marţi, 10 nov 2015 - Anul XX, nr. 262 (6074)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Investiţii în cercetare

Laboratoare ale Universităţii din Suceava, dotate cu echipamente performante, de sute de mii de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Echipamente performante, cu tehnică de vârf, au ajuns la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), acestea fiind achiziţionate în cadrul proiectului MANSiD, cel mai mare proiect de cercetare din istoria unităţii de învăţământ.

Proiectul are o valoare de peste şapte milioane de euro şi prevede dezvoltarea unui centru de cercetare şi dezvoltare prin achiziţia a peste 130 de echipamente de vârf, 21 dintre ele fiind estimate la peste 100.000 de euro fiecare.

Prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian a prezentat progresul înregistrat în cadrul proiectului, menţionând că prin MANSiD vor fi create şase noi laboratoare de cercetare, iar alte cinci laboratoare existente vor suferi modernizări semnificative.

„La finalul acestei luni ar trebui să avem cel puţin 60% dintre echipamente instalate şi date în folosinţă. Este un proiect de dimensiuni foarte mari, iar cât priveşte România, într-o analiză efectuată, la un moment dat ne clasam pe locul 15 ca mărime a proiectului. Sunt peste 31 de milioane de lei în proiect, 27 de milioane de lei fiind deja contractate. Mai rămân patru milioane, din care o parte este alocată mobilierului”, a subliniat Dimian.

 

Echipamente unice la nivel naţional

Infrastructura Universităţii din Suceava s-a îmbogăţi deja cu echipamente  ultraperformante, de înaltă precizie, comandate din străinătate, dintre care amintim  calorimetrul cu scanare diferenţiată, dilatometrul dublu diferenţiat, spectrometrul de impedanţă etc., având o valoare de peste 100.000 de euro fiecare.

De menţionat un fapt inedit, unul dintre echipamentele abia sosite la Universitatea din Suceava depăşeşte cinci tone, iar în judeţ nu există motostivuitoare care să poată transporta greutăţi mai mari de cinci tone pentru a-l transporta în laboratorul unde va fi instalat.

Dintre cele 21 de echipamente de peste 100.000 de euro fiecare, 12 sunt unice la nivel naţional, iar pentru altele există versiuni, însă nu în configuraţia comandată de USV. 

Perioada de implementare a proiectului este de doar nouă luni, în condiţiile în care proiectul fusese structurat pentru o perioadă de 18 luni.

”Proiecte de valoare mult mai mică care au intrat iniţial pe lista de finanţare au avut la dispoziţie 24 de luni, sau 18 luni în unele cazuri, şi sunt în aceeaşi situaţie cu noi. Ceea ce am reuşit noi să facem în şapte luni de la demararea proiectului ne situează într-o poziţie bună. Dar asta generează şi tensiuni, toate sunt întinse la maxim, toată lumea trebuie să lucreze foarte intens şi în afara programului pentru a finaliza la timp”, a mai spus Dimian.

Viitorul Centru integrat de cercetare, dezvoltare și inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii și Sisteme Distribuite de fabricație și control” - MANSiD - va avea un caracter multidisciplinar, activitatea de cercetare aflându-se la intersecţia mai multor domenii – ingineria materialelor, nanotehnologii, nanoelectronică, inginerie mecanică, tehnologia informaţiei şi sisteme distribuite de control.

Proiectul trebuie să fie implementat până la finalul anului 2015, echipa de management fiind formată din prof. univ. dr. ing. Adrian Graur (director de proiect), prof. univ. dr. Mihai Dimian (coordonator științific), prof. univ. dr. ing. Dumitru Amarandei, conf. univ. dr. ing. Aurelian Rotaru și prof. univ. dr. ing. Constantin Filote.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Laboratoare ale Universităţii din Suceava, dotate cu echipamente performante, de sute de mii de euro.
 Vizualizări articol: 2183 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Laboratoare ale Universităţii din Suceava, dotate cu echipamente performante, de sute de mii de euro3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cir de sâmburei (reţeta moldovenească) Dacă italiana ”cucina povera” a reuşit să dea lumii întregi reţete celebre azi, precum pizza ori polenta, bucătăria săracului de pe la noi nu este mai prejos în simplitate şi savoare. Chiar dacă mămăliguţa şi polenta sunt... Citeşte