Procurorii suceveni au printre priorităţile din acest an finalizarea unui număr cât mai mare din dosarele penale privind fapte de „lovirea sau alte violenţe”, cu soluţii de trimitere în judecată a inculpaţilor. Agresiunile de acest gen intră în sfera faptelor de mică violenţă, iar în trecut de multe ori autorii au scăpat doar cu amenzi administrative.
Procurorul Sorin Iaşinovschi, şeful Secţiei de Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, a subliniat că în conformitate cu prevederile noului Cod Penal, chiar şi în cazurile în care victimele au suferit leziuni ce au necesitat doar câteva zile de îngrijiri medicale, se dispune trimiterea în judecată a autorilor.
„Aceste fapte de mică violenţă pot genera, atunci când nu sunt drastic sancţionate, fapte de mare violenţă. Am transmis procurorilor din teritoriu să pună accent pe instrumentarea faptelor de acest gen, pentru a-i duce în faţa judecătorilor pe toţi cei care comit acte de violenţă”, a declarat procurorul-şef al Secţiei de Urmărire Penală, Sorin Iaşinovschi. Scopul acestei abordări este de a limita şi preveni faptele de acest gen şi a mări în acest fel gradul de siguranţă al cetăţenilor, în condiţiile în care numărul de agresiuni este destul de ridicat.
În primele şase luni ale acestui an, procurorii suceveni au avut în lucru 42 de dosare penale privind fapte de „lovire sau alte violenţe”. Dintre acestea, în intervalul amintit, au fost soluţionate 35 de dosare, dintre care 10 prin rechizitorii de trimitere în judecată. În alte 19 cazuri dosarele au fost clasate, în timp ce în şase cauze s-a renunţat la urmărirea penală. Numărul mare de clasări se explică prin faptul că la aceste infracţiuni Codul Penal permite împăcarea părţilor.
Procurorul-şef Sorin Iaşinovschi a mai subliniat că se va merge inclusiv pe propuneri de arestare preventivă, în cazurile mai grave încadrate la infracţiunea de „lovirea sau alte violenţe”. El a dat ca exemplu cazul sucevenilor care au fost arestaţi preventiv, o perioadă de timp, după ce au snopit în bătaie un tânăr în parcul central al municipiului Suceava, faptă comisă pe 25 iulie a.c.
În ceea ce priveşte faptele de mare violenţă, în primele şase luni ale acestui an Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a avut în evidenţe 40 de dosare penale privind fapte de omor, din care 21 sunt dosare din anii anteriori. În primele şase luni, procurorii au soluţionat 22 dintre aceste dosare, 10 cu trimiterea în judecată a autorilor, iar 12 cu soluţii de clasare din diferite motive (legitimă apărare, moarte din cauza naturale etc.).
În ceea ce priveşte tentativele de omor, în primele şase luni au fost soluţionate şase dosare de acest gen, două cu trimiterea în judecată a autorilor, iar patru prin clasarea dosarelor din varii motive. În multe cazuri, după cum s-a demonstrat în practică, de la fapte de lovire şi până la tentative de omor sau omoruri nu este decât un pas, iar aici intervine decisiv rolul anchetatorului, rolul procurorului, care, prin acţiunile sale, poate descuraja escaladarea violenţei.
(10 nov 2015, 11:34:53