Zeci de unităţi de alimentaţie publică, aşa cum le denumesc autorităţile, dar care în realitate sunt baruri, cluburi, restaurante sau alte spaţii în care se organizează evenimente, îşi desfăşoară activitatea deşi încalcă numeroase reglementări ale legislaţiei în vigoare. Un control realizat timp de trei zile la 41 de astfel de locaţii din judeţul Suceava au scos la iveală, în primul rând, nereguli din punctul de vedere al securităţii la incendii, dar şi lipsa condiţiilor de igienă. Până în momentul de faţă au fost verificate 41 de astfel de unităţi, însă, potrivit Prefecturii Suceava, în judeţ ar trebui controlate nu mai puţin de 476 de locaţii.
Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Suceava, pentru prevenirea unor incendii precum cel din clubul bucureştean Colectiv, în judeţul Suceava s-au constituit comisii interinstituţionale pentru verificarea legalităţii funcţionării spaţiilor de alimentaţie publică şi de recreere „în care se creează aglomeraţii mai mari de 50 de persoane”.
Din comisii au făcut parte reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina Suceava, ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, ai Gărzii Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Suceava, ai Agenţiei de Protecţie a Mediului, ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.
Unităţi de alimentaţie publică fără stingătoare
Îngrijorător este faptul că în urma controalelor efectuate din data de 3 noiembrie 2015, numai la locaţiile din municipiul Suceava, specialiştii ISU şi ai IPJ au prezentat o listă cu nu mai puţin de 11 nereguli constatate. Potrivit comunicatului Prefecturii, la unităţile verificate din Suceava nu a fost întocmit planul de intervenţie la incendiu, mijloacele de apărare împotriva incendiilor, respectiv stingătoare portabile cu pulbere, nu erau verificate, lipseau unele documente şi evidenţe specifice PSI (prevenirea şi stingerea incendiilor), nu au fost desemnaţi lucrătorii care să aplice măsurile necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor; nu s-au respectat timpii de muncă; lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu; lipsa redactării şi afişării la loc vizibil a formularului de organizare a intervenţiei la locul de muncă şi planul de evacuare; hidrantul de incendiu interior nu era echipat cu instalaţie pentru iluminat de securitate, iar sala în care aveau loc activităţile nu avea instalaţie electrică pentru iluminatul de securitate împotriva panicii, iar unele unităţi nu au asigurată paza conform prevederilor legale.
În urma verificărilor s-a constatat că la trei unităţi centralele termice murale erau amplasate într-un spaţiu necompartimentat faţă de magazia de mărfuri a barului, iar una dintre firmele controlate nu avea autorizaţie de funcţionare din partea Primăriei Suceava. Prefectura Suceava a ţinut să informeze că „o societate comercială din municipiul Suceava şi-a oprit activitatea din proprie iniţiativă, iar o alta este închisă pentru renovare în perioada 3-11 noiembrie 2015”.
Nereguli legate de lipsa certificatului pentru cursuri de igienă a personalului angajat
În comunicatul de presă al Prefecturii mai sunt anunţate şi rezultatele controalelor de la celelalte instituţii incluse în ”comisiile interinstituţionale” de control, prima dintre acestea fiind Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, care a verificat patru firme din Suceava şi Şcheia, dar nu a constat nereguli, „singurele măsuri dispuse fiind respectarea capacităţii de locuri prevăzută în autorizaţia de mediu, în cazul organizării de evenimente”.
Prefectura a anunţat că în urma controalelor efectuate de Oficiul Judeţean pentru protecţia Consumatorilor Suceava la patru firme din Suceava, Şcheia şi Ipoteşti, deficienţele constatate ţineau de existenţa cărnii congelate şi porţionate fără etichete, lipsă marcării, în mod vizibil, a spaţiului destinat nefumătorilor, lipsa evidenţierii alergenilor din meniu sau neafişarea la loc vizibil a copiei după Codul Unic de Înregistrare.
„ITM Suceava a verificat patru societăţi comerciale din municipiul Suceava, unde a constatat următoarele nereguli: nu este nominalizat lucrătorul desemnat care să îndeplinească cerinţele de securitate şi siguranţă în muncă (SSM); un lucrător nu a semnat fişa de instruire SSM pentru ultima instruire periodică; nu au fost desemnaţi lucrătorii care să aplice măsurile necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor, sau calea de acces de la magazia unei societăţi era obturată în acel moment cu navete pentru mărfuri”, mai informează Prefectura.
Cele mai multe controale au fost efectuate de DSP Suceava, care în urma verificării a 17 societăţi comerciale din Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Izvoarele Sucevei, Moldoviţa, Vatra Moldoviţei şi Broşteni a identificat nereguli legate de lipsa certificatului pentru cursuri de igienă a personalului angajat, necesitatea igienizării blocului alimentar, cursuri de igienă expirate sau analize medicale periodice expirate, acest lucru fiind constatat doar la un singur ospătar.
Nu în ultimul rând, Direcţia Sanitar Veterinară a verificat şapte firme, la care a găsit condiţii de igienă necorespunzătoare, etichetare necorespunzătoare a produselor sau lipsa unui registru pentru subproduse.
Prefectura Suceava a mai informat că în urma tuturor acestor controale au fost aplicate avertismente contravenţionale, dar şi amenzi cuprinse între 250-50.000 de lei.
(10 nov 2015, 14:32:14