Consiliul Judeţean Suceava va da în judecată primăriile care nu şi-au achitat contribuţiile proprii pentru proiectul Sistemul de management Integrat al Deşeurilor (SMID). Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a declarat ieri, în cadrul unei întâlniri cu primarii suceveni, că încă mai sunt foarte multe primării care nu au achitat nici o sumă pentru acest proiect. Cătălin Nechifor a precizat că deşi nu a vrut să se ajungă în această situaţie, instituţia pe care o conduce va acţiona în instanţă primăriile în cauză pentru recuperarea banilor. „Vă spun cu părere de rău, sunt extrem de multe localităţi care nu au plătit nimic la SMID. Nu e în regulă. Dumneavoastră aveţi proiecte în comunităţi, ştiţi ce înseamnă să blochezi un proiect dacă nu îi asiguri cofinanţarea. Am încercat de atâtea ori, m-am săturat eu să vorbesc despre lucrul ăsta de atâtea ori. Nu am dat drumul încă la procedura juridică, dar o fac”, a spus preşedintele CJ Suceava. El a adăugat că primăriile mai au termen până lunea viitoare să-şi achite contribuţia proprie pentru SMID, în caz contrar vor fi deschise acţiunile în instanţă.
„Dacă până cel târziu luni nu primim sumele, vă spun că blocăm proiectul şi mă puneţi în situaţia neplăcută să vă acţionăm în judecată. Sunt localităţi care nu au dat vreodată un leu. Acest proiect este tot pentru dumneavoastră. Nu e pentru mine, e al tuturor. Vă rog, atenţie. Mă puneţi într-o situaţie total neplăcută. Nu aş vrea în viaţa mea să fiu în situaţia în care să vă acţionez în instanţă. Dar mă forţaţi”, a fost mesajul lui Cătălin Nechifor pentru primarii care nu au plătit contribuţia pentru SMID.
Nechifor a precizat că mai mult de jumătate dintre primăriile din judeţul Suceava nu şi-au achitat această contribuţie.
Proiectul SMID înseamnă construcţia a două noi depozite de deşeuri la Moara şi Pojorâta, primele celule cu o capacitate de 1,38 de milioane de tone, respectiv 0,39 de milioane de tone; închiderea şi reabilitarea a şapte depozite de deşeuri neconforme - la Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Fălticeni, Siret, Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc; construcţia a trei staţii de transfer la Rădăuţi (capacitate de 40.575 t/an), Fălticeni (27.544 t/an) şi Câmpulung Moldovenesc (11.197 t/an) şi modernizarea a două staţii de transfer existente la Gura Humorului (16.691 t/an) şi Vatra Dornei (11.787 t/an). De asemenea, include construcţia unei staţii de sortare la Moara (28.600 t/an), furnizarea unei unităţi de compostare individuală în zonele suburbane şi rurale şi de tocătoare pentru compostarea in situ a deşeurilor din parcuri şi grădini, precum şi asistenţă tehnică şi supervizare a lucrărilor (incluzând măsuri de publicitate şi conştientizare a publicului în vederea reducerii cantităţii de deşeuri sau separarea materialelor reciclabile şi a deşeurilor biodegradabile la sursă).