Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu a fost ales, ieri, preşedinte al Comisiei pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului. Ovidiu Donţu a declarat că înfiinţarea acestei comisii s-a făcut în baza unei recomandări şi a unei rezoluţii a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, prin care Parlamentele naţionale trebuie să înfiinţeze un mecanism destinat controlului executării deciziilor CEDO de către autorităţile naţionale.
Donţu a explicat că această comisie va elabora, la solicitarea Biroului permanent al Senatului, avizele de stabilire a competenţei privind adoptarea, în „Cameră de reflecţie”, a anumitor proiecte de legi şi propuneri legislative cu care a fost sesizată Camera superioară a Parlamentului. El a adăugat că în cazurile de neconstituţionalitate constatate, comisia va elabora un raport, reexaminând prevederile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale, operând şi corelările tehnico-legislative necesare, cu avizul comisiei de resort care a întocmit raportul legii trimise la promulgare şi atacate la Curte. „În cazurile de neconstituţionalitate constatate, când Biroul permanent sau preşedintele Senatului sesizează comisia, aceasta pune de acord prevederile declarate neconstituţionale cu prevederile Constituţiei, elaborând un raport în a cărui anexă este cuprinsă iniţiativa legislativă care modifică prevederile legii sau ordonanţei în vigoare în conformitate cu decizia Curţii. În cadrul dezbaterilor, Comisia poate invita un reprezentant sau poate cere, în scris, punctul de vedere al Consiliului Legislativ şi al Guvernului”, a mai spus noul preşedinte al Comisiei pentru constituţionalitate.
Ovidiu Donţu a adăugat că noua comisie se va pronunţa, la solicitarea preşedintelui Senatului, printr-un punct de vedere asupra conflictelor de natură constituţională între instituţii. Donţu a adăugat că printre atribuţiile acestei comisii se numără şi monitorizarea hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului prin care se stabileşte încălcarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului de către statul român şi informarea plenului Senatului cu aspectele importante constatate, şi elaborarea de avize sau puncte de vedere cu privire la orice alte sesizări referitoare la drepturile şi libertăţile garantate de Constituţie.