Protestele antisistem au continuat şi aseară pe străzile din municipiul Suceava. Aproximativ 1.000 de persoane au mărşăluit pe traseul de acum cunoscut, Primărie – Prefectură – Catedrală – George Enescu – Primărie, iar pe drum le-au cerut şi celor care priveau trecerea coloanei de la balcoane să li se alăture. Oricum, pe traseu numărul protestatarilor a crescut constant şi nici măcar frigul de afară nu le-a putut zdrobi dorinţa de a vedea schimbări serioase în clasa politică din România. „Parlament penal, marş la Tribunal”, „Gabriel, Gabriel, pleacă după Viorel”, „Demisia! Demisia!” au fost sloganuri care s-au adăugat celor deja scandate cu o seară înainte, cum ar fi „Vrem o ţară ca afară”, „Ne vrem ţara înapoi”, „Suntem tineri şi ne pasă pentru România noastră”.
La protest au participat atât adolescenţi, cât şi oameni maturi, cu toţii saturaţi de un sistem în care nu se regăsesc şi pe care-l doresc schimbat din temelii deoarece îl consideră profund corupt. Unii dintre sucevenii care au ieşit aseară în stradă au spus clar că singura soluţie pentru ca România să iasă din actuala criză este schimbarea Constituţiei şi „legi de fier împreună cu puşcării de piatră”.
O parte din revendicările oamenilor din stradă s-au regăsit ieri şi pe reţelele de socializare. Iată cele mai importante dintre doleanţele cu care nemulţumiţii cred că pot schimba ceva în România anului 2015:
1. Dizolvarea Parlamentului.
2. Eliminarea imunității parlamentare.
3. Dizolvarea tuturor partidelor politice ce au fost din '89 până-n prezent la guvernare
4. Reducerea numărului de parlamentari la 300 (conform votului nostru din 2009).
5. Interzicerea corupților să mai ocupe vreodată în viață o funcție publică.
6. Majorarea pedepselor pentru faptele de corupție. Închisoare pe viață pentru prejudiciul ce depășește un milion de euro.
7. Limitarea numărului de mandate la două pentru toate pozițiile politice, parlamentari, primari, șefi de consilii județene.
8. Eliminarea pragului electoral la alegerile locale pentru a permite grupurilor de societate civilă și independenților să candideze și să spargă cartelul partidelor corupte.
9. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
10. Naţionalizarea tuturor resurselor naturale.
11. Interzicerea exportului resurselor naturale: minereuri feroase și neferoase, petrol, gaz, lemn.
12. Interzicerea traseismului politic şi a alianţelor politice după alegeri.
13. Revizuirea şi scăderea birocraţiei şi simplificarea şi clarificarea cadrului legislativ privind funcţionarea societăţilor comerciale.
14. Transparenţa totală a licitaţiilor publice.
15. Orice contract între stat şi companie să fie publicat în presă.
16. Avocatul poporului să fie ales de cetăţeni.
17. Depolitizarea aparatului de justiţie. Identificarea şi eliminarea persoanelor compromise politic din justiţie şi crearea unei structuri care să controleze activitatea justiţiei până în momentul în care poate acţiona independent, fără influenţe din partea clasei politice.
18. Desecretizarea marilor privatizări eşuate şi răspunderea penală pentru nerespectarea clauzelor contractuale.
19. Stoparea finanţării cultelor religioase şi impozitarea veniturilor acestora.
20. Stoparea finanţării partidelor politice.
21. Interzicerea ONG-urilor în Parlamentul României (inclusiv a UDMR).
( 7 nov 2015, 11:33:12
Majoritatea revendicarilor au fost prezentate de Sandrinio.Voi veni doar cu completari:
-Se doreste un guvern tehnocrat. Reducerea puterii mecanismului de Ordonante de Urgenta.Limitarea ordonantelor de urgenta la maxim 2 pe an; de asemenea, fiecare ordonanta se va referi la un singur subiect, nu ordonante cu subiecte
multiple.
- demisia in regim de urgenta a domnului Victor Ciorbea, asa zis avocat al poporului,de fapt avocat al lui Ponta.Ne amintim de refuzul acestuia de a da la Curtea Constitutionala aberanta ordonanta a traseistilor.
-Fara pensii speciale! Fiecare primeste la pensie dupa cum a cotizat.Politicienii sa nu mai aiba voie sa intre in alte companii ca membri actionari.Reducerea privilegiilor bugetare ale alesilor: mai putine masini de serviciu, mai putine bilete de avion, banii de cazare in Bucuresti, etc