Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunţat că pe site-ul acestei instituţii, www.cjsuceava.ro, va fi publicată o listă cu toate cluburile, barurile şi discotecilor din judeţ care nu au autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Cătălin Nechifor a precizat că acest demers va veni în sprijinul tuturor celor care vor să ştie în ce locaţii pot să meargă şi să se simtă în siguranţă.
„Ca părinte, ca om, mi-aş dori să pot eu singur să mă informez despre ceea ce urmează să facă copilul meu, în care club sau discotecă merge sau în ce zonă se află. Şi vreau ca pe site-ul Consiliului Judeţean să existe o hartă, o listă cu locaţiile care sunt cu risc mai mare, în care intră foarte mulţi oameni, şi să spunem clar tuturor dacă sunt sau nu autorizate ISU sau dacă au alte autorizaţii, pentru ca oamenii să decidă singuri şi să fie informaţi”, a spus Nechifor. El a adăugat că va solicita în scris Prefecturii Suceava lista cu toate aceste locaţii, care ar putea fi publicate pe site-ul Consiliului Judeţean în câteva zile. Şeful administraţiei judeţene a arătat că toate aceste informaţii există deja, însă din păcate ele sunt păstrate într-un birou, „într-un dosar prăfuit”, fără a fi folosite. Mai mult, Cătălin Nechifor a precizat că se gândeşte chiar ca la locaţiile care nu respectă normele legale de funcţionare să fie pus un afiş sau o plachetă prin care populaţia să fie informată despre acest lucru.
Pe de altă parte, preşedintele CJ Suceava a spus că este bine că după tragicul eveniment de vinerea trecută din clubul Colectiv au început să se facă verificări la locaţiile în care se organizează diverse evenimente, însă întrebarea care poate fi pusă este „de ce nu s-au făcut până acum?”.
„Eu cred că instituţiile de control au şi un rol fundamental de prevenţie, nu doar de control şi de a amenda. Nu vreau să interferez cu programul lor de control. Am văzut puncte de vedere, că nu putem închide activitatea, că nu putem limita accesul şi m-am gândit, ca părinte, că trebuie să găsim o formulă de informare pentru publicul larg, pentru părinţi şi copii”, a declarat Nechifor.
El a mai spus că în momentul de faţă toată lumea este preocupată de incendii, însă nimeni nu vorbeşte despre ceea ce se poate întâmpla dacă are loc un cutremur.
„Mă uitam foarte atent la Casa de Cultură din Suceava. Poate aici nu sunt multe materiale care pot să se aprindă şi să creeze dificultăţi. Dar la cutremur ne-am gândit? Pentru că e o singură uşă de acces şi de ieşire. Acolo încap 800 de oamenii, din alte surse 2.000, dar dacă luăm un număr de 1.000 de persoane şi ai o singură uşă de ieşire şi Doamne fereşte are loc un cutremur, ce facem?”, a declarat şeful CJ Suceava. Din acest motiv el a anunţat că îi va propune prefectului Constantin Harasim să facă demersurile pentru organizarea la Casa de Cultură a unei aplicaţii pentru a testa viteza de reacţie a autorităţilor în situaţia unui cutremur, dar şi o simulare de incendiu la un liceu sucevean. „Mesajul meu este să încercăm să fim pro-activi, să fim axaţi pe zona de prevenţie, şi chiar să facem astfel de aplicaţii. Şi mă bucur că în urmă cu mai bine de un an, când a fost incidentul cu avionul din Apuseni, am cerut prefectului de la vremea respectivă şi am realizat un exerciţiu de simulare a unei prăbuşiri de avion”, a spus Nechifor. El a precizat că populaţia trebuie să ştie că în judeţ existe resursele materiale şi umane necesare pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.
( 4 nov 2015, 15:24:48
O sugestie pt cei care dau ok de functionare: afisarea la intrarea in fiecare local a numarului maxim admis de persoane.