Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 nov 2015 - Anul XX, nr. 262 (6074)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   22 imagini |   ø fişiere video

Măsură drastică

UPDATE: Lacăte şi sigilii pe Bazarul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

UPDATE

Sensul giratoriu de la bazar, blocat parţial şi temporar

Astăzi dimineaţă, în jurul orei 8:10, mai mulţi comercianţi din Bazarul Suceava au blocat parţial sensul giratoriu din zonă. Circulaţia era îngreunată în această dimineaţă pe sensul de mers dinspre Burdujeni spre Centru, iar oamenii ameninţau că blochează întregul sens giratoriu. S-a ajuns în această situaţie după ce reprezentanţii ISU au decis în cursul zilei de ieri să închidă Bazarul, deoarece acesta nu respectă normele PSI. Oamenii au strigat „Hoţii! Hoţii!" şi au cerut sosirea primarului Ion Lungu pentru a le explica din ce cauză s-a ajuns aici. De asemenea, comercianţii au spus că li se îngrădeşte dreptul la muncă şi cineva trebuie să răspundă pentru acest lucru. În jurul orei 9 în faţa bazarului se aflau aproximativ 300 de persoane, dar şi numeroase forţe ale poliţiei, jandarmeriei şi poliţiei locale.

 

Primarul Ion Lungu a ajuns la faţa locului

În jurul orei 9 la faţa locului a ajuns şi primarul Ion Lungu, care s-a adresat oamenilor din Bazar. Primarul le-a cerut ajutorul pentru a debloca situaţia şi le-a menţionat că până nu vor intra în legalitate în ce priveşte normele PSI Bazarul rămâne închis. La un moment dat oamenii au strigat „Demisia! Demisia!”, iar edilul Sucevei le-a răspuns că nu se cramponează de scaun.

„Îmi dau demisia chiar şi mâine, dar acest lucru nu va rezolva problemele de aici din Bazar. Am avut discuţii cu dumneavoastră (n.r. - comercianţii din Bazar) şi v-am cerut să mutăm chioşcurile pentru a îndeplini condiţiile cerute de pompieri. Mi-aţi spus că sunt trei momente ale anului când aveţi ceva vânzare: de Crăciun, de Paşte şi la începutul anului şcolar. Am încercat să vă păsuiesc, dar a trecut şi Paştele, a trecut şi începutul anului şcolar şi nu s-a schimbat nimic. Acum nu se mai poate. Bazarul rămâne închis până îndeplinim toate condiţiile cerute de ISU”, le-a spus Ion Lungu oamenilor adunaţi în faţa Bazarului.

 

Cel mai mare bazar din Moldova, Complexul Comercial Bazar, din lunca Sucevei, a fost închis de pompieri, pe termen nelimitat, toate căile de acces fiind blocate şi sigilate.

Practic, începând de luni, 9 noiembrie, de la ora 15.00, este interzisă orice fel de activitate comercială, până când nu se întrunesc toate condiţiile impuse de pompieri pentru prevenirea şi stingerea incendiilor.

Decizia de închidere a Bazarului a fost luată de conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, în urma unui control efectuat ieri dimineaţă, în care au testat dotările tehnice şi capacitatea de reacţie în caz de incendiu.

„Am fost nevoiţi să luăm măsura închiderii platformei Bazar. Este vorba atât de bazarul privat, cât şi cel public. Până nu se vor remedia deficienţele de acolo nu se vor redeschide”, a declarat generalul de brigadă Ioan Burlui, inspectorul-şef al ISU Suceava.

În paralel, cei de la ISU Suceava au aplicat şi o amendă de 100.000 de lei, dublă faţă de cea aplicată în iarna acestui an.

Măsura închiderii afectează atât proprietarii celor peste 2.000 de chioşcuri din Bazar, angajaţii acestora, cât şi zeci de mii de clienţi, unii veniţi chiar din alte judeţe, special pentru a-şi face cumpărăturile aici.

 

Problema autorizării Bazarului, reluată după tragedia din Bucureşti

Controlul de luni dimineaţă vine ca urmare a somaţiei date de ISU la începutul anului, când au fost date şi două amenzi consistente, în valoare totală de 50.000 de lei. Atunci au fost trasate o serie de măsuri care trebuiau respectate pentru ca Bazarul să intre în legalitate, una dintre acestea vizând mutarea a aproximativ 150 de chioşcuri, pentru a se face căi de acces pentru maşinile de pompieri.

După tragicul eveniment din Bucureşti, din clubul Colectiv, problema măsurilor de siguranţă în Bazar, în caz de incendii, a redevenit una „arzătoare”, pompierii revenind cu o nouă somaţie de respectare a condiţiilor de autorizare a acestui centru comercial.

Un nou rând de somaţii a fost transmis de Administraţia Bazarului celor vizaţi de mutarea chioşcurilor la începutul săptămânii trecute, fără nici un efect.

În aceste condiţii, la controlul de ieri dimineaţă, principala nemulţumire a pompierilor  a fost cea a lipsei căilor de acces pentru autospecialele de stingere a incendiilor, precum şi accesul dificil la hidranţi, din cauza chioşcurilor care sunt amplasate în zone care trebuie lăsate libere.

Cum nici una dintre măsuri nu a fost dusă la îndeplinire, comercianţii refuzând să îşi mute chioşcurile în alte spaţii, puse la dispoziţie de Administraţia Bazarului, ISU a trecut la aplicarea măsurii cele mai drastice, care afectează toţi comercianţii din Bazar, cât şi pe clienţii acestora.

„Din păcate s-a ajuns la situaţia în care Bazarul este închis, după ce nici unul dintre comercianţii somaţi să mute chioşcurile nu a mişcat un deget. Nu mai este loc de întors, trebuie puse în aplicare măsurile trasate de pompieri dacă vrem să se redeschidă Bazarul. Dacă oamenii nu vor înţelege că fără să facem loc maşinilor de intervenţie nu se mai permit activităţi comerciale în Bazar, va rămâne închis. Noi vom lua toate măsurile solicitate Administraţiei Bazarului, dar mutarea chioşcurilor trebuie făcută de proprietari, nu ne băgăm noi peste marfa lor”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.

Pentru modernizarea Bazarului, municipalitatea suceveană a investit trei milioane de euro, în principal în amenajarea celor patru platforme betonate şi a unei structuri de acoperiş, care să-i ferească pe comercianţi de ploi şi zăpadă. La insistenţele acestora, care se confruntau în continuare cu gerul năprasnic din lunca Sucevei, dar şi cu puternicii curenţi de aer din zonă, lateralele au fost închise cu panouri de plexiglas.

Numai că, din acel moment, fiind structuri închise, halele în care îşi desfăşoară activitatea o bună parte dintre comercianţii din Bazar necesită o serie de măsuri suplimentare de siguranţă la incendii.

 

Căile de acces în Bazar, blocate şi sigilate

Pentru a arăta că suspendarea activităţii Bazarului nu sunt doar vorbe goale, ieri după-amiază reprezentanţii ISU au solicitat Administraţiei Bazarului blocarea căilor de acces în imensul spaţiu comercial de pe malul râului Suceava, pe lângă lacătele puse pe porţi fiind aplicate şi sigilii. Integritatea acestora şi blocarea accesului în Bazar vor fi asigurate de membri ai Poliţiei Locale Suceava, care vor fi puşi să păzească intrările sigilate. În Bazar a mai rămas o singură cale de acces, pe care este permis accesul doar pentru comercianţi, care au voie să meargă la chioşcurile unde au marfă, dar nu să o şi expună spre vânzare.

 

Delimitarea bazarului public de cel privat

O altă măsură care va fi pusă în aplicare curând va fi cea de delimitare, cel mai probabil cu un gard, a bazarului administrat de municipalitate de cel privat, din interior, care îi aparţine avocatului Mihai Ştefănoaia.

„Pentru că nu este clar unde se termină Bazarul primăriei şi unde începe cel privat, va fi făcută o delimitare vizibilă. Am înţeles că şi acolo ar fi o serie de nereguli, pompierii trebuie să ştie exact de unde e responsabilitatea noastră. Vom lua în cel mai scurt timp măsurile care se impun pentru respectarea unor condiţii minime de autorizare a activităţii din Bazar, urmând ca în a doua etapă să fie făcute investiţii pentru ca acest spaţiu comercial să îndeplinească toate condiţiile de autorizare ISU”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.

Proprietarul Bazarului privat, Mihai Ştefănoaia, spune că nu există motive pentru sistarea activităţilor comerciale în spaţiul pe care-l deţine în lunca Sucevei.

„Pentru a ţi se suspenda activitatea trebuie să existe o bază legală, o notă de constatare, un termen limită în care să te conformezi unor anumite cerinţe. În cazul meu nu există aşa ceva. Consider că îndeplinesc toate condiţiile pentru a funcţiona, există drum de acces pentru maşinile de pompieri, avem hidranţi... Dacă mai sunt şi alte cerinţe legale care trebuie îndeplinite le vom respecta, după ce ni se aduc la cunoştinţă. Deocamdată nu am avut nici un fel de atenţionare de la ISU”, spune avocatul sucevean, care consideră că nu există un temei legal prin care să nu li se permită accesul clienţilor în Bazar, către chioşcurile amplasate pe terenul său.

 

Sisteme automate de stingere a incendiilor, necesare pentru autorizarea Bazarului

Mutarea celor 150 de chioşcuri care blochează accesul maşinilor de pompieri – în prima fază, dar şi mutarea altor 200 de chioşcuri, din partea din faţă a Bazarului, în spate, nu garantează obţinerea autorizaţiei ISU.

Pentru a se conforma tuturor cerinţelor din lege, în Bazar sunt necesare investiţii suplimentare pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, precum instalaţii de detecţie a fumului şi de stingere a incendiilor, care sunt foarte costisitoare.

„Avem în lucru o expertiză de securitate în Bazar. În această privinţă am avut un ghinion, pentru că persoana din Iaşi care se ocupa de această expertiză a decedat. Din această cauză a trebuit să reluăm întreaga procedură, să autorizăm altă persoană să se ocupe de realizarea expertizei, dar în scurt timp o vom avea şi în funcţie de aceasta vom face investiţiile necesare în Bazar. Bani pentru efectuarea unor astfel de lucrări sunt prevăzuţi şi în bugetul acestui an – 200.000 de lei, dar fără expertiză nu putem face nici un fel de lucrare”, a adăugat primarul Ion Lungu.

În cel mai bun caz, aceste investiţii vor putea fi făcute anul viitor, dar pentru asta trebuie să fie prevăzute fonduri suficiente în bugetul anului 2016.

 

Pagube de 15 miliarde de lei vechi, la incendiul din 2009

Măsurile luate de ISU sunt justificate şi de un episod negru din istoria Bazarului sucevean, care a fost cuprins de flăcări cu şase ani în urmă.

Pe 13 ianuarie 2009, un puternic incendiu a izbucnit în Bazarul din lunca Sucevei, fiind distruse aproape 100 de chioșcuri din care doar 38 erau conectate legal la reţeaua de alimentare cu energie electrică, restul având făcute improvizaţii. Potrivit ISU, cel mai probabil incendiul a izbucnit de la supraîncălzirea provocată de un aparat electric uitat în priză peste noapte și care a dus la aprinderea mărfurilor. Pagubele produse atunci au fost estimate la 1.500.000 de lei, adică 15 miliarde de lei vechi.

Pe lângă costurile de refacere a infrastructurii afectate de incendiu, municipalitatea suceveană a oferit atunci un sprijin financiar de 5.000 de lei pentru fiecare bazarist al cărui chioșc a fost distrus de flăcări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului UPDATE: Lacăte şi sigilii pe Bazarul Suceava.
 Vizualizări articol: 7882 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
UPDATE: Lacăte şi sigilii pe Bazarul Suceava5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Anaf trimis de
(10 nov 2015, 11:07:46
Da bai evazionistilor, asa se face, blocati drumul public, intarziindu-i astfel pe cei care au de ajuns la locul de munca, la scoli/gradinite, la programarile din policlnici si spital. Sigur v-ati castigat "simpatia" tuturor celor care azi au facut intre 45 de minute si 1 ora intre Orizont si intersectia cu Traian Vuia. Nu v-ar fi rusine. Ia, maine cand veniti sa "protestati" veniti si cu chitantele de plata a taxelor locale, a impozitelor pe salarii si pe profit, sa vedem si noi, fraierii care stau in coloana, pe ce baza protestati voi si cu ce drept blocati drumul.
2.   ISU trimis de
(10 nov 2015, 11:32:40
SI LA PIATA MLCA PE CIND?
3.   Comentariu trimis de
(10 nov 2015, 11:40:22
haha,li se ingradeste dreptul la munca?sa mai respecte si legea si apoi sa sara cu gura.
cand le o ars marfa au iesit in strada,cand sa respecte normele psi,au iesit in strada,daca le cere case de marcat ,ies in strada.
Da pompierii aia care vrei tu sa ti stinga marfa ta de doi lei de la turci,din ce crezi ca sunt platiti?nu din banii din taxe si impozite?
4.   Comentariu trimis de
(10 nov 2015, 11:46:10
daca ia foc bazarul si le arde marfa,ies in strada ca nu au conditii,
cand se vrea a face conditii,ies in strada ca li se ingradeste dreptul la munca,
cand le cere bon fiscal ,ies in strada ca nu mai pot plati atatea taxe si impozite.
Da pompierii aia care ti stinge tie marfa de doi lei de la turci depozitata in conditii aiurea,din ce bani crezi ca is platiti?
bazaristii sa fie intai corecti cu legea,si apoi galagia in strada.
5.   Comentariu trimis de
(10 nov 2015, 11:48:40
Dar cand ati facut protest zilele trecute nu v-a zis nimeni nimic...acum cand fac oamenii ca nu au de unde aduce o paine pe masa la copii repede sariti....rusine.....
Primarul nu a facut altceva decat sa distruga.....Suceava si a reusit....felicitari.....
6.   Oanenii ploii.... trimis de
(10 nov 2015, 12:48:23
Sincer i-mi pare rau de acei oameni, dar sunt niste reguli care trebuie respectate. Iar din punctul meu de vedere, acest bazar este tinichiaua care atarna de dezvoltarea Sucevei. Toti politicienii s-au adapat de aici in campaniile electorale, iar rezultatele marete se vad azi. Consider ca cel mai bine ar fi, ca acesta sa fie mutat la periferia orasului, locul lui nefiind in mijlocul targului. Iar daca mai sunt suceveni care considera ca Burdujeniul nu este in Suceava, atunci chiar ne batem gura de pomana ( eu nici macar nu am drum prin Burdujeni). Iar acum este un moment prielnic pentru a muta aceasta tiganie . Repet - nu am nimic cu oamenii care castiga o paine cinstita in acel loc........
7.   Abureala trimis de
(10 nov 2015, 14:28:42
Sunt tare curios sa stiu daca nu se intampla tragedia de la Colectiv, bazarul se mai inchidea?
8.   Intrebare trimis de
(10 nov 2015, 18:38:29
Oare bisericile care au doar o intrare au si autorizatie de la pompieri?
Daca DA, cumde au obtinut-o? Daca nu, bazaristii TREBUIE sa faca plangeri peste plangeri pentru ca sunt tratati "preferential" de autoritati. Pericolul mai mare e de foc la biserici, unde se intra cu foc deschis si in numar foarte mare. Acelasi lucru si pt scoli. Domn' PRIMAR, dece nu le-ai inchis daca nu au autorizatii? Abuz in fonctie?
Asa e insa in ROMANIA. In ceea ce priveste statul e OK daca nu se respecta LEGEA, dar acolo unde se poate lua o spaga sau se poate da o amenda, PE EIIIIII!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cir de sâmburei (reţeta moldovenească) Dacă italiana ”cucina povera” a reuşit să dea lumii întregi reţete celebre azi, precum pizza ori polenta, bucătăria săracului de pe la noi nu este mai prejos în simplitate şi savoare. Chiar dacă mămăliguţa şi polenta sunt... Citeşte