Trei fraţi, cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani, a căror mamă i-a părăsit, lăsând-i în grija unui tată iresponsabil, care nu se poate ocupa de creşterea, îngrijirea, supravegherea şi educarea acestora, au ajuns în grija statului printr-o măsură de plasament în regim de urgenţă. Femeia a plecat, împreună cu al patrulea copil, în vârstă de un an, şi a declarat că nu doreşte să se întoarcă la domiciliu pentru a se ocupa de creşterea celorlalţi trei copii. Pentru că nu au fost depistate rude până la gradul al IV-lea care să se ocupe de creşterea şi îngrijirea celor trei minori, aceştia vor fi internaţi într-un centru de plasament sau vor fi daţi în grija unor asistenţi maternali profesionişti.
Un alt caz care se află în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava este şi cel al unei minore care a plecat de acasă fără acordul mamei, ameninţând că se sinucide. Fata avea un comportament deviant şi se manifesta violent şi cu fraţii săi mai mici. Directorul executiv al DGASPC Suceava, Margareta Isăilă, ne-a spus că în urma deplasării reprezentanţilor instituţiei la domiciliul familiei respective s-a constatat că mama minorei nu doreşte instituirea unei măsuri de protecţie pentru fiica sa şi a solicitat includerea ei, împreună cu fiica sa, într-un program de consiliere psihologică. Femeia a declarat că nu dispune de fonduri financiare pentru a participa mereu cu fiica sa la şedinţele de consiliere psihologică efectuate la sediul Protecţiei Copilului, dar a fost inclusă într-un program de consiliere psihologică la cabinetul unui colegiu din Fălticeni, unde minora este elevă.
„Din discuţiile avute cu minora s-a dedus faptul că aceasta are un prieten care doreşte să o ia cu el în străinătate, într-o vacanţă, însă mama minorei are suspiciuni cu privire la acest tânăr. Având în vedere cele semnalate, s-au sesizat organele abilitate pentru a verifica veridicitatea informaţiilor, în vederea aplicării principiului privind <primordialitatea interesului superior al copilului> (conform Legii 272/2004), care vizează promovarea/garantarea securităţii minorei”, a declarat Margareta Isăilă. Conform răspunsului primit din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava a fost sesizată Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava pentru a se verifica situaţia tânărului cu care s-a împrietenit eleva.
Cazul rămâne în atenţia primăriei din localitatea unde domiciliază minora, care va monitoriza situaţia tinerei şi va informa şi Protecţia Copilului despre evoluţia cazului prin transmiterea de fişe de monitorizare.
În urma sesizărilor primite la DGASPC Suceava, în lunile septembrie şi octombrie, Serviciul de Intervenţie în Regim de Urgenţă a evaluat cazurile a 118 minori. Dintre acestea, 39 de cazuri au fost confirmate, iar pentru 27 dintre ele s-a dispus menţinerea minorilor în familie şi monitorizare de către primării. 12 minori au ajuns în grija statului, prin măsură de plasament în regim de urgenţă, conform art. 64-65 din Legea 272/2004. Pentru 21 de cazuri s-a solicitat, de către instanţele de judecată, raport psihosocial.