Aproape 50.000 de suceveni riscă să îşi petreacă sărbătorile de iarnă în frig şi fără apă caldă pentru că unora dintre cei pe care i-au ales să îi reprezinte în Consiliul Local li s-a părut aberant să ia un credit avantajos, de la Trezoreria statului, pentru a se plăti subvenţia datorată producătorului de energie termică.
În vreme ce mari oraşe din ţară au luat rapid decizia de a profita de punerea la dispoziţie a unor sume de bani care se pot achita în avans producătorului de energie termică, pentru achiziţia de combustibil, la Suceava măsura nu a fost văzută ca fiind necesară, deşi vistieria locală este goală, primăria are de achitat datorii de zeci de miliarde de lei vechi, iar alte datorii se apropie curând de scadenţă. Conform unei zicale, „săraci dar fuduli”, aleşii locali au dat cu piciorul oportunităţii de a se asigura că sucevenii racordaţi la sistemul centralizat nu vor rămâne în frig în plină iarnă, în vreme ce localităţi mult mai avute din ţară, inclusiv Capitala, profită din plin de această variantă pusă la dispoziţie de Guvern.
„Legea spune că autorităţile locale pot da sume în avans pentru achiziţia de combustibil necesar pentru producerea energiei termice pentru populaţie. Am solicitat bani de la fondul de rezervă, de la Guvern, dar nu se mai dau, ci doar credite de la Trezorerie, în condiţii avantajoase. De mai bine de două luni de zile această firmă care produce energia termică ce ajunge în casele sucevenilor nu a mai încasat nici un leu. Astăzi nu avem bani să plătim subvenţia către Bioenergy. Vina este şi a sucevenilor care nu au plătit ce au consumat, dar problema este cauzată şi de situaţia care este cu Termica”, a explicat primarul Ion Lungu, care a solicitat aprobare din partea Consiliului Local să acceseze un credit de 5 milioane de lei, pentru care s-a zbătut la Bucureşti să fie pe listele de aprobări, pentru că solicitările din ţară sunt foarte multe.
Refuzul consilierilor a fost motivat de faptul că municipalitatea ia credit ca să dea banii unei firme private, în loc ca aceasta să se împrumute la bănci, dacă are nevoie de bani pentru cumpărarea de combustibil.
Numai că situaţia nu este chiar aşa, pentru că de fapt primăria se împrumută doar ca să plătească sumele pe care le datorează celor de la Bioenergy, în conformitate cu prevederile legale, pentru energia termică furnizată populaţiei.
Biomasă pentru căldura sucevenilor, doar până la 1 decembrie
Acest lucru a fost explicat şi de directorul Bioenergy, Vasile Ilie, care i-a rugat pe consilieri să nu mai politizeze problema, pentru că deciziile lor pot avea consecinţe grave:„Legea reglementează clar acest avans pentru subvenţii. Nu dorim decât să ni se dea subvenţia stabilită prin lege, nimic altceva. Pentru că nu am încasat bani de atât amar de vreme nu putem să ne aprovizionăm cu biomasă şi suntem în situaţia ca în două săptămâni să rămânem fără stocuri de combustibili, încât, de la 1 decembrie, nu vom mai putea da căldură populaţiei”.
Firma care gestionează centrala termică a Sucevei, care funcţionează pe biomasă, are de recuperat de la falimentara Termica peste 20 de milioane de lei, pentru gigacaloriile furnizate populaţiei, la care se mai adaugă vreo 5 milioane de lei pentru energia termică livrată din vară şi până acum, fără a i se plăti ceva.
Tocmai de aceea Lungu a făcut apel la consilieri să nu se opună accesării acelui credit avantajos, să nu fie lăsaţi sucevenii fără căldură în plină iarnă.
„Vă atrag atenţia că există riscul să rămânem fără încălzire în oraş. Atunci va răspunde fiecare în faţa cetăţenilor. Termica a beneficiat de un credit asemănător, în avans, de 110 miliarde de lei vechi. Cei de la Bioenergy au făcut o investiţie de 80 de milioane de euro fără să ceară nici un leu de la primărie. Dacă vrem să înmormântăm şi această societate, o putem face. Când or să întrebe sucevenii rămaşi fără căldură ce s-a făcut pentru evitarea unei astfel de situaţii, am să le spun că am venit cu un proiect de hotărâre, corect, legal, să asigurăm căldură. Să-i întrebe pe cei care au votat de ce nu au căldură”.
„Dacă acest credit nu se ia, rămânem fără căldură sau nu?”
O parte dintre consilieri s-au dovedit a fi convinşi de necesitatea luării creditului, precum independentul Adrian Arămescu, care a spus că „răspunsul nu poate fi decât unul singur. Decizia pe care o luăm trebuie să fie în favoarea asigurării unui serviciu necesar populaţiei municipiului”, sau social-democratul Cornel Grosar, care, deşi a criticat adeseori privatizarea serviciului de termoficare, dar şi ideea de a se împrumuta primăria pentru a da bani unui privat, a sesizat pericolul situaţiei.
„Dacă acest credit nu se ia, rămânem fără căldură sau nu?”, l-a întrebat Cornel Grosar pe primarul Sucevei. „Răspunsul e unul singur - Dumnezeu cu mila! Încă din luna iulie au vrut să oprească apa caldă pentru că Termica nu le plătea. Ne-am rugat de ei să continue furnizarea”, i-a răspuns Lungu.
Pentru ca situaţia să fie analizată mai bine, de toţi reprezentanţii partidelor politice, care au criticat proiectul, Grosar a propus amânarea luării unei decizii, ceea ce s-a şi aprobat, cu 11 voturi „pentru” şi cinci abţineri.
Este posibil ca zilele acestea să fie convocată o nouă şedinţă de îndată, pentru rediscutarea creditului. Numai că atunci decizia, oricare ar fi ea, s-ar putea să fie tardivă.
„Dacă noi nu depunem această solicitare de credit la începutul săptămânii viitoare pierdem toate şansele de a ne mai fi acordat. Bucureştiul vrea să ia 70% din suma pusă la dispoziţie de Trezorerie – vreo 500 de milioane, iar alte oraşe mari din ţară – Oradea, Arad, Braşov, deja au solicitat acest credit. Fondurile nu sunt nelimitate”, le-a mai spus Lungu aleşilor locali, de la care aşteaptă să solicite o nouă şedinţă, după ce mai analizează efectele deciziei lor.
( 6 nov 2015, 11:28:52