Cea de-a treia zi în care comercianţii din Bazar nu au avut cum să îşi desfăşoare activitatea, întreg centrul comercial din lunca Sucevei fiind închis pe termen nelimitat, de pompieri, pentru nerespectarea normelor de securitate la incendii, a fost marcată de proteste.
Accesul clienţilor este restricţionat prin lacăte şi sigilii puse pe porţi de ISU, încât bazariştii, nemulţumiţi că nu mai au cui vinde marfa, au venit cu sutele în oraş, pentru a protesta, la Prefectură şi la Primăria Suceava, deşi măsura nu a fost aplicată de nici una dintre aceste instituţii.
Furioşi, aproape 300 de comercianţi din Bazar au ocupat parterul Primăriei Suceava, cerând cu insistenţă „să vină primarul”, deşi acesta, la ora respectivă, se afla la înmormântarea unei rude.
Deşi li s-a explicat acest lucru, oamenii nu au vrut să înţeleagă, ba chiar s-au dezlănţuit împotriva şefului Poliţei Locale, Viorel Horodenciuc, care a făcut apel la calm în mai multe rânduri, precizându-le că în acel moment nu se află în instituţie nici primarul, nici vreun viceprimar.
Deşi li s-a spus că viceprimarul Lucian Harşovschi este chiar atunci în Bazar, ocupându-se chiar de problema ridicată de ei, aceştia au strigat „Mincinoşii!”.
Urletele, ţipetele şi gălăgia făcută în instituţie de sutele de bazarişti care cereau redeschiderea Bazarului, chiar dacă acolo nu sunt respectate normele de siguranţă la incendii, nici pentru ei, dar nici pentru clienţii lor, i-au speriat pe alţi cetăţeni care aveau treburi de rezolvat la primărie. Aceştia s-au trezit că nu au pe unde trece, fiind prinşi în înghesuială, în mijlocul unor oameni furioşi, care gesticulau ameninţător la adresa autorităţilor, a forţelor de ordine prezente şi a reprezentanţilor presei, care, deşi a fost prezentă la toate manifestările lor, ilustrându-le punctul de vedere şi problemele cu care se confruntă, au fost trataţi ca un fel de inamic public.
După aproximativ o jumătate de oră, viceprimarul Lucian Harşovschi, întors din Bazar, unde discutase cu alţi comercianţi aceleaşi probleme ridicate şi de cei prezenţi la primărie, a chemat la discuţii reprezentanţii acestora.
Acesta le-a explicat în mai multe rânduri că redeschiderea Bazarului nu ţine de primărie, pentru că acest centru comercial a fost închis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, în baza legislaţiei actuale, iar revocarea acestei decizii ţine mai mult de voinţa comercianţilor de acolo decât de cea a municipalităţii.
„Dacă persoanele ale căror chioşcuri blochează căile de acces cerute de pompieri le mută cât mai rapid, avem şanse să redeschidem Bazarul în câteva zile. Câtă vreme se încăpăţânează să rămână unde sunt, Bazarul rămâne închis şi au de suferit toţi cei de acolo, chiar de amplasamentele pe care se află ei sunt cu totul în regulă. Nu vă cerem să vă certaţi între voi, să se mute unul sau altul, ci să se înţeleagă că dacă nu se intră în legalitate cu măsurile contra incendiilor ISU nu va redeschide Bazarul. Primăria are şi ea partea ei de vină, că nu a luat unele măsuri acolo, din lipsă de fonduri, dar facem tot ce trebuie pentru a fi în conformitate cu cerinţele pompierilor”, a explicat viceprimarul Lucian Harşovschi.
Condiţiile de reautorizare a Bazarului, mai aspre decât cele dinainte
La discuţiile de ieri protestatarii au avut parte de un şoc în momentul în care viceprimarul sucevean le-a prezentat un plan de situaţie din Bazar, în care sunt evidenţiate spaţiile care trebuie eliberate pentru ca maşinile de intervenţie ale pompierilor să aibă acces în toate zonele.
Conform acestuia, numărul chioşcurilor care trebuie mutate nu mai este de 150, aşa cum se anunţa iniţial, ci a crescut la aproape 350, pentru că trebuie mutate şi chioşcurile din partea din faţă a Bazarului – aproximativ 200.
„Până acum Bazarul a funcţionat în baza unui aviz de la ISU. Acesta a fost revocat în urma controlului de luni dimineaţă, zi în care s-au şi pus lacătele şi sigiliile pe porţi. Problema e că acum ni se cere să ne autorizăm, ceea ce implică condiţii mai aspre decât atunci când am avut un aviz de funcţionare. Autorizarea nu se poate face fără a fi mutate cele 350 de chioşcuri, dar şi o serie de măsuri care trebuie puse în aplicare de primărie”, a explicat Harşovschi.
Mutarea de bunăvoie sau rezilierea contractelor
Bazariştii din zonele în care nu trebuie făcute modificări au cerut insistent ca primăria să vină să mute chioşcurile celorlalţi, contrar voinţei acestora, doar să fie deschis mai rapid Bazarul. Ceilalţi, care până acum au refuzat să plece de pe căile de acces, unde consideră au văd comercial, se împotrivesc, cerând ca Bazarul să se deschidă aşa cum e, fără nici o modificare.
„Un lucru vă spun sigur – Bazarul nu se deschide dacă nu se fac modificările cerute de ISU. Ori mutaţi singuri chioşcurile, iar noi vă ajutăm cu tot ce putem, ori trecem la rezilierea contractelor, iar apoi la scoaterea chioşcurilor din Bazar. Cei care se mută singuri pot alege acum unde să se mute, în spaţiile libere puse la dispoziţie. Cei cărora le reziliem contractele nu mai intră în Bazar”, a explicat Harşovschi.
Problema e că cea de-a doua variantă, de aplicare a procedurilor legale, durează destul de mult, poate chiar şi câteva luni de zile, încât, în tot acest timp, Bazarul va rămâne închis, până se întrunesc condiţiile solicitate de ISU.