Echipamente performante, cu tehnică de vârf, au ajuns la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), acestea fiind achiziţionate în cadrul proiectului MANSiD, cel mai mare proiect de cercetare din istoria unităţii de învăţământ.
Proiectul are o valoare de peste şapte milioane de euro şi prevede dezvoltarea unui centru de cercetare şi dezvoltare prin achiziţia a peste 130 de echipamente de vârf, 21 dintre ele fiind estimate la peste 100.000 de euro fiecare.
Prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian a prezentat progresul înregistrat în cadrul proiectului, menţionând că prin MANSiD vor fi create şase noi laboratoare de cercetare, iar alte cinci laboratoare existente vor suferi modernizări semnificative.
„La finalul acestei luni ar trebui să avem cel puţin 60% dintre echipamente instalate şi date în folosinţă. Este un proiect de dimensiuni foarte mari, iar cât priveşte România, într-o analiză efectuată, la un moment dat ne clasam pe locul 15 ca mărime a proiectului. Sunt peste 31 de milioane de lei în proiect, 27 de milioane de lei fiind deja contractate. Mai rămân patru milioane, din care o parte este alocată mobilierului”, a subliniat Dimian.
Echipamente unice la nivel naţional
Infrastructura Universităţii din Suceava s-a îmbogăţi deja cu echipamente ultraperformante, de înaltă precizie, comandate din străinătate, dintre care amintim calorimetrul cu scanare diferenţiată, dilatometrul dublu diferenţiat, spectrometrul de impedanţă etc., având o valoare de peste 100.000 de euro fiecare.
De menţionat un fapt inedit, unul dintre echipamentele abia sosite la Universitatea din Suceava depăşeşte cinci tone, iar în judeţ nu există motostivuitoare care să poată transporta greutăţi mai mari de cinci tone pentru a-l transporta în laboratorul unde va fi instalat.
Dintre cele 21 de echipamente de peste 100.000 de euro fiecare, 12 sunt unice la nivel naţional, iar pentru altele există versiuni, însă nu în configuraţia comandată de USV.
Perioada de implementare a proiectului este de doar nouă luni, în condiţiile în care proiectul fusese structurat pentru o perioadă de 18 luni.
”Proiecte de valoare mult mai mică care au intrat iniţial pe lista de finanţare au avut la dispoziţie 24 de luni, sau 18 luni în unele cazuri, şi sunt în aceeaşi situaţie cu noi. Ceea ce am reuşit noi să facem în şapte luni de la demararea proiectului ne situează într-o poziţie bună. Dar asta generează şi tensiuni, toate sunt întinse la maxim, toată lumea trebuie să lucreze foarte intens şi în afara programului pentru a finaliza la timp”, a mai spus Dimian.
Viitorul Centru integrat de cercetare, dezvoltare și inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii și Sisteme Distribuite de fabricație și control” - MANSiD - va avea un caracter multidisciplinar, activitatea de cercetare aflându-se la intersecţia mai multor domenii – ingineria materialelor, nanotehnologii, nanoelectronică, inginerie mecanică, tehnologia informaţiei şi sisteme distribuite de control.
Proiectul trebuie să fie implementat până la finalul anului 2015, echipa de management fiind formată din prof. univ. dr. ing. Adrian Graur (director de proiect), prof. univ. dr. Mihai Dimian (coordonator științific), prof. univ. dr. ing. Dumitru Amarandei, conf. univ. dr. ing. Aurelian Rotaru și prof. univ. dr. ing. Constantin Filote.