Lucrările la viitorul sediu al Casei Corpului Didactic Suceava vor fi reluate în această lună, Ministerul Educaţiei alocând suma de un milion de lei pentru continuarea investiţiei din comuna Şcheia.
Cu toate acestea, şansele ca obiectivul să fie finalizat în acest an, aşa cum prevedea proiectul iniţial, sunt nule, dat fiind faptul că lucrările au bătut multă vreme pasul pe loc, iar banii necesari pentru încheierea lucrărilor sunt de ordinul milioanelor de lei. Până în prezent, la sediul din Şcheia, un mastodont din beton situat în câmp, fără nici un fel de acces sau utilităţi,s-au realizat structura de rezistenţă, zidăria, acoperişul corpului principal şi infrastructura sălii de conferinţe.
Potrivit insp. Cezar Anuţei, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava, ”la finele lunii octombrie s-a primit un milion de lei, iar prioritar se va realiza tâmplăria exterioară. În măsura în care vremea va permite se vor realiza finisajele din interior şi exterior, lucrări la instalaţia termică, sanitară”.
Proiect în câmp, de aproape două milioane de euro
În 2012, 2013 şi 2014, CCD Suceava a primit sume importante din partea Ministerului Educaţiei, chiar în detrimentul şcolilor din judeţ.
Ministerul de resort a pompat în noul sediul al CCD, din 2012 până în 2014, aproape două milioane de lei. În plină criză, respectiv în anul 2012, ministerul a direcţionat 910.000 de lei către sediul din Şcheia, în 2013 – 590.000 de lei, în 2014 – 448.000 lei, în 2015 – un milion de lei, asta în vreme ce alte şcoli din judeţ nu au văzut nici un sfanţ pentru investiţi.
Valoarea totală a proiectului se apropie de două milioane de euro, bani din care se vor face şi racordurile la apă, canal şi energie electrică.
Situată într-o zonă nelocuită, la peste un kilometru de prima casă din Şcheia, fără acces la un drum public sau la utilităţi, investiţia de aproape două milioane de euro a fost etichetată ca fiind una absurdă.
Lucrările au fost demarate în luna octombrie a anului 2012, durata acestora fiind, potrivit proiectului, de 36 de luni. Altfel spus, în toamna acestui an, cadrele didactice ar trebui să participe la cursuri de formare şi perfecţionare la sediul din Şcheia.
Actualul sediu al CCD Suceava funcţionează pe Aleea Nucului, clădirea construită în urmă cu aproape 150 de ani aparţinând Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava.
Sediu mamut cu amfiteatru, camere de cazare şi spălătorie
Reamintim că viitorul sediul al Casei Corpului Didactic Suceava are demisol, parter şi două etaje. Clădirea este prevăzută cu o bibliotecă, depozite de carte şi o sală de lectură de 90 de metri pătraţi. La cele două etaje vor fi amenajate birouri ale personalului CCD şi camere de cazare unde profesorii sau alţi invitaţi ce vor veni la Suceava pentru cursuri de formare la CCD vor putea înnopta. Demisolul va găzdui un garaj cu două locuri, o spălătorie, un centru de multiplicare şi centrala termică pe lemne.
Sediul din Şcheia mai are prevăzut construirea unui amfiteatru cu peste 300 de locuri.
De asemenea, sunt prevăzute şi nu mai puţin de 200 de locuri de parcare.
( 3 nov 2015, 21:55:31
Este o dovada clara a interesului celui care a promovat un asemenea proiect (stiind noi ca are si ceva pamant prin zona...) si, curios, nimeni nu sesizeaza inutilitatea acestei investitii.
Pana acum, si asa ar trebui sa fie, asa-zisele cursuri de formare derulate de ccd-ul judetean (eu stiu de nu scriu cu majuscule) se tineau prin diverse scoli din judet pentru ca nu poti aduce zeci de profesori din toate colturile judetului sa faca un curs de trei zile sau o saptamana la kkd (cum i se mai spune) cand poti deplasa doi trei formatori in orice zona, pe bani nu foarte multi.
Asa ca acest "mastodont" va fi utilizat doar de vreo 10 oameni (desi cred ca unii, la varsta lor, vor ajunge mai rar pe la biroul de pe imas) care ar fi incaput lejer in vreo doua camere din oricare internat de la vreun liceu din oras (alta poveste si cu cladirile invatamantului, confiscate de fapt de autoritatile locale care le-au gasit diverse alte destinatii decat educatia, si care ar trebui sa treaca din nou in posesia si administrarea sistemului de invatamant, ca autoritate publica, (asa cum sunt multe alte autoritati publice care ar trebui sa fie doar servicii in cadrul primariilor) iar banii aruncati pe campul de la Scheia ar fi putut fi folositi pentru reabilitarea catorva scoli din cele peste 50% din judet (vreo 400) care nu respecta nici pe departe conditiile minime de siguranta si igiena pentru copiii nostri.
Dar asa se intampla cand sistemul de educatie este lasat la mana unor primari si consilieri care impreuna au atatia ani de scoala cat are un medic specialist (desi in unele locuri si un rezident ii depaseste).
Si se mai intampla asta si din cauza lipsei de reactie a societatii civile, care tace si permite ca lucrurile "sa mearga si-asa".