miercuri, 11 nov 2015 - Anul XX, nr. 263 (6075)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7792 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Consecinţe

Sute de oameni s-au revoltat ieri, în urma închiderii Bazarului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Momente tensionate ieri în faţa Bazarului din Suceava, unde sute de oameni, proprietari de chioşcuri, dar şi simpli cumpărători s-au adunat în semn de nemulţumire vizavi de măsura închiderii acestui centru comercial, luată luni, 9 noiembrie, de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

Primii oameni s-au adunat încă înaintea orei 5.00, în parcarea din faţa Bazarului, şi au discutat în grupuri de câte 4-5. Pe măsură ce timpul se scurgea, numărul celor care au sosit la faţa locului a crescut constant.

„Eu am venit la ceva cumpărături şi nu m-a anunţat nimeni de închiderea Bazarului, nu am ştiut. Cică au anunţat pe televiziuni, noi nu ne-am uitat. Nu ştim cât timp va rămâne închis. Sigur că ne încurcă, dacă am venit să facem cumpărături şi nu avem cum”, a spus o femeie aflată ieri dimineaţă în faţa Bazarului.

La rândul lor, bazariştii s-au dovedit şi ei extrem de nemulţumiţi că nu-şi pot exercita activitatea şi mai ales pentru că nu ştiu exact cât va dura închiderea Bazarului.

Costică Iacob, unul dintre comercianţii din Bazar, a declarat: „Au lăsat şi au pus chioşcurile atunci şi acum lumea nu vrea să mai iasă. Domnul primar, domnul Greceanu de la Administraţia Pieţelor, ei au făcut complicaţia şi lumea e în panică. Plătesc o grămadă de bani chiriile şi stăm pe afară. Nu o să plătim chiria, asta e soluţia. Că nu o să putem sta o săptămână, două, un an, cât au anunţat ei că fac ordine. Noi nu avem nici o treabă şi nu plătim chirie.Nu se poate. Pompierii au dat nişte preavize acum câteva săptămâni, au dat şi în ultimul timp cinci zile şi ieri a cam expirat termenul. Nu ştiu, dar sunt multe chioşcuri, întâi au spus 160, după aia au spus 360 şi lumea nu mai ştie, sunt multe. Unde să le amplaseze, la trei kilometri încolo, pe malul Sucevei, cine ajunge acolo să cumpere. În momentul în care au făcut recepţia la hală, trebuia să spună exact amplasamentul chioşcurilor, să lase inel atunci. Au lăsat şi au investit oamenii o grămadă de bani în chioşcuri şi acum e greu de stricat chioşcurile alea”.

 

Blocarea străzii, soluţia mulţimii

În timp ce comercianţii din Bazar fierbeau de nerăbdare, la porţile închise cu lăcate şi sigilate de pompieri se opreau periodic diferite persoane care nu au auzit de decizia ISU Suceava. Gheorghe Strugaru, un bărbat din Pârteşti, a mărturisit că a venit la Bazar pentru cumpărături, dar nu ştia de închidere.

În jurul orei 8.00, după ore întregi de incertitudine şi lipsă de organizare, mulţimea a început să se mişte brusc. Direcţia a fost sensul giratoriu din zonă, loc pe care nemulţumiţii din Bazar au încercat să-l blocheze. Luaţi cumva prin surprindere, jandarmii, poliţiştii şi poliţiştii locali au încercat să-i oprească înainte de a se crea un haos total.

Mulţimea a blocat parţial sensul giratoriu, circulaţia dinspre Burdujeni spre Centru derulându-se timp de aproximativ 10 minute cu destul de mare greutate pe un singur fir.

Încet-încet, forţele de ordine au reuşit să-i împingă pe oameni către trotuar, iar venirea lui Gelu Greceanu, directorul Administraţiei Pieţelor Suceava, a avut rolul de a elibera complet calea de rulare.

„Reprezentanţii, câţiva oameni, domnule, din grupul ăsta doi, din celălalt unu şi tot aşa, dar care să reprezinte tot Bazarul, să vină cu mine. Voi veţi vorbi în numele lor”, le-a spus Gelu Greceanu oamenilor adunaţi în faţa Bazarului.

O parte dintre oameni au plecat la discuţii cu şeful Administraţiei Pieţelor, în timp ce majoritatea nemulţumiţilor au rămas pe poziţii, cu speranţa că primarul Ion Lungu îşi va face apariţia la faţa locului pentru a explica situaţia şi pentru a găsi soluţii de rezolvare a crizei.

 

Bazariştii spun că bogăţiile despre care se face referire sunt doar un mit

Oamenii adunaţi ieri în faţa Bazarului şi care au afaceri în acest centru comercial şi-au exprimat indignarea vizavi de anumite speculaţii potrivit cărora ar fi putred de bogaţi.

„Nu pot să-mi dau seama de ce s-a închis Bazarul, sunt o mie şi ceva de oameni, o mie şi ceva de familii care de aici trăiesc. Eu am mai auzit ceva, că bazariştii au case, dar vă spun eu stau în Burdujeni, într-un apartament. Am muncit în străinătate ani de zile, am venit cu vreo doi bani munciţi şi am luat un chioşcuşor aici cu oleacă de marfă, ca să-mi cresc copilul, să-l port la şcoală. Şi acum am venit la servici... Am venit la servici, am marfă acolo, am şi eu o firmuţă cu tot ce-mi trebuie. Cu ce sunt eu vinovat că acum nu pot să mă duc? Mă aşteaptă copilul acasă, ce fac?”, s-a întrebat revoltat Culiţă Caldarariu.

El crede că neregulile din Bazar sunt mai vechi şi trebuiau rezolvate pas cu pas, iar în acest fel nu s-ar mai fi ajuns în situaţia de acum.

„Trebuiau treburile din timp făcute. Dacă primarul ştia că nu este autorizaţie, trebuia să o ia uşor: măi oameni buni, scoatem chioşcurile prima dată. Am înţeles că instalaţia electrică din bazar nu este făcută de o firmă autorizată. Dar instalaţia electrică este făcută de electricianul bazarului, care este autorizat. Dumneavoastră credeţi că acum se poate face, peste noapte. Sau dumneavoastră credeţi că asta cu instalaţia automată de stingerea incendiilor cum este, este o aberaţie, domnule, aici sunt minus 15 grade iarna. Trebuie făcută mai întâi încălzire”, a mai arătat Culiţă Caldarariu.

 

Ion Lungu: „Am o vină că am tolerat această stare de fapt”

În jurul orei 9.00, în mijlocul nemulţumiţilor a ajuns şi primarul Ion Lungu. Primit cu huiduieli, edilul Sucevei le-a cerut oamenilor să-l asculte pentru a le transmite ce trebuie făcut ca Bazarul să se redeschidă.

„Încă de la începutul anului au trimis acele somaţii să reamplasăm 150 de chioşcuri. Am venit la începutul anului şi am expus aceste lucruri aici. Dumneavoastră m-aţi rugat, şi eu am o vină că am tolerat această stare de fapt, dar nu dintr-un interes ci din respect pentru necazul pe care îl aveţi şi eu îl înţeleg. Oamenii au spus: <domnu’ primar, sunt trei momente în Bazar când se vinde. De Paşte, când începe şcoala şi când vine Crăciunul, hai lăsaţi-ne să treacă Paştele. Am mai tolerat o dată să treacă Paştele. Iată, a trecut şi vara, ne-am trezit cu această tragedie la clubul Colectiv. Săptămâna trecută am dat acele somaţii să mute cele 150 de chioşcuri. Probabil că dacă se mutau acele 150 de chioşcuri astăzi nu ne-am fi aflat în această situaţie. Probabil!”, a spus primarul Lungu.

Edilul Sucevei a explicat că nu poate muta cu forţa chioşcurile oamenilor pentru că acestea sunt proprietate privată, iar în interior sunt mărfuri, ori o mutare fără acordul proprietarului ar putea avea şi alte consecinţe.

„Astăzi e dreptul dumneavoastră să protestaţi, să huiduiţi primarul, pe cine vreţi. Vă spun un singur lucru: nimic nu se întâmplă până când nu vom reamplasa chioşcurile. Trebuiesc reamplasate cele 150 de chioşcuri”, a precizat Ion Lungu.

 

„Demisia! Demisia!”, scandarea care l-a vizat pe primarul Lungu

Problemele pe termen scurt care trebuie rezolvate pentru redeschiderea Bazarului sunt reamplasarea şi repoziţionarea chioşcurilor, respectiv eliberarea hidranţilor, şi asta pentru că foarte multe chioşcuri sunt amplasate chiar pe hidranţi. Edilul Sucevei a explicat şi alte priorităţi din Bazar, cum ar fi eliminarea improvizaţiilor electrice de la chioşcuri, respectarea locurilor de fumat, dar şi separarea Bazarului public de cel privat.

După ce au ascultat o perioadă ceea ce avea de spus primarul, oamenii au început să adreseze şi întrebări, dar multe dintre răspunsuri nu le-au fost pe plac.

Aşa se face că la un moment dat mulţimea a început să strige: „Demisia! Demisia!”.

„Nu mă ţin de scaun, şi dacă se doreşte asta îmi dau demisia şi azi. Dar demisia mea nu rezolvă nimic. Problema din Bazar rămâne aceeaşi. Nu eu am pus lacăt pe Bazar, ci reprezentanţii ISU Suceava”, a spus Ion Lungu.

La scurt timp, edilul a plecat de la faţa locului, lăsându-i la fel de nedumeriţi şi nelămuriţi pe comercianţii din Bazar.

Ca o masă fără cap şi coadă, oamenii s-au dispersat fie în interiorul Bazarului, fie pe străzile din apropiere. Cert este că nimeni nu avea vreo idee concretă despre cum vor evolua lucrurile şi cum pot fi rezolvate acestea. Mai mult, oamenii nu aveau un lider care să-i reprezinte, fiecare dintre ei emiţând propriile necazuri.

Pentru ziua de astăzi nimeni nu ştie ce se va întâmpla. Un lucru este însă extrem de clar: Bazarul rămâne închis. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de oameni s-au revoltat ieri, în urma închiderii Bazarului.
 Vizualizări articol: 6551 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 10 voturi
Sute de oameni s-au revoltat ieri, în urma închiderii Bazarului2.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Chiar nu ati inteles!? trimis de
(12 nov 2015, 09:10:43
Cum sa le rezilieze contractele daca oamenii au platit banuti frumosi si au primit "asigurari" ca "merge si-asa"?
Daca nu se intampla tragedia din Bucuresti credeti ca mai avea cineva treaba cu bazarul, mai ales in perioada asta "fierbinte" de sarabatori?!
Singurul care avea s-o pateasca rau in aceasta situatie era fostul administrator si intermediarul spagii care s-a prapadit (dar vorba romanului, mai bine mort decat schilod!).
Am mai spus: primarul "nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i pute" (desi sant sigur ca ceva pute in preajma lui), iar oamenii nu mai pot striga decat demisia pentru ca banii nu mai au cui sa-i ceara.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mere coapte boiereşti De pe vremea când cuhniile boiereşti nu mai pridideau să ofere mesenilor ospeţe opulente nu ne-au rămas numai reţete de plăcinte şi dulceţuri complicate, care ar îngrozi nutriţioniştii de azi, ci şi unele deserturi simple, naturale şi... Citeşte