Omul de afaceri rădăuţean Gabriel Sandu, care are şanse dintre cele mai mari să fie desemnat candidat din partea PSD pentru funcţia de primar al municipiului Rădăuţi, a lansat platforma civică „Viitor pentru Rădăuţi”. Gabriel Sandu este unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din judeţul Suceava, fiind cel care a dezvoltat compania Proton, pe care a reuşit să o aducă de la zero la locul doi la nivel naţional ca partener Orange şi Vodafone. Compania Proton a fost preluată în cele din urmă de gigantul Vodafone în urma uneia dintre cele mai importante tranzacţii din România de pe piaţa telecom.
Decis să candideze şi să câştige Primăria Rădăuţi, Gabriel Sandu a prezentat ieri o platformă civică pentru viitorul acestui oraş, care conţine zece puncte pe care le consideră esenţiale pentru dezvoltarea municipiului. „Pentru a avea succes eu cred că orașul trebuie să aibă o viziune clară de dezvoltare, şi cetățenii trebuie să voteze o platformă, mai mult decât un om, un partid. Iar propunerea mea pentru rădauţeni este să adere la platforma civică <Viitor pentru Rădăuți>”.
El a arătat că primul punct din această platformă este modernizarea administraţiei locale, prin informatizarea activităţii primăriei, asigurarea transparenţei, dar în special prin eradicarea corupţiei. Gabriel Sandu consideră că o prioritate este şi refacerea cu prioritate a infrastructurii de transport, prin reabilitarea tuturor drumurilor, dar şi prin valorizarea căii ferate şi prin începerea şi terminarea într-un termen cât mai scurt a şoselei de centură a municipiului. Un proiect pe care Gabriel Sandu îl consideră extrem de important şi pe care l-a iniţiat şi susţinut încă din anul 2008 este reabilitarea centrului vechi al municipiului Rădăuţi, dar şi renovarea faţadelor blocurilor cu un concept urbanistic unitar.
„Un alt punct din platforma pe care o propun rădăuţenilor este recuperarea trecutului istoric, şi asta pentru că Muşatinii, familia de domnitori a Moldovei, îşi aveau domeniul la Rădăuţi. De asemenea, Rădăuţiul este nucleul iniţial al Moldovei, şi tot aici a fost prima biserică din piatră şi primul episcop al Moldovei”, a spus Gabriel Sandu.
El a precizat că susţine şi trimiterea unei petiţii către Biserica Ortodoxă Română prin care să solicite ca Rădăuţiul să aibă episcopie proprie, şi aprobarea alegerii episcopului de Rădăuţi.
Gabriel Sandu vrea ca Rădăuţiul să fie staţiune turistică de interes naţional
Gabriel Sandu a mai arătat că o prioritate trebuie să fie şi declararea municipiului Rădăuţi ca staţiune turistică de interes naţional, oraşul având atracţii precum Grădina Zoologică, Mănăstirea Bogdana şi alte 14 monumente istorice, herghelia, dar şi rezervaţia naturală „Ochiuri”. Un alt punct din platforma civică „Viitor pentru Rădăuţi” este refacerea „Orăşelului copiilor”, respectiv crearea unui parc de distracţii în oraş şi amenajarea de locuri de joacă pentru cei mici.
Gabriel Sandu a subliniat că extrem de importantă este şi „recuperarea tradiţiei industriale” a municipiului, prin înfiinţarea unei noi platforme industriale, atragerea de investitori, crearea de locuri de muncă, astfel încât să fie create toate premisele pentru întoarcerea acasă a rădăuţenilor plecaţi în străinătate. El a precizat că la aceasta se adaugă şi dezvoltarea programului de locuinţe pentru tineri şi sprijinirea dezvoltatorilor imobiliari.
Nu în ultimul rând Gabriel Sandu a vorbit şi despre necesitatea dezvoltării zonei metropolitane Rădăuţi, ca o zonă de dezvoltare pentru 80.000 de locuitori din Rădăuţi, Milişăuţi, Burla, Dorneşti, Frătăuţii Noi, Frătăuţii Vechi, Gălăneşti, Horodnic de Jos, Horodnic de Sus, Marginea, Satu Mare, Suceviţa, Voitinel, Volovăţ. Gabriel Sandu a subliniat că în această zonă metropolitană trebuie promovate şi realizate proiecte comune, proiecte pentru servicii comunale, dar şi programe turistice integrate.
(13 nov 2015, 12:33:03
Iar trebe să-mi întrerup activitățile de redactare* a unor acte procesuale ca să întru pe această fițuică ce astăzi își aniversează 20 de ani de la ființare. (La Mulț’ Ani, uăi Tiberiu & Co.!)
Profitând de prezentul articol, se poate face o analiză intermediară a stării de lucru din arena circului rădăuțean
Ce avem până acum, în ordinea cronologică a anunțării candidaturilor:
Candidatul PMP – Sorin Robu
Candidatul UpR – Traian Andronachi
Candidatul PNL – Cătălin Miron și
Posibilul candidat PSD – Gabriel Sandu
Primul și cel mai îmbucurător lucru este prezența, în rândurile candidaților cu șanse reale, a 4 persoane de vârstă tânără, de nivel superior al instrucției școlare, persoane cu un status profesional impecabil, persoane provenite din mediul privat, al întreprinzătorilor sau al liber-profesioniștilor.
Această stare de fapt nu poate decât să fie un semn de bun augur, atâta timp cât s-a isprăvit DEFINITIV cu autocrația despotică a moșuleților cu aer de secretar BOB, cu studii la ilustra academie Ștefan Burghiu și apucături stroite la bascula vreunul colhoz.
Mai multe nu merită spuse despre tagma pterodactililor comunistoizi, cu capacitate de mimetizare uluitoare, reptile kominterniste zburătăcite postdecembrist din eșaloanele secunde ale defunctului și renăscutului PCR.
Poate doar impresia proprie isvorâtă la simpla vizualizarea imaginilor lor de bătrâne și putrefacte cad(av)re de nădejde ale socialismului de caviar: când îi vezi, frate, te apucă o disperarea equivalentă cu Înălțimile disperării pe care și-a înălțat Cioran construcția filosofică.