Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunţat ieri că intenţionează să includă în circuitul turistic de pe masivul Rarău o galerie de mină construită manual în secolul XIX. Cătălin Nechifor a declarat că a aflat recent de existenţa acestei mine, iar la finalul acestei săptămâni va merge pe Rarău, împreună cu specialişti din cadrul Serviciului Salvamont, pentru a o vizita. „Am aflat de existenţa unei mine vechi, părăsite, care a fost construită manual, la daltă şi ciocan, la început de secol XIX. Se pare că popular se cheamă <mina lui Manţog>, dar ne vom informa exact. Şi după ce o voi vedea împreună cu specialişti de la Serviciul Salvamont, mi-aş dori foarte mult să putem găsi formula prin care să o transferăm în patrimoniul CJ Suceava, pentru a o integra într-un circuit turistic major”, a explicat şeful administraţiei judeţene. El a adăugat că includerea acestei galerii într-un circuit ar completa oferta turistică pentru masivul Rarău, acesta fiind una dintre atracţiile principale din judeţ.
„Asta înseamnă o viziune de dezvoltare pe termen lung şi asta înseamnă un produs turistic foarte complex, care presupune şi peisaje extraordinare şi un drum de calitate ireproşabilă, dar şi un patrimoniu natural deja existent, cu Pietrele Doamnei, Piatra Şoimului sau Peştera Liliecilor”, a spus Cătălin Nechifor.
Mina părăsită de pe Rarău este o fostă exploatare de minereu, având o galerie principală şi patru galerii secundare, din care una se deschide spre abruptul Rarăului. Pe de altă parte, Nechifor a adăugat că săptămâna viitoare va fi prezent, la Bucureşti, la o întâlnire cu reprezentanţii unor agenţii de turism specializaţi pe sosiri de turişti, în cadrul căreia va prezenta atât Aeroportul „Ştefan cel Mare”, cât şi oferta turistică a judeţului.
Consiliul Judeţean poate să înceapă construcţia unui punct de belvedere pe Piatra Şoimului
Preşedintele CJ Suceava a mai declarat că instituţia pe care o conduce a obţinut toată documentaţia necesară pentru a prelua în patrimoniu o suprafaţă de 48 de metri pătraţi de pe Piatra Şoimului, din masivul Rarău, acolo unde se va construi un punct de belvedere de tip skywalk, cu pardoseală transparentă.
„Miercuri s-a semnat ieri documentaţia cu privire la transferul terenului de pe Piatra Şoimului şi sper ca în scurt timp să avem şi ultimele documente de la ITRSV, pentru ca lunea viitoare să venim în şedinţa de Consiliu Judeţean cu un proiect de hotărâre cu privire la transferul acelei suprafeţe de 48 de metri pătraţi de pe Rarău în patrimoniul public al judeţului Suceava”, a precizat Nechifor. El a precizat că CJ Suceava va da în schimbul acestui teren o suprafaţă de 48 de metri pătraţi din pădurea de la Adâncata, plus o diferenţă de bani. Cătălin Nechifor a afirmat că îşi doreşte ca lucrările pentru amenajarea noului punct de belvedere, despre care a spus că este unic în România, să înceapă cât mai repede, astfel încât acesta să poată fi dat în folosinţă anul viitor. Preşedintele CJ Suceava a spus că după finalizarea documentaţiei pentru obţinerea celor 48 de metri pătraţi va demara procedurile şi pentru obţinerea în patrimoniul judeţului a Parcului Şipote, tot prin transferul unei alte suprafeţe de pădure către Romsilva.
Nechifor a mai adăugat că în perioada următoare, în unul dintre punctele de belvedere situate pe marginea Transrarăului va fi montată o imagine panoramică cu toţi munţii din jur şi cu informaţii despre aceştia.