine când vor veni vor tăia chitanţe – după cum ne-au spus”, a spus managerul de lucrări al firmei Victor Construct, Elisei Bidu.
În locul zecilor de utilaje care ar fi trebuit să lucreze pe stradă şi a cel puţin 150 de oameni care să muncească la finalizarea lucrării de înlocuire a conductelor de apă şi canalizare, la turnarea asfaltului şi la refacerea trotuarelor, pe Traian Vuia nu mai era ieri dimineaţă nici un fel de activitate, deşi vremea era mai mult decât favorabilă.
„Astăzi noi am fi ieşit cu lucrările de pe partea carosabilă şi am fi dat front de lucru pentru cei care se ocupă de asfaltare. Noi putem lăsa lucrările aşa şi să le încheiem în primăvară, pentru că avem termen contractual până pe 17 aprilie 2016. Dar am tras tare ca să ne încadrăm cu cheltuielile în perioada în care aceste lucrări pot fi decontate din fonduri europene. În condiţiile în care suntem blocaţi, împiedicaţi să ne facem treaba, vom finaliza lucrarea la primăvară”, a declarat Ilie Harabagiu, managerul de proiect al Conbucovina, firma care a executat în timp record lucrările de înlocuire a conductelor de apă şi canalizare, pe mai bine de 3.000 de metri liniari.
Atât Conbucovina, cât şi Victor Construct au fost „cadorisite” de Poliţia Rutieră cu amenzi de 420 de milioane de lei vechi, în doar două zile.
Sprijin ioc, amenzi cu ghiotura
„Această stradă ar putea deveni obiect de studiu la Universitate, la un curs, din punctul de vedere al complexităţii lucrărilor executate – are patru benzi, lucrează concomitent trei grupuri de firme mari, una pe apă şi canalizare, alta pe asfalt şi alta la borduri, trotuare şi lucrări edilitare. Termenul este foarte scurt, până la finele lunii noiembrie, pentru că suntem forţaţi şi de temperaturi să finalizăm. Considerăm că ar fi fost necesar un ajutor din partea Poliţiei Locale şi a Poliţiei Rutiere, nu amenzi şi represiune. De când lucrăm nu a venit aici nici o maşină de Poliţie, nici un agent, să fluidizeze traficul, să ne protejeze pe noi, care lucrăm printre maşini, să ne ajute să finalizăm lucrările cât mai rapid, până la finele lunii noiembrie. Pentru că am fost anunţat că voi primi astăzi o nouă amendă, pentru a treia zi consecutiv, am decis ca până la clarificarea situaţiei să oprim lucrările”, a completat Elisei Bidu. De altfel, firma pe care o reprezintă, Victor Construct, a fost amendată pentru lucrările executate de fapt de altă firmă, Autotehnorom, care face parte din asocierea care a licitat şi a câştigat lucrările de modernizare a zece străzi din Suceava.
„Credeam că astăzi reuşim să ieşim măcar pe un fir de circulaţie cu asfaltul, să dăm drumul la circulaţie pe două benzi pe un sens, iar pe celălalt pe o bandă, încât să reducem disconfortul în trafic. Noi am respectat semnalizarea rutieră întocmai, am delimitat benzile de circulaţie, unde lucram noi a fost un perimetru închis, delimitat prin semne, popici, bandă reflectorizantă etc.
Încercăm să ne facem treaba cât mai repede şi să profităm de timpul bun, dar, din păcate, ni se pun piedici. Este pentru prima dată când suntem amendaţi pentru semnalizări rutiere şi nu înţeleg de ce, pentru că mereu <ne păzim spatele>, să nu existe evenimente nefericite, motiv pentru care avem grijă de semnalizarea rutieră. Că pot exista diferenţe între planurile făcute pe hârtie şi ce e în teren, este adevărat, dar ar trebui să vină să vadă realitatea din teren. Nu toţi şoferii sunt disciplinaţi, corecţi, nu este vina noastră că se circulă neregulamentar. Ar trebui să ni se dea sprijin, nu să ni se pună piedici”, a spus şi reprezentantul Autotehnorom, Laurenţiu Ţăran.
Cele trei firme de construcţii au anunţat contractorii lor, Primăria Suceava şi ACET Suceava, de încetarea lucrărilor şi motivaţia care stă în spatele acestei decizii.
Primăria Suceava se va implica în contestarea amenzilor date constructorilor
Vestea nu a picat deloc bine, mai ales că, la cum decurgeau lucrările, mai era foarte puţin până când ar fi fost finalizate şi s-ar fi terminat cu disconfortul creat în acea zonă, plus că traficul rutier din oraş ar fi fost descongestionat.
„Când i-am întrebat de motivul amenzii spun că nu îl ştiu, pentru că li se fac fotografii din maşină şi li se trimite amenda. Le-am cerut celor de la firmele de construcţii să respecte întocmai avizele de la Poliţia Rutieră, să monteze semnele de circulaţie necesare, dar, în acelaşi timp, fac apel la poliţie să ne sprijine, pentru că este o lucrare în interes public, legată direct de pasajul de cale ferată de la Iţcani. Constructorii trebuie să respecte regulile, dar nici alţii nu trebuie să demonstreze că sunt mai catolici decât Papa. În măsura în care se vor da amenzi zilnic, lucrările vor întârzia. Am dat cazul spre analiză la direcţia juridică din primărie, vom fi şi noi intervenienţi în contestarea acestor amenzi alături de constructor. Nu ţin partea nimănui, fiecare trebuie să îşi facă datoria, dar nici să se caute noduri în papură”, consideră primarul Ion Lungu.
Încetarea lucrărilor este văzută de edilul sucevean ca un deserviciu adus întregului municipiu:
„Finalizarea acestei importante lucrări în noiembrie ar duce la fluidizarea traficului în întregul oraş.Noi aveam şi varianta de închidere totală a traficului pe Traian Vuia, dar asta ar fi dus la o sufocare totală a circulaţiei în oraş. De aceea am insistat să se lucreze aşa, chiar de e foarte dificil.Vom trimite un echipaj de la Poliţia Locală să stea acolo, pentru ca şoferii şi pietonii să respecte semnalizările existente pe acea stradă. Nu sfidăm Poliţia, vrem să fie respectate regulile, dar nici ei nu trebuie să facă exces de zel. De finalizarea acestei străzi avem cu toţii de câştigat”.
Un apel la 112, la baza sancţionării constructorilor
Zi de zi sucevenii sunt martori ai unor încălcări flagrante a normelor rutiere, la demonstraţii de tupeu şi nesimţire din partea unor „berbeci” care nu se ştie prin ce minune au luat carnet de şofer, fiind cu adevărat un pericol public, iar prezenţa Poliţiei Rutiere pe străzi ar fi de dorit să fie cât mai evidentă.
Dacă în alte situaţii implicarea Poliţiei Rutiere a lăsat de dorit, în acest caz, eficienţa şi vigilenţa lor este de-a dreptul uimitoare, mai ales pe o stradă unde nu s-a petrecut nici un incident rutier de când au început lucrările, mai ales în perioada când acolo erau şanţuri imense şi se lucra din toate direcţiile. În schimb, au sesizat pericolul iminent când strada este aproape gata şi mai trebuie turnate câteva straturi de asfalt.
Subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, a precizat că în cazul Victor Construct Botoşani au fost aplicate două amenzi, de câte 10.500 de lei fiecare. Una dintre amenzi a fost dată la finele săptămânii trecute şi una miercuri, 11 noiembrie. Ambele amenzi au fost aplicate pentru aceeaşi abatere; „nesemnalizarea lucrărilor aflate în zona drumului public”, prevăzută de OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, la articolul 105, punctul 3.
Tot pentru lucrări de pe strada Traian Vuia, alte două sancţiuni contravenţionale au fost date firmei Conbucovina. În cazul acestei firme una dintre amenzi a fost tot pentru „nesemnalizarea lucrărilor aflate în zona drumului public”, în timp ce a doua pentru nerespectarea condiţiilor impuse prin avizul dat de Poliţia Rutieră. Este vorba de un culoar de trecere pentru pietoni, care, susţine reprezentantul poliţiei, nu a fost amenajat, deşi poliţia a cerut expres acest lucru. Şi în cazul acestei firme amenzile au fost tot de câte 10.500 de lei fiecare.
„Măsurile de sancţionare au fost luate în condiţiile în care nu au fost respectate în mod repetat prevederile legale şi pentru creşterea gradului de siguranţă şi evitarea unor nedorite evenimente rutiere. Agenţii economici au dreptul legal de a contesta sancţiunile contravenţionale în instanţă, singura în măsură să stabilească dacă acestea au fost aplicate sau nu în mod legal”, a mai precizat reprezentantul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
El a mai arătat că în data de 10 noiembrie a fost înregistrat şi un apel la 112 de la un şofer care a sesizat că în zonă se circulă haotic, din cauza semnalizării defectuoase, încât există risc de accidente.