luni, 9 nov 2015 - Anul XX, nr. 261 (6073)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prevenţie

Femeile din PSD Suceava au organizat seminarul „Alege să trăieşti! Spune nu cancerului de col uterin”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Organizaţia Femeilor Social Democrate Suceava a organizat la finalul săptămânii trecute un seminar pe tema „Alege să trăieşti! Spune nu cancerului de col uterin”. În cadrul seminarului, cele 60 de participante au discutat despre Programul Național de depistare precoce activă a cancerului de col uterin care presupune efectuarea testării Babeş-Papanicolau în rândul populaţiei feminine în regim de screening. “În România, conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cancerul de col uterin se află pe primul loc ca prevalenţă între cancerele la femei şi este a doua cauză de moarte cauzată de cancer în rândul femeilor. Cancerul de col uterin depistat în fazele incipiente este tratabil şi poate fi vindecat”, a apreciat președinta OFSD Suceava, Oana Pintilei.

Prezentă la eveniment, dr. Laura Coca, medic primar ginecolog în cadrul  Spitalului de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava şi coordonatoarea programului, a prezentat circuitul Programului Naţional de Screening, arătând faptul că primul pas pe care o persoană trebuie să-l facă este să se adreseze medicului de familie, care o va îndruma către unul din cele nouă centre de recoltare existente pe raza judeţului Suceava, urmând ca rezultatul testului să se întoarcă tot la medicul de familie. Dr. Laura Coca a explicat că pot beneficia de testarea gratuită atât persoanele asigurate cât şi cele neasigurate, vârsta fiind unul dintre criteriile de eligibilitate, acestea trebuind să se încadreze între limita de vârstă 25-64 de ani. Totodată, ea a mai arătat faptul că această maladie poate fi prevenită şi tratată dacă este depistată în fazele incipiente, acest lucru putându-se realiza prin testarea anuală. O altă metodă de prevenire a cancerului de col uterin este vaccinarea, care poate reduce apariţia tumorii cu 94%.

O altă invitată care a participat la Seminarul OFSD a fost dr. Maria Bucşineanu, medic primar în planificare familială, care a explicat cauzele apariţiei cancerului de col uterin, apreciind că abordarea unui stil de viaţă sănătos axat pe o alimentaţie sănătoasă precum şi sportul pot preveni apariţia acestei afecţiuni. Ea a arătat faptul că majoritatea persoanelor infectate cu HPV, cauză majoră a cancerului de col uterin, nu au simptome. Din acest motiv, doctorul sucevean a precizat că testul Papanicolau verifică modificările celulelor cervicale cauzate de HPV, ceea ce permite identificarea şi tratarea celulelor atipice cu mult înainte ca orice simptom să apară, motiv pentru care screeningul este atât de important.

Nu în ultimul rând, medicul Carmen Ghiorghiu a ţinut să precizeze că în judeţ sunt 97 de medici de familie înscrişi în programul naţional de screening, iar probele se recoltează în nouă centre de recoltare.

“Deşi Programul Naţional de Vaccinare Împotriva Cancerului de Col Uterin nu a avut succes, iată că Programul Naţional de Screening prin testarea Babeş-Papanicolau, ce se derulează încă din 2012, s-a bucurat de succes. Până în prezent, pe raza județului Suceava, 1.819 femei au beneficiat în decursul anului 2015 de efectuarea gratuită a testului Babeş-Papanicolau. Zilnic, opt românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar alte șase mor din cauza lui! Este tragic că se întâmplă acest lucru mai ales pentru faptul ca această tumoare poate fi prevenită, iar dacă este depistată la timp poate fi tratată. Iar până la sfârșitul anului 2015 încă 850 de teste Babeș-Papanicolau pot fi accesate gratuit”, a spus preşedintele OFSD Suceava, Oana Pintilei.

În cadrul seminarului, celor 60 de participante li s-a pus la dispoziţie o listă cu cei 97 de medici de familie înscrişi în program, precum şi cu centrele de recoltare existente în judeţul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Femeile din PSD Suceava au organizat seminarul „Alege să trăieşti! Spune nu cancerului de col uterin”.
 Vizualizări articol: 1768 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Femeile din PSD Suceava au organizat seminarul „Alege să trăieşti! Spune nu cancerului de col uterin”1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Lapte de cioară Dacă vă amintiţi din copilărie de un desert pufos ca fulgul de porumbel, cremos, vanilat şi uşor numit ”lapte de pasăre”, ei bine, aceasta este varianta ”hard”, cu alcool şi multă cacao amăruie. Probabil că denumirea dată de... Citeşte