Câteva sute de suceveni s-au adunat aseară, au depus flori şi au aprins lumânări, în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv, din Bucureşti, soldat cu 30 de morţi şi aproape 200 de răniţi. Cei mai mulţi dintre ei au fost tineri şi au venit în urma unui apel lansat pe Facebook de un grup de tineri suceveni, care au vrut să fie solidari cu cei dispăruţi în mod tragic, în incendiul devastator. Primii sosiţi au fost câţiva tineri, care au scris cu lumânări pe asfalt, în faţa statuii „Bucovina Înaripată”, titlul uneia dintre piesele albumului rock lansat în clubul bucureştean în seara dezastrului. „THE DAY WE DIE” - “ZIUA ÎN CARE MURIM”- a fost şi piesa de debut al concertului trupei rock Goodbye To Gravity, în timpul căruia a avut loc dezastrul în urma căruia şi-au pierdut viaţa şi doi membri ai trupei.
„Am venit în această seară ca să comemorăm amintirea celor care au murit în accidentul de la Bucureşti de la clubul Colectiv. Sunt foarte mulţi, de aceeaşi vârstă cu noi care au pierit în accident. Condoleanţe familiilor îndurerate, putere şi rezistenţă celor care au prieteni şi rude în spitale, pentru că perioada lor de recuperare va fi una din cele mai lungi şi mai anevoioase ... Peste tot în ţară ar trebui să existe o schimbare, mai ales în legislaţia pentru acest tip de evenimente şi toate cluburile ar trebui verificate, reverificate din punctul de vedere al siguranţei oamenilor care intră în acele locaţii”, ne-a spus Alex, un tânăr sucevean afectat de cele petrecute vineri seară.
Adolescenţi iubitori de muzică rock, dar şi oameni de alte vârste, impresionaţi de soarta acelor tineri dispăruţi mult prea devreme, au venit să le aducă un ultim omagiu. Doi tineri rockeri, Vlad Berariu şi Teodor Cărăuşu, au rămas şi ei impresionaţi de soarta celor care au murit, chemaţi în club de dragostea pentru muzica lor.
„Ţinem un moment de reculegere în cinstea celor care au murit în Colectiv. Ne gândim că puteam fi şi noi în aceeaşi situaţie ca ei. Durere. Atât pentru părinţi, cât şi pentru comunitatea de metalişti şi rockeri din lumea întreagă”.
„E îngrozitor. Eu am un băiat care de 10 ani e îndrăgosti de chitară bas, chiar din liceu a început să cânte, e membrul unei trupe în Cluj. Pe doi care au sfârşit acolo îi cunoaşte, au fost amici. Sunt foarte afectată, pentru că indiferent cât de mare ar fi, suntem părinţi. Numai eu ştiu de câte ori îl sun, îl deranjez chiar şi după concerte la 2-3 noaptea, până când nu-mi spune că este bine, nu mă pot linişti. Din spirit de solidaritate cred că plângem noi, mamele din România, acum. Pentru părinţi este îngrozitor, pentru noi toţi, ca societate. Nişte copii, nişte prunci, acolo au fost iubitori de muzică. Eu sunt ortodoxă practicantă şi nu sunt de acord absolut de loc cu ideea că acest eveniment a fost legat de Halloween sau orice altă sărbătoare importată. Acei oameni s-au aflat acolo pentru a asculta muzică. Muzică bună. Se aflau acolo şi vibrau în ritmul muzicii. Înţeleg foarte bine ce este în inima părinţilor. Nu vreau să-mi imaginez mai mult de un minut, nu suport să mă transpun în situaţia lor, durerea este foarte mare. Nu ştiu de ce a fost nevoie de o asemenea jertfă. O jertfă de sânge din rândul tineretului nostru, pentru că îi ştiu pe foarte mulţi dintre ei, sunt rockeri, nişte tineri minunaţi”, a spus printre lacrimi Gabriela Teişanu.
Fălticenenii au aprins şi ei lumânări în memoria tinerilor decedaţi
Peste 50 de fălticeneni au ieşit duminică seara, la ora 17,00, în zona centrală a oraşului pentru a aprinde o lumânare în memoria tinerilor care au decedat vineri în urma incendiului devastator din clubul Colectiv din Bucureşti. Fălticenii au dat curs unui apelul de participare la acest eveniment comemorativ lansat pe Facebook. Cei mai mulţi din cei care s-au adunat pentru acest moment comemorativ, de la tineri până la persoane de vârsta a treia, au venit îmbrăcaţi în negru şi în alte culori închise, majoritatea purtând în mâini lumânări şi candele.
În Piaţa “Nada Florilor”, locul unde se amplasează scena pentru cele mai mari spectacole care se desfăşoară în urbea de pe Şomuz şi în jurul ceasului, cunoscut ca un simbol al oraşului, tinerii au aprins lumânări şi s-au rugat pentru cei al căror sfârşit tragic s-a produs în clubul bucureştean sau au decedat pe patul de spital. A fost formată din candele cifra 30, data la care a avut loc nefericitul eveniment, şi au fost aşezate şi flori.
„Am venit aici în primul rând pentru că suntem oameni, pentru că am fost şi noi la petreceri şi spectacole în cluburi şi este inadmisibil ce s-a întâmplat. Astfel de situaţii se puteau întâmpla în foarte multe locaţii din ţară. Este nevoie de un control al instituţiilor statului în locurile unde tinerii petrec, în sălile de spectacole, de concerte pentru a avea siguranţa că astfel de tragedii nu vor mai avea loc”, ne-a declarat un tânăr.
La faţa locului au ajuns elevi de liceu, studenţi, dar şi fălticeneni de alte vârste.
“Hai să aprindem nişte lumânări în memoria celor decedaţi la Colectiv, dar şi în semn de susţinere pentru cei răniţi. Hai să le arătăm că suntem alături de ei!”, a fost îndemnul lui Tudor Rotăriţa, unul dintre participanţi.
“Sânge nu avem cum să donăm. Măcar un omagiu să le aducem”, a spus Maria Rusu, elevă la Colegiul “Nicu Gane”.