Controalele mixte dispuse de Prefectura Suceava începând de ieri în barurile, restaurantele, discotecile, spaţiile în care se organizează evenimente şi cluburile din judeţ, pentru a se verifica dacă acestea respectă toate normele de funcţionare, cu accent pe cele legate de prevenirea incendiilor, au început, în prima parte a zilei de marţi, la Casa de Cultură Suceava.
Prima echipă de control a fost formată din doi ofiţeri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, care au fost însoţiţi de doi jandarmi. Aceştia au verificat sala mare a Casei de Cultură, iar apoi spaţiile în care sunt deschide două localuri.
Căile de acces şi evacuare, principalul aspect verificat de pompieri
Prima oprire a fost la secretariatul Casei de Cultură, acolo unde s-au solicitat documentele şi avizele pe care le are unitatea. Cel mai important aspect de verificat a fost legat apoi de căile de evacuare din sala mare a Casei de Cultură. Asta după ce mai mulţi suceveni s-au plâns că la câteva spectacole s-a intrat pe o singură uşă, pe lângă scenă, fără a fi folosite căile de acces mari, dinspre hol, acolo unde este deschis Padrino Lounge.
Pompierii au constatat la faţa locului că toate căile de acces şi de evacuare sunt conforme şi pot fi utilizate în caz de urgenţă. Este vorba de cele două ieşiri din sala mare în holul Casei de Cultură şi de ieşirile laterale.
Colonelul Cristian Anton i-a explicat directorului Casei de Cultură Suceava, Rodica Brînză Gheghe: „Trebuie să aveţi atribuţii clare în ceea ce priveşte evacuarea, fluxurile de evacuare, numărul de persoane care trebuie evacuate, să existe un plan pentru ca nu toată lumea să se îngrămădească pe aceeaşi uşă”. Aceasta a susţinut că la fiecare spectacol există doi paznici, plus încă doi angajaţi ai Casei de Cultură, care au atribuţii de evacuare în caz de urgenţă.
Asigurări: Ieşirile principale, spre holul în care se află un local, sunt accesibile publicului
Întrebarea esenţială a pompierilor a fost dacă, în timpul spectacolelor, uşile mari, care duc în incinta Padrino Lounge, pot fi folosite pentru evacuare.
“În contractul de închiriere pe care vi-l vom pune la dispoziţie se precizează clar că spaţiile închiriate se folosesc în comun, nu se pune problema să nu fie acces al publicului pe acolo”, a precizat Rodica Brînză Gheghe, directorul Casei de Cultură Suceava.
Întrebată de reporteri de ce totuşi la câteva dintre spectacole intrarea s-a făcut doar pe o uşă laterală, pe lângă scenă, aceasta a precizat că au fost situaţii izolate, punctuale, legate de decizii ale organizatorilor spectacolelor, şi că nu se pune problema ca accesul publicului să fie interzis prin restaurantul Padrino Lounge.
Interesant este însă că ieri încă era afişat, pe intrarea principală în Casa de Cultură, că accesul publicului la spectacole se face pe la intrarea „B”.
Cortina metalică din 1968 coboară în ceva mai mult de un minut
Verificările pompierilor au mai vizat şi alte aspecte legate de planul de evacuare, trapa pentru fum, starea hidranţilor sau a cortinei metalice de separare a scenei de sală, în caz de incendiu.
Cortina metalică are un sistem hidraulic din 1968, din perioada inaugurării Casei de Cultură. O probă practică a arătat ca această cortină coboară în aproximativ 65 de secunde, timp considerat suficient de pompieri.
„Sistemul hidraulic este vechi, dar funcţionează, este întreţinut cum trebuie”, au dat asigurări angajaţii Casei de Cultură.
Trebuie precizat că, fiind vorba de o clădire foarte veche, Casa de Cultură Suceava nu se poate supune normelor de securitate la zi privitoare la măsurile de protecţie în caz de incendii. De altfel nici legea nu cere acest lucru, clădirile ridicate înainte de 1992 raportându-se la vechiul regim de autorizare.
Ce au mai verificat pompierii
Verificările pompierilor au continuat apoi în Padrino Lounge, localul amenajat în holul Casei de Cultură. Şi aici a fost verificată starea hidranţilor şi a sistemului de alarmă în caz de incendiu. Echipa de control a coborât apoi în Clubul Diamonds din subsolul Casei de Cultură. Aici sunt probleme mari privind calea de acces, care este unică, îngustă şi greu accesibilă, din cauza treptelor. Pentru această abatere, unitatea a şi fost amendată deja la finele săptămânii trecute cu 5.000 de lei. Accesul în acest local nu a mai fost permis presei de un reprezentant al clubului, astfel că nu am putut afla care este şi punctul de vedere ale celor care îl administrează cu privire la problemele constatate de pompieri.
Concluziile controalelor de ieri, care au vizat mai multe obiective, vor fi comunicate în zilele următoare. În afară de problemele legate de securitatea împotriva incendiilor în controale sunt implicate şi multe alte instituţii, fiecare cu obiectivele ei de verificat.
Echipele mixte mai sunt formate din lucrători ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean, ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Direcţiei Sanitar Veterinare, ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai Gărzii de Mediu, dar şi din specialişti în situaţii de urgenţă din Prefectură.
Până ieri, la ora 15.00, toate primăriile din judeţ trebuiau să trimită liste complete cu toate barurile, restaurantele, discotecile, cluburile sau spaţiile în care se organizează evenimente.
( 4 nov 2015, 14:14:40