Aleşii locali suceveni au aprobat ieri, într-o şedinţă de îndată, contractarea unui credit în valoare maximă de cinci milioane de lei, de la Trezorerie, în condiţii avantajoase.
Banii ar urma să fie transferaţi către producătorul de energie termică, Bioenergy Suceava, pentru achiziţia de masă lemnoasă, fără de care nu s-ar putea furniza căldură şi apă caldă către aproape 40.000 de suceveni racordaţi la sistemul centralizat.
Printr-o somaţie transmisă zilele trecute, producătorul avertiza că, din cauza datoriilor imense nerecuperate de la Termica – aproximativ 250 de miliarde de lei vechi, nu are cu ce se aproviziona cu biomasă, încât este forţat să reducă cantitatea de energie termică produsă, pentru 15 zile, iar apoi chiar să oprească total producţia.
„Nu sunt avocatul celor de la Bioenergy şi cred că este pentru ultima dată o astfel de situaţie, pentru că de acum înainte lucrurile stau altfel – este un nou operator, care are obligaţia să încaseze utilităţile de la populaţie şi obligaţia municipalităţii de a plăti subvenţia. Astăzi nu avem nici o datorie la subvenţie, dar mai avem de achitat vreo 1,4 milioane de lei pentru pierderile asumate către Termica. Creditul ne ajută să plătim subvenţia pe care oricum o avem de achitat celor de la Bioenergy, doar că în avans, pe două luni, pentru a avea cum să se aprovizioneze cu masă lemnoasă, să nu existe un blocaj în plină iarnă”, a spus primarul Ion Lungu, adresându-se aleşilor locali cu rugămintea de a aproba acest credit, cu care nu au fost de acord la şedinţa de săptămâna trecută.
Liberalii, care data trecută s-au arătat contra aprobării creditului, au venit cu un discurs total diferit, prin care au afirmat că nu au cum lăsa populaţia fără căldură în plină iarnă, drept pentru care vor vota, deşi consideră inechitabil ca numai cei de la sistem centralizat să aibă beneficii din taxele şi impozitele plătite de toţi.
„Trebuie făcută o schimbare, chiar şi asumată politic, pentru ca cetăţenii Sucevei să fie trataţi pe picior de egalitate – cei din sistemul centralizat cu cei care au centrale puse din fonduri proprii, care nu au atâtea drepturi cât ceilalţi”, a spus viceprimarul Lucian Harşovschi.
În schimb, cei de la PSD au criticat puternic măsura de acordare de bani, dintr-un credit, unui operator privat, în avans, considerând că noul operator de termoficare, Thermonet, ar trebui să ia credit să le dea aceşti bani celor de la Bioenergy.
Schimbarea de optică a celor două partide l-a amuzat teribil pe independentul Adrian Arămescu, care aproape că izbucnea în râs când le-a auzit argumentările, la final remarcând că „este 1:1 pentru PSD şi PNL. Data trecută nu vroia să voteze PNL, acum nu vrea PSD. Creditul trebuie aprobat, pentru că nu putem lăsa populaţia fără căldură”.
Remarca sa a stârnit hohote de râs în rândul celor vizaţi, dar şi câteva priviri încruntate.
În cele din urmă proiectul a fost adoptat, inclusiv cu voturile unora dintre consilierii PSD, fără de care nu ar fi trecut, pentru că numărul liberalilor prezenţi la şedinţă era mult prea mic pentru ca aceştia să-şi poată impune punctul de vedere.
Din cei 15 consilieri locali prezenţi la şedinţă, 12 au votat pentru accesarea creditului şi 3 au dat un vot negativ, prin abţinere.
Rămâne de văzut dacă decizia Consiliului Local Suceava nu vine mult prea târziu, pentru că zeci de oraşe din ţară au făcut deja toate demersurile necesare pentru a lua aceste credite special aprobate de Guvern, pentru sume mult mai mari decât Suceava, de zeci de milioane de lei. Fondurile puse la dispoziţie de Guvern sunt limitate, iar mai bine de o treime sunt solicitate chiar de Bucureşti.
(12 nov 2015, 11:14:38