Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 nov 2015 - Anul XX, nr. 265 (6077)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Aniversare

Grădiniţa Specială din Fălticeni, 60 de ani de activitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Grădiniţa Specială din Fălticeni a sărbătorit joi, 12 noiembrie, 60 de ani de existenţă. Tot în această zi grădiniţa şi-a deschis porţile celor care vor să descopere acest univers al integrării unor copii cu şanse reduse. Cu acţiuni pe două direcţii esenţiale: educaţie şi recuperare, asigurând prin mediul familial o atmosferă relaxantă şi un confort psihic copiilor, specialiştii Grădiniţei Speciale oferă beneficiarilor educaţie specială, kinetoterapie, logopedie, stimulare multisenzorială şi cognitivă, consiliere, pentru a le creşte şansele de recuperare şi integrare în comunitate şi pentru a putea preveni marginalizarea şi abandonul.

Alături de cadrele didactice şi părinţii preşcolarilor care beneficiază de serviciile acestei grădiniţe au fost prezenţi la acest moment festiv Alexandru Rădulescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni, Ionel Dumistrăcel, inspector şcolar pentru învăţământ special, foste cadre didactice care au lucrat la această instituţie de învăţământ preşcolar,colaboratori, sponsori, parteneri, prieteni ai grădiniţei.

 

Grădiniţa Specială Fălticeni este o unitate şcolară cu tradiţie şi renume

Grădiniţa Specială Fălticeni este o unitate şcolară cu tradiţie şi renume, dobândite pe parcursul celor 60 de ani, prin rezultate deosebite obţinute la început pe linia demutizării copiilor cu dizabilităţi de auz şi, astăzi, în domeniul compensării/recuperării copiilor cu dizabilităţi mintale, multiple dizabilităţi senzoriale asociate. În prezent sunt şcolarizaţi aici 105 copii cu dizabilităţi mintale moderate/severe, multiple dizabilităţi senzoriale asociate, tulburări pervazive de dezvoltare – autism, copii cu Sindrom Down, repartizaţi în 11 grupe.

Prof. Elena Varganici, directoarea Grădiniţei Speciale, ne-a declarat: „Asigurăm un climat optim dezvoltării armonioase a copiilor cu diverse dizabilităţi, oferind servicii excepţionale de educaţie specială, programe de educaţie şi terapii specifice, pentru diferite tipuri şi grade de dizabilitate, cursuri opţionale stabilite în funcţie de dorinţa familiei şi potenţialul copiilor. Oferim asistenţă medicală pe toată durata zilei, trei mese pe zi şi două gustări, transport cu microbuzul  şcolar, rechizite, echipament adaptat dizabilităţilor copiilor. Pentru părinţi oferim consiliere de specialitate şi de sprijin pentru achiziţionarea echipamentelor, proteze auditive, operaţii, proteze ortopedice prin intermediul proiectelor pe care le derulăm cu partenerii noştri, Asociaţia <Euroşansa for Life> şi cu ajutorul sponsorilor”.

 

Grădiniţa Specială din Fălticeni este cea mai modernă din Moldova

Alexandru Rădulescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a declarat că este familiarizat cu ceea ce se întâmplă la grădiniţa din Fălticeni pentru că în atribuţiile sale intră şi gestionarea activităţii acestei instituţii. În calitate de profesor, Alexandru Rădulescu a afirmat că este mult mai dificil să lucrezi cu elevi din învăţământul primar faţă de învăţământul gimnazial şi liceal şi este mult, mult mai dificil să lucrezi cu preşcolarii.

“Cu preşcolarii cu care lucraţi dumneavoastră este cel mai dificil. Doar educatori cu o anumită construcţie, cu un suflet foarte mare, cu multă dragoste faţă de semenii lor pot lucra aici. Respect enorm ceea ce faceţi şi pot să spun că mă simt fericit atunci când putem veni şi noi în întâmpinarea efortului pe care îl faceţi aici şi în ultimii trei ani Consiliul Judeţean a reuşit să creeze un ambient plăcut de lucru şi educaţie, am reuşit să renovăm complet interiorul acestei instituţii, să schimbăm tâmplăria, să dotăm bucătăria la cele mai noi standarde şi renovarea completă a instalaţiei termice. Mă bucur că am reuşit să pun pe lista de priorităţi în portofoliul de proiecte al Consiliului Judeţean renovarea exterioară şi reabilitarea termică a clădirii”, a spus Alexandru Rădulescu.  

Aşa cum am aflat de la prof. Elena Varganici, instituţia de învăţământ este cea mai modernă din Moldova, dispunând de spaţii utilate conform standardelor europene şi chiar peste aceste standarde: 11 săli de grupă, 11 cabinete logopedice, o sală de educaţie polisenzorială, un cabinet de kinetoterapie, o sală de ludoterapie, o sală de educaţie psihomotrică, o sală pentru festivităţi, 11 dormitoare, cabinet medical, cantină cu trei săli de mese. Resursa umană este formată din 22 de educatoare/profesori pentru învăţământul preşcolar, 11 profesori psihopedagogi, un profesor kinetoterapeut, un asistent social, două asistente medicale, 24 de angajaţi personal didactic auxiliar şi 10 angajaţi personal nedidactic. Grădiniţa mai dispune de un microbuz şcolar pentru transportul copiilor din municipiu şi din localităţile limitrofe, internat săptămânal pentru copiii care nu pot face naveta zilnic şi internat semestrial pentru familiile care au domiciliul în alte judeţe sau la distanţe mari, iar situaţia materială nu le permite deplasarea pentru a lua copiii acasă în fiecare săptămână.

 

Conducerea primăriei apreciază activitatea cadrelor de la Grădiniţa Specială

Primarul Cătălin Coman a apreciat efortul depus de cei ce lucrează în această grădiniţă pentru a duce la bun sfârşit o misiune foarte grea, reabilitarea copiilor cu cerinţe educative speciale şi integrarea şcolară şi socială a acestora.

“Îmi exprim recunoştinţa pentru toţi cei care muncesc în această instituţie. Vă asigur că din punctul meu de vedere şi al instituţiei pe care o conduc, vă faceţi treaba cu profesionalism şi activitatea dumneavoastră este foarte apreciată de comunitatea locală. Vă felicit pentru tot ceea ce aţi realizat în ultimii ani, aveţi spaţii care asigură un învăţământ de cea mai bună calitate. Sunt şcoli care nu arată la un nivel ca cel al instituţiei dumneavoastră”, a menţionat primarul Gheorghe Cătălin Coman.

Un moment emoţionant a fost întoarcerea în timp făcută de Maria Nistoreasa, fost cadru didactic şi directoare a acestei instituţii. La finalul manifestării copiii au prezentat un spectacol artistic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grădiniţa Specială din Fălticeni, 60 de ani de activitate.
 Vizualizări articol: 2645 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Grădiniţa Specială din Fălticeni, 60 de ani de activitate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Legume mediteraneene Pot fi o garnitură ”mai altfel” lângă o friptură, dacă v-ați plictisit de banalul orez sau eternii cartofi. Pot fi și un fel de bază consistent și gustos în perioadele de post. Sunt delicioase, par sofisticate, aduc... Citeşte