Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 nov 2015 - Anul XX, nr. 258 (6070)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lege schimbată

Pompierii au mână liberă în a închide unităţile care nu respectă securitatea la incendii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tragedia din clubul Colectiv din Bucureşti a dus la schimbarea legislaţiei în materie de securitate la incendii, noutatea esenţială fiind că echipele de control ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava vor putea închide unităţile care nu respectă normele de securitate şi nu doar să dea amenzi, cum era până acum.

Guvernul României a aprobat, în data de 3 noiembrie, o Ordonanţă de urgenţă care completează Legea 307/2006, privind apărarea împotriva incendiilor şi Legea 170/2015, pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al apărării împotriva incendiilor.

 

Măsurile ferme nu mai pot fi ocolite de acum încolo 

Această noutate ar trebui să fie o adevărată gură de oxigen pentru ISU Suceava, generalul de brigadă Ioan Burlui precizând în mai multe rânduri că pompierii nu pot face mai mult decât să aplice amenzi şi să stabilească măsuri de remediere a deficienţelor, fără a putea lua măsuri de suspendare a autorizaţiilor de funcţionare.

ISU Suceava a transmis într-un comunicat de presă că de-a lungul timpului cei mai mulţi conducători de unităţi şi obiective economice din judeţ au înţeles să se conformeze cerinţelor legislaţiei specifice şi să implementeze măsurile de punere în siguranţă a utilizatorilor, însă au fost şi situaţii când factorii de decizie din obiectivele şi instituţiile în cauză nu au înţeles importanţa activităţii preventive desfăşurate de cadrele inspectoratului. În aceste cazuri nu s-a dat curs proceselor verbale şi notelor de control cu măsurile impuse, iar activitatea a continuat  cu riscuri privind siguranţa publicului. Rămâne de văzut cât de ferme vor fi măsurile pe care le va lua de acum încolo ISU Suceava, mai ales că acum are şi puterea să o facă. 

 

Situaţiile în care pompierii pot suspenda autorizaţiile de funcţionare

Noile prevederi legale, prin care pompierii au posibilitatea de a dispune măsura complementară de oprire a funcţionării, pe lângă amendă, fac referire la construcţiile sau amenajările cu suprafaţă mai mare de 200 de mp. 

În cazul construcţiilor sau amenajărilor cu suprafaţă mai mare de 200 mp, având destinaţia de comerţ, cultură şi turism, autorizate din punct de vedere al securităţii la incendiu, dispunerea măsurii complementare de oprire a funcţionării se face în oricare din următoarele situaţii: depăşirea cu mai mult de 10% a numărului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizaţia de securitate la incendiu, depăşirea numărului de niveluri supraterane faţă de valoarea de referinţă admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/grad de rezistenţă la foc, desfiinţarea unei căi de evacuare atunci când potrivit reglementărilor tehnice specifice se impun două sau mai multe căi de evacuare, în concordanţă cu valoarea de referinţă, reducerea, prin elemente de construcţie, cu mai mult de 25% din valoarea de referinţă a înălţimii/lăţimii căilor de evacuare, în condiţiile în care deficienţa nu poate fi înlăturată pe timpul controlului, desfiinţarea instalaţiilor/sistemelor de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu, precum şi a celor de iluminat de securitate pentru evacuare.

Valorile de referinţă pentru aceste criterii sunt cele cuprinse în documentaţiile tehnice aferente autorizaţiilor de securitate la incendiu.

Al doilea capitol al ordonanţei de guvern face referire la construcţiile sau amenajările cu suprafaţă mai mare de 200 mp, având destinaţia de comerţ, cultură şi turism, care însă nu au autorizaţie de securitate la incendiu. În cazul acestora dispunerea măsurii complementare de oprire a funcţionării se face în oricare din următoarele situaţii: depăşirea numărului maxim de utilizatori pentru baruri, cluburi, discoteci şi restaurante cu mai mult de 10% din valoarea de referinţă, depăşirea numărului de niveluri supraterane faţă de valoarea de referinţă admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/ gradul de rezistenţă la foc, neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare faţă de valoarea de referinţă, reducerea, prin elemente de construcţie, cu mai mult de 25% din valoarea de referinţă a înălţimii/lăţimii căilor de evacuare, în condiţiile în care deficienţa nu poate fi înlăturată pe timpul controlului, neechiparea, cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu, în concordanţă cu valoarea de referinţă, neechiparea cu instalaţii/sisteme de desfumare ori instalaţii de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanţă cu valoarea de referinţă, categorii de construcţii sau amenajări la care nu au fost identificate data realizării documentaţiei tehnice de autorizare a lucrărilor de construcţii sau momentul punerii în funcţiune.

 

Supraaglomerarea unui local duce la suspendarea autorizaţiei pentru 60 de zile

Măsura de oprire a funcţionării ori utilizării clădirilor ori spaţiilor amenajate se realizează până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.  Pentru situaţia depăşirii cu 10% a numărului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizaţia, măsura complementară de oprire a funcţionării ori utilizării clădirilor ori spaţiilor amenajate se dispune pentru 60 de zile calendaristice începând cu data comunicării procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pompierii au mână liberă în a închide unităţile care nu respectă securitatea la incendii.
 Vizualizări articol: 2282 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pompierii au mână liberă în a închide unităţile care nu respectă securitatea la incendii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Budinca ” 9 linguri” Deși pare o prăjitură obișnuită cu mere și foi, acest desert este atipic și nu necesită nici pregătirea în casă și nici cumpărarea foilor, ci doar alternarea ingredientelor în tavă. Mai este cunoscut sub denumirile de ”prăjitura... Citeşte